KAŠ

Svim sportskim novinarima, svim članovima HZSN-a: Sretan vam Svjetski dan sportskih novinara, 2. srpnja!

Da, svjestan sam da ova riječ “sretno” zvuči pomalo čudno u situaciji u kojoj jesmo. U korona situaciji, naravno. Nije lako biti sportski novinar u eri u kojoj nije uopće bilo sporta pa ga ima sporadično, u eri u kojoj smo radili ili čak još radimo od kuće, u eri u kojoj je veliki dio sportskih novinara ostao bez posla ili im se smanjila plaća. Nije problem zaključiti da su neki poslodavci zapravo jedva dočekali da se riješe dijela zaposlenih ili smanje plaće, bez obzira na razvoj, opasnost ili realnost situacije.

A ta realnost kazuje da tijekom krize medijski prostor namijenjen sportu nije bio prazan niti uzaludan. Mnogi su se mediji i sportski novinari okrenuli uspomenama, analizama, podsjetnicima, intervjuima, odnosno onom dijelu novinarskog arsenala za koji inače nismo imali vremena niti mjesta obrađivati ga u svojim medijima. Nastala su veličanstvena djela. Sportsko se novinarstvo i ponovo prilagodilo, kao što se prilagođavamo iz dana u dan, iz godine u godinu, pa i od zemlje do zemlje u zadnjih stotinjak godina, koliko ozbiljnog sportskog novinarstva ima. Ta činjenica me zapravo drži u uvjerenju da doista, nakon uzburkanog proljeća, možemo Svjetski dan sportskih novinara proslaviti i da si ga možemo čestitati, da možemo i smijemo reći “sretan”!

Izazov korone i sjedenja kod kuće u gotovo svim je redakcijama u Hrvatskoj i širom svijeta razvio komunikaciju internetom, tako da će se jednom sasvim sigurno 2020. spominjati kao prekretnica u novinarskim komunikacijama, dakako – ne samo u sportu. Ipak, ono što smo iskusili i stvari koje su se dogodile dovele su do toga da je i Svjetska udruga sportskih novinara, AIPS, svoju tradicionalnu školu za mlade izvjestitelje odradio putem Zooma, okupivši gotovo 100 sudionika sa svih kontinenata. Među njima i trojicu s hrvatskim putovnicama, što je izvrsno za hrvatsko sportsko novinarstvo i treba nas radovati. Isto tako, baš povodom ovog našeg dana, Svjetskog dana sportskih novinara, AIPS prvi put u povijesti organizira e-konferenciju, također putem Zooma, postavljajući pitanje “koliko je Covid-19 utjecao na sve nas?”. Htjeli mi to ili ne, dodatna tema koja se nametnula i koju nitko zdravoga uma ne može zaobići je tema rasizma, tako bolno prisutnoga i u sportu. Ne budemo li se bavili tim temama, ne budemo li se borili za sebe, val otkaza samo će se nastaviti.

Dakle, svijet se promijenio ili se čak još i dalje mijenja, teme se nameću i bježe izvan granica sporta, a ljudi se bore protiv potpuno nepoznatog i nevidljivog neprijatelja posvuda u svijetu. U svemu tome mi i dalje moramo savjesno i odgovorno raditi svoj posao. Siguran sam da hoćemo.

Sretan vam Svjetski dan sportskih novinara!

Jura Ozmec, predsjednik HZSN