MIX REKREACIJA

TRAIL UTRKA U ALPAMA: Karlovčanin Karlo Murn uspješno završio jednu od najtežih trail utrka na svijetu

Ultra trail du Mont Blanc (UTMB ), međunarodna utrka s trkačima iz više od 30 zemalja svijeta, održava se u 7 kategorija u dužini između 40 i 300 kilometara, a proteže kroz 3 države – Švicarsku, Italiju i Francusku. Tradicionalno se održava 18 godina, od 2003. i svaki puta u zadnjem tjednu mjeseca kolovoza. Prošlogodišnja utrka je zbog COVID-a bila odgođena pa je ovoga kolovoza u Chamonixu sudjelovalo tek nešto više od 5.000 natjecatelj.

U kategoriji OCC ove godine je nastupio i Karlovčanin Karlo Murn svladavši dionicu staze od 56 kilometara za 11 sati i 40 minuta.

Za sudjelovanje, pravo prijave u toj međunarodnoj utrci, karlovački trail trkač je bodove prikupljao kroz utrke na Žumberku, Cortina trailu, Sky trailu na Kranjskoj Gori i na utrci 100 milja Istre.

  • Kvalifikacije su vrlo stroge i precizne tako samo oni trkači koji sakupe dovoljan broj bodova kroz period od dvije godine mogu ući u tombolu gdje se metodom slučajnog odabira daje prilika odabranima za sudjelovanje – objašnjava Karlo Murn.
  • Težinu utrci osim samih dužina komplicira još i promjenjivo vrijeme. Trkači u par sati moraju svladati nadmorske visine od 1.000 pa do 2.500 metara te nije rijetkost niti da se utrka stopira, ili u nekim slučajevima prekine. Ove godine je nažalost došlo do tragičnog okončanja utrke za jednog češkog trkača koji se tijekom noćne utrke na 145 km okliznuo u provaliju te podlegao ranama bez obzira na brzu helikoptersku spasilačku ekipu. Svi ostali sudionici u toj kategorije sigurno su spušteni s planine te nastavili utrku. Svaki start ostalih kategorija nakon toga započinjao je sa odavanjem počasti preminulom trkaču – priča Murn.

U svoju trkačku avanturu u Alpama Karlo Murn je krenuo u četvrtak 26. kolovoza 2021. sa startom u 8:45 sati iz švicarskog mjesta Orsieres.

  • Priprema za utrku bila je odrađena kvalitetno no tek nakon starta teren pokazuje svu surovost. Vrijeme je bilo vedro i prohladno uz vjetar na većim visinama. Nakon završene treće kontrolne točke u mjestu Trient na 25-om kilometru i odrađenih 1.743 metra uspona nakon 4 sata i 52 minute jasno je da ostatak utrke trebam odraditi pametno štedeći snagu na iduća dva uspona kojima se dolazi do gotovo 2.000 metara nadmorske visine. Shvatio sam da je jedino tako bilo moguće trku uspješno privesti kraju. Iduće kontrolne točke prolazio sam i bolje nego što sam bio predvidio. Kako su iza mene odmicali kilometri koje sam pretrčao bio sam sve sigurniji da ću uspjeti okončati utrku. Uspio sam! Neopisiv je osjećaj kada završite trku sprintom praćen gromoglasnim pljeskom gledatelja u Chamonixu, kao što sam je bio završio u 20:26 sati uz konačno vrijeme 11 sati i 40 minuta – dodaje je Karlo Murn.

Utrku je uspješno završilo ukupno šest Hrvata, a Karla ćemo zasigurno imati prilike pratiti i na idućim međunarodnim trkačkim avanturama koje će stići ubrzo jer, trail trkači nikada je odustaju od svog cilja!

Foto: Privatna arhiva