KAŠ

KAŠ – tjedna doza sporta čini se pogođena, samo šture vijesti i izvješća o sportskim događajima neka budu briga nekih drugih web stranica

Povodom samostalnog izlaženja KAŠ-a pismo podrške redakciji poslao je predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec, prenosimo u cijelosti:

Dragi Marijane!
Ovo je sjajno! Imati još jedan sportski portal u Hrvatskoj je tvoja dobra odluka. Znam, jer sam i pisao za KAŠ dok se još listao, znam što KAŠ znači Karlovcu, cijeloj županiji, ali i šire.

Nakon pisanog izdanja, koji si pokrenuo prije 22 godine, do ovog elektronskog, puno je vode proteklo kroz sva 4 karlovačka korita rijeka, ali se osnovna ideja nije izraubala. Sport je nešto što spaja i toga valja biti svjestan. Nema veze radi li se o turniru malih rukometaša u vašoj dvorani „Mladost“ ili o olimpijskim igrama, sportu je dužnost da spaja i da širi veselje. Dakle, sportski novinar je taj koji to mora napraviti kroz svoj medij. Sažeto, ozbiljno, pouzdano i – točno! Osobno, volio bih da u svoju ekipu ponovo dozoveš mlade ljude, koji vole sport, koji su pismeni i koji žele svoje prve novinarske korake učiniti pod paskom iskusnog mentora. Tako si počeo, silom prilika morao od toga odustati, no možda ti sad baš ovaj portal ponovo otvori vrata, ponovo omogući da pokreneš nešto slično. Bilo bi dobro.

Naime, Hrvatsko sportsko novinarstvo ulazi u fazu u kojoj „stare kuke“ odlaze (zauvijek ili u penziju), a mladi se više oslanjaju na copy-paste nago na vlastite oči i odlaske na sportske terene. Pogrešno, znamo to i ti ja, ali možda će baš mogućnost dokazivanja u radu s tobom potaknuti neke mladiće i djevojke da se okušaju. Držim fige. Uostalom i u svijetu u kojem se ja krećem, svijetu sporta, shvatili smo da je ulaganje u nove, mlade ideje i razvijanje sposobnosti i podučavanje mladih ljudi ključno za profesiju. Tijekom korone je Svjetska udruga sportskih novinara, AIPS, imala e-Učilište za mlade novinare, njih gotovo 100 iz cijeloga svijeta, čak trojicu s hrvatskim putovnicama, putem Zoom aplikacije. To je ono što nam mora biti cilj i zadaća za budućnost. Tehnologija se razvija, svijet postaje bliskiji, ali se tajne dobroga novinarstva i dalje moraju učiti od onih najboljih.

Stranica izgleda sjajno, dinamična je i jedino će važno biti održavati kontinuitet svježine. Tebi to neće biti problem, ne toliko jer je tvoja sredina i tvoj grad zapravo grad sporta, nego zato jer si ti takav. U ranu zoru proučiti što su napisali drugi mediji, prenijeti to, s jasnom naznakom otkud, poštujući svačiju misao i argument, to treba biti odrednica i ove, nove stranice – KAŠ, tjedna doza sporta. I u tom si segmentu, čini mi se, pogodio. Samo šture vijesti i izvješća o sportskim događajima neka budu briga nekih drugih web stranica. Ti skupljaj, kao što to radiš cijeloga života, izvorne misli, ideje, razmišljanja o sportu i kako ga još više slaviti i podržavati. KAŠ mora, jednostavno mora zaživjeti, prvenstveno među tvojim sugrađanima, koji vole vidjeti da se negdje u Karlovcu, ili u županiji nešto dogodilo, ali ti ćeš ih uputiti u srž onoga što je određeni sport ili određeni događaj uzdiglo ili stvorilo. To je „tajna“ dobroga novinara, dobroga medija, a KAŠ na web stranicama to bi mogao i morao biti. Posebno ako u rad uneseš mladu krv, željnu učenja i rada.

Iznimno mi je drago i kao predsjedniku Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), ali i kao glavnome tajniku Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) da si kao datum pokretanja stranice izabrao baš Svjetski dan sportskih novinara, 2.srpnja. Važno je to za cijelu našu profesiju, za sve koji svakodnevno pokušavaju u svojim sredinama izdignuti sport i sportaša. AIPS to prepoznaje, već treću godinu imamo i natječaj za najbolje sportske novinare u čak 8 kategorija, a nagrade nisu uopće za odbaciti. Upravo zato, nadam se da će i neki uradak s tvoje stranice jednom osvanuti na popisu kandidata za nagrade. Lani smo imali gotovo 1800 radova u konkurenciji, ove bismo godine mogli preći cifru 2000.

Za kraj, krenuo si i znam da nećeš odustati. Nemoj. Pratim te!

JURA