NOGOMET

NAŠE GORE LIST: Dugorešanin Krunoslav Kišpatić preporodio Školu nogometa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Uspješan trener u Školi nogometa arapskog drugoligaškog kluba Al Orooba FC je Dugorešanin Krunoslav Kišpatić, bivši nogometaš i trener seniorske momčadi NK Duga Rese, nakon toga i dugogodišnji trener u Školi nogometa NK Karlovac 1919.

Proteklih osam mjeseci 13-godišnjaci koji dolaze iz drugoligaškog kluba Al Orooba FC iz UAE gradića Mirbah na istočnoj obali Omanskog zaljeva, predgrađu grada Fujairaha gdje je u istoimenom klubu 2018. radio i veliki Diego Maradona. Mladi igrači Al Orooba FC odradili su 115 treninga, odigrali 26 prvenstvenih i 5 turnirskih utakmica.

„Bilo je tu svega i svačega – suza, straha, svađe, odbijanja poslušnosti … Teško je bilo djeci prihvatiti cilj jer je njihov mentalitet miljama drugačiji našem. Na primjer da im sada tamo neki nepoznati trener iz Hrvatske soli pamet i tjera ih na koliko-toliko ozbiljnijem pristupu sportu kojim se bave“, napisao je na svom facebook profilu Krunoslav Kišpatić.

  • Najviše glasova u službenoj aplikaciji UAE za izbor trenera sezone U13 lige govori mi da sam odradio solidan posao. Ali slike govore tisuće rijeci iako ih je ovdje izgovoreno možda i više. – naglašava.

Predzadnje mjesto od prošle sezone, dok su temperature dosezale ponekad i preko 40 stupnjeva za vrijeme treninga, učinilo je da je samopouzdanje dječaka bilo debelo ispod nule. Svakodnevno je bilo tisuću pitanja – zašto ovako, zašto onako – ukratko borba. Nije bilo lako.

  • Uvjeravanje da zaslužuju bolje, da mogu više, brže i jače. Taman kad sam pomislio da sam ih dobio, opet ispočetka. I tako sve dok nisu osjetili da stvarno mogu. – kaže naš sugovornik.

Osam pobjeda zaredom! Prva tri kola, tri pobjede. Odjednom osmjesi, hrabrost, prijateljstvo, poslušnost i povjerenje. Rezultat zajedničkog rada – osvojeno je 5. mjesto u konkurenciji 14 klubova od kojih su neki veliki poput Al Aina, Shababa, Al Jazzire, Al Nasra, Al Wasla itd. Pet pobjeda na završnom turniru i osvojeno 1. mjesto te osvojene individualne nagrade za najboljeg igrača – Mayed Mubarak, najboljeg strijelca turnira – Abdulla Abdulazeiz.

  • U prvenstvu bih izdvojio pobjedu nad prvacima Shabab Al Ahli s rezultatom 2-3 u gostima nakon što smo gubili 2-0 na poluvremenu, te neriješen rezultat 3-3 u gostima protiv jedne od najcjenjenijih akademija u UAE AL Jazira, nakon što smo gubili 3-1. Ovdje se bodovi za taj uzrast skupljaju po sistemu jedan zabijeni gol donosi 1 bod. Jesmo li mogli bolje? Dakako da se uvijek može bolje. – kaže Kišpatić.

Uskoro se vraća u Hrvatsku obitelji i prijateljima kojima zahvaljuje na bezuvjetnoj podršci i razumijevanju.

  • Hvala svim mojim kolegama trenerima i prijateljima; voditelju omladinskog pogona NK Karlovac 1919 Matiji Stefančiću i bivšem voditelju Goranu Božiću. Karlovačkom klubu općenito iz kojega sam se zaputio u ovu avanturu i koji su me ohrabrili kada je trebalo donijeti odluku. Zahvaljujem instruktoru Nogometnog saveza Karlovačke županije Igoru Gecu i kolegama trenerima iz stožera reprezentacije U13 i U14 NSKŽ te mojim bivšim igračima, kadeti U17, na podršci. Pratio sam sve vaše utakmice i navijao za vas kao i za sve selekcije kluba. Hvala Željku Laskaču, mom vjernom kroničaru poznatom po pisanju postova, samo s puno većom dozom humora. Također i kolegi treneru a sada i prijatelju Slavenu Bukalu koji mi je ponudio ovaj izazov i s kojim sam proveo osam mjeseci radeći u Al Orooba FC. Na kraju još zaposlenicima i prijateljima iz sadašnjeg kluba – Yasser Osama, Abdalla Mohamed, Mohamed Fadel Ata, treneru vratara Mahmoud Araby, doktoru ekipe i team manageru Sameer Ali … zaključuje Kišpatić koji se idući tjedan vraća na odmor u Domovinu a na posao u UAE vraća se nakon ljeta.