OSTALI SPORTOVI ŠAH

ŠAH: Croatia Grand Chess Tour pridonosi popularizaciji šaha u Hrvatskoj, ali i promociji naše zemlje

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour drugi put organizira u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

– Vjerujem da će i ovaj turnir pridonijeti daljnjoj popularizaciji ove igre, osobito kod mladih, kojima ova neprolazna igra na zabavan način pomaže u razvijanju čitavog niza itekako korisnih vještina – naglasio je predsjednik Vlade RH.

U svom govoru izrazio je zadovoljstvo što se šahovski turnir Croatia Grand Chess Touru drugi put organizira u Hrvatskoj. Podsjetio je da jedan od najprestižnijih šahovskih turnira u svijetu prošle godine otkazan zbog pandemije covida 19. Posebno je zahvalio organizatoru, šahovskom klubu E4 i velemajstoru Zlatku Klariću na njegovom velikom angažmanu.

– Ovo je vaš ogroman doprinos popularizaciji šaha u Hrvatskoj, ali i promociji Hrvatske među milijunima šahista diljem svijeta – naglasio je Plenković.

Ministarstva turizma i sporta sufinanciralo organizaciju turnira s 350 tisuća kuna

Premijer je istaknuo da je važnost ovoga turnira za Hrvatsku, kao i za razvoj šaha općenito, Vlada prepoznala već prije dvije godine te je i ovog puta dala pokroviteljstvo putem Ministarstva turizma i sporta, koje je sufinanciralo organizaciju turnira s 350 tisuća kuna.

– Drago mi je da će ovdje biti najbolji šahisti svijeta koji će se natjecati u vrlo spektakularnom brzopoteznom ubrzanom šahu odnosno Rapidu od 25 minuta + 10 sekundi po dodatnom potezu i u munjevitom brzopoteznom šahu odnosno Blitzu – rekao je premijer.

Kazao je kako na turniru sudjeluju igrači iz osam država i kako je riječ o “kremi svjetskoga šaha.” Izrazio je zadovoljstvo što na turniru sudjeluju i dva bivša svjetska prvaka Vishy Anand te Gari Kasparov, koji će ove godine nastupiti pod hrvatskom zastavom. Na turniru sudjeluje i Ivan Šarić, prvak Europe 2018. godine i jedini Hrvat među prvih 100 igrača u svijetu, koji će igrati brzopotezni šah rapid turnir.

– Vjerujem da će za sve ljubitelje Kraljevske igre diljem svijeta ovo biti izuzetno zanimljiv i uzbudljiv turnir s puno prekrasnih partija – naglasio je Andrej Plenković.

Izvor: Vlada RH