OSTALI SPORTOVI VESLANJE

VELIKO VUKOVARSKO SRCE: Otac čovjeka koji je oduševio čitavu Hrvatsku

Na pitanje “zna li kakav mu se doček sprema”, Damir Martin je u petak odgovorio “pojma nemam, znate koga morate nazvati za odgovor”. Tatu Borisa Martina, naravno. Niti jednom se Damir nije vratio u Zagreb nakon nekog od svojih uspjeha, a da nije imao poseban doček …

– Povest ćemo dječicu iz kluba, majice će biti gotovo prije polaska na aerodrom, moramo mu nešto pripremiti – bio je očekivani odgovor tate Martina.

Iz Vukovara su supruga i on došli u Zagreb u svoj mali stan pogledati olimpijsko finale, a priključili su im se prijatelji.
– Darko Mikić je i moj ratni drug i moj kormilar, njegove tri kćeri su isto veslačice, krenuli su u 23:00 s Paga, pozvonili u pola 3 i zajedno smo gledali. Ne znam kako je bilo u zgradi, ali znam da je kod nas bilo bučno. A što ću, stavit ću rakijicu i konjak na stolić u ulazu da se ispričam susjedima ako čisto sumnjamo da će se susjedi žaliti.

Obitelj Martin je cijela u veslanju, veslao je djed, veslali su roditelji, brat … – Nama je svima veslanje bila ljubav, ali Damir je to pretvorio u nešto više, obilježio je cijelu našu porodicu.


BORIS MARTIN O KARLOVCU: ‘Karlovac me podsjeća na Vukovar samo, ima ‘malo’ užu rijeku i stazu’

Dugogodišnji dobri poznanici i prijatelji su Damirov otac Boris i karlovački veslački trener Zlatko-Minja Katušin kojega smo zapitali kakva iskustva ima s Borisom Martinom:
– Dobri smo prijatelji. Boris živi u Zagrebu i znam da vrlo često odlazi u Vukovaru. Iz Vukovaru su izbjegli kada je Damiru bilo tri godine. Trenutno radi kao trener kadeta u VK Croatia. Cijela obitelj Martin je vezana uz veslanje. Stariji sin Stanislav bio je veslač i reprezentativac. Oboje su kao mladi veslači nastupali i na karlovačkoj regati. Istina, ni približno nije uspješan kao Damir, ali je vrlo dobar veslač. U Karlovac Boris vrlo rado i vrlo često dolazi na našu tradicionalnu regatu. Kaže da ga Karlovac podsjeća na njegov Vukovar samo, ima ‘malo’ užu rijeku i veslačku stazu!


Jeste li očekivali da će osvojiti medalju?
– Predvidio sam da bi mogao do medalje, ali do koje i hoće li doista i biti medalja nisam mogao znati. Ali sam znao sam da će napasti, e sad, samog sebe ili ovog do sebe … Tko može znati što je skifistima u glavi, oni su posebni. Ali sam znao i da neće pustiti do kraja, da će dobaciti najdalje što može.

Damir je cijeli vulkan emocija, kako je roditeljima gledati njegove nastupe, izjave nakon njih …
– Kad njega gledaš ili odmah ozdraviš ili dobiješ infarkt, moraš uvijek biti spreman na sve – smije se otac.

– Nekad ne možeš disati, to ti napravi. Mogu si misliti kako je Peri i Srećku nekad s njim, ali i ta Srećkova komunikacija i humor, način na koji ga razumije, isto su razlog što se vraćaju doma s još jednom medaljom.

Izvor: SN/R. Beluhan Foto: Donald Goršić/CROPIX