OSTALI SPORTOVI

TRAGIČNA SMRT CRAIG BREENA: Sportski svijet potresen tragedijom u Hrvatskoj

Svijet relija u šoku je nakon vijesti kako je u nesreći u Loboru prilikom trening vožnje pred nastup na Croatia Rallyju poginuo Irac Craig Breen (33). Rally bi se trebao održati i cestama Karlovačke županije. Međunarodna automobilistička federacija (FIA) izrazila je sućut obitelji poginulog irskog relijaša. Sućut je izrazila i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.


MARTINA FURDEK HAJDIN: ‘Poznato mi je da se silno veselio natjecanju u Hrvatskoj’
„Ovo je strasna nesreća. Vijest o smrti jednog mladog čovjeka, sportaša, šampiona i zaljubljenika u rally ostavila me bez riječi. Poznato mi je da se silno veselio natjecanju u Hrvatskoj. U svoje ime i u ime Karlovačke županije izražavam sućut obitelji, prijateljima i kolegama Craiga Breena“, stoji u sućuti koju nam je poslala karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.


Sin bivšeg irskog prvaka Raya Breena, Craig započeo je svoju karting karijeru u Irskoj prije nego što je debitirao u reliju 2009. godine, kada je osvojio međunarodne, britanske i irske naslove Fiesta Sporting Trophy. Te je godine također okrunjen titulom irskog mladog vozača godine.

Rodom iz Waterforda, na jugoistoku Irske, pridružio se vrhunskoj kategoriji discipline, WRC-u, 2016. s Citroënom, osvojivši treće mjesto u Finskoj u svojoj prvoj sezoni u eliti. Iako nikada nije osvojio WRC pobjedu, Breen je između 2016. i 2023. osvojio ukupno devet postolja, uz šest drugih i tri treća mjesta.

Prije tragedije bio je šesti na Svjetskom prvenstvu u WRC-u, koje ga od 20. do 23. travnja očekuje u Hrvatskoj. Breen je ove godine trebao treći put nastupiti na WRC Croatia Rally natjecanju. 2021. godine zauzeo je osmo mjesto, a prošle godine četvrto. U Zagreb je kao vozač Hyundai Motorsport tima došao s visokim ambicijama, dijelom zbog drugog mjesta u Švedskoj, a dijelom zbog sjajne lanjske utrke u Hrvatskoj.

Oglasila se i Međunarodna automobilistička federacija.

  • U ime Međunarodne automobilističke federacije (FIA), želim izraziti našu iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove smrti tijekom testne vožnje u Hrvatskoj. Naše misli i molitve su s njegovim voljenima i cijelom rally zajednicom u ovom teškom trenutku. – izjavio je predsjednik Mohammed Ben Sulayem.

Posljednji WRC vozač koji je poginuo za volanom svog automobila bio je Portugalac Augusto Mendes na reliju Portugal 1989. godine. Od tada su u utrci poginula četiri suvozača – Francuz Francis Malauss?ne u Monte-Carlu (1990), Novozelanđanin Rodger Freeth u Australiji (1993), Britanac Michael Park u Walesu (2005) i Nijemac Jörg Bastuck u Španjolskoj (2006).

Izvor: HINA Foto: Hannu Rainamo/lehtikuva/PROFIMEDIA