OSTALI SPORTOVI PRENESENO

SRAMOTA ZA SPORT: Hrvatska je izbačena! ‘Ovo je osobni obračun, podržavaju nas FINA i globalne velesile‘

Iz sjedišta LEN (Europske organizacije vodenih sportova) je i službeno dostavljena obavijest o jednogodišnjoj suspenziji Hrvatskog plivačkog saveza, a zbog povrede Statuta LEN po četiri stavke, kako se navodi u odluci koju je potpisao David Sparkes, glavni tajnik LEN:

 • komunikacija gospode Jose Antonije Silve (Portugalski plivački savez) i Josipa Varvodića (Hrvatski plivački savez) sa svim savezima, članovima LEN, a po pitanju sazivanja Izvanrednog Kongresa.
 • slanja nominacijskih formulara kandidata za razdoblje od 2022. do 2024.
 • korištenja logotipa LEN na tim formularima, a da za to nisu imali pravo, te u pokušaju uvjeravanja da su to službeni dokumenti LEN
 • korištenje kao službene adrese elektronske pošte – euroaquatics2022@gmail.com

Temeljem toga je Ured LEN je donio odluku:

 • Hrvatski plivački savez je suspendiran na godinu dana, a rok počinje od 6. studenoga 2021.
 • Ova se suspenzija ne odnosi na Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja i na Hrvatski vaterpolski savez
 • Ova odluka se ne odnosi na sportaše registrirane pri Hrvatskom plivačkom savezu kojima će i dalje biti omogućeno sudjelovanje na svim natjecanjima LEN i po pravilima i propozicijama LEN, te pod zastavom svoje države.

Iz ovog je razvidno da se u načelu kažnjavaju dužnosnici Hrvatskog plivačkog saveza, srećom ne i sportaši.

 • Ma, cijela se priča svodi na tomu da se onemogući Juana Antonija Silvu i Josipa Varvodića, dva saveza koji žele Izvanrednu skupštinu ili Kongres, a za koji je inače glasovala većina članova na prošlom Kongresu LEN u rujnu u Budimpešti. To je sramota za sport – u komentaru na suspenziju će Vladislav Veselica, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza.
 • To je u biti korak k sprječavanju održavanja Kongresa LEN u Parizu, u veljači 2022. Hrvatski plivački savez nije niti jednom činjenicom povrijedio Statut, niti akt LEN, već je plod osobnog utjecaja gospodina Barellija kao predsjednika na članove Ureda LEN koje je on izabrao. Nas podržavaju sve globalne velesile, osim Italije normalno jer je predsjednik Talijanskog saveza upravo Barelli. Mi ćemo iskoristiti pravo na žalbu, a imamo punu podršku predsjednika FINA (Svjetski savez vodenih sportova) Husaina Al-Musallama s kojim sam se nekoliko puta čuo. Oni će zaštiti sport u ovom slučaju. Tu bi nadalje posebno istaknuo da je za ovu suspenziju ruku digao i Predrag Sloboda, a on nikada ne bi mogao biti član Ureda LEN da mi kao Izvršni odbor Hrvatskog plivačkog saveza nisu dali potporu. Zato jer je plivanje ipak uz dužno poštovanje globalni sport broj 2 ili 3. Sloboda je bio predložen od vaterpola, mi smo mu dali podršku, da bi prvi put u povijesti predstavnik jedne države glasovao protiv države koja ga je akreditirala praktički – veli prvi čovjek hrvatskog plivanja, Vladislav Veselica.

Za izjavu smo priupitali i Mladena Drnasina, predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

 • Bilo kakva suspenzija bilo kojeg hrvatskog saveza, nama kao Hrvatskom vaterpolskom savezu ne može biti prihvatljiva te je kao takvu ne možemo podržati. Mi i HPS smo dva hrvatska saveza u istoj obitelji vodenih sportova, vjerujem da odlično surađujemo na unaprijeđenju naša lijepa dva vodena sporta, imamo vrlo korektne odnose, stoga nas je još i više, ovakva odluka Ureda LEN zatekla – napominje Drnasin.

Kako je poznato sportskoj javnosti, član Ureda LEN je i Predrag Sloboda, inače dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, a koji je glasovao za suspenziju Hrvatskog plivačkog saveza i što je izazvalo nezadovoljstvo jasno u HPS-u. Kako to komentirate?

 • Prije zadnjeg izbornog Kongresa LEN, gospodin Predrag Sloboda je prema nama izrazio svoju spremnost da se kandidira za člana Ureda LEN, podržali smo ga, te ga kao Savez i kandidirali za to mjesto. Isto je to napravio i Hrvatski plivački savez, a što je nužan uvjet da netko uopće eventualno i bude izabran na izbornoj skupštini. U svojoj kandidaturi je i uspio, a bitno je istaknuti da, nakon što to postanu, članovi Ureda LEN nisu u tom tijelu formalno predstavnici i zastupnici svojih matičnih zemalja, odnosno ne zastupaju stavove i mišljenja saveza koji su ih i predložili na skupštini odnosno kongresu, već neovisno nastupaju svojim imenom i prezimenom. Stoga mnogi nacionalni savezi europskih zemalja i nemaju člana Ureda LEN iz svoje zemlje, inače bi to tijelo brojilo 50-tak članova, što bi bilo i operativno nemoguće. U svakom slučaju, žao mi je što se ova suspenzija dogodila, te ujedno želim da se ona kao takva, čim prije i ukine – naglasio je Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a.

Takva opcija u konačnici i nije baš nemoguća jer postoji institucija žalbe u roku 21 dana od primitka obavijesti. Tvrdnja predsjednika HVS-a, Mladena Drnasina o nepostojanju ikakvog utjecaja naše nacionalne vaterpolske organizacije na odluke LEN je uistinu točna i jednostavno provjerljiva. To je kao da netko pomisli da danas Slovenski nogometni savez ima povlašten položaj i može utjecati na odluke UEFA samo zato jer je predsjednik UEFA, Slovenac Čeferin.

Izvor: SN /D. Bauer Foto: A. Buchanan/AFP G. Mehkek/CROPIX