OSTALI SPORTOVI STOLNI TENIS

KAŠ-ev INTERVJU, Ivana Poljak-Malobabić: Fajterica koja se ne predaje niti u 41. godini života

Ivana Malobabić (djevojački Poljak) neosporno je jedna najuspješnijih dugoreških stolnotenisačica mlađe generacije. Otac Milan Poljak je također bivši „pingpongaš“ pa je to bio i logičan slijed da Ivana i sestra Bojana Poljak krenu očevim sportskim stopama.

Nije ženu pristojno pitati za godine ali slobodno možemo napisati da je stolni tenis počela igrati 1986. godine sa 6 godina (koga zanima neka računa koliko Ivana danas ima ljeta) u STK Pamučna industriji Duga Resa, zajedno sa sestrom koja je igračku karijeru nakon Duga Rese nastavila u Varaždinu, gdje danas živi. Svakako je fajterica koja se ne predaje niti u 41. godini života.

Sa suprugom Robertom Malobabićem građevinskim poduzetnikom živi u gradu na Mrežnici, imaju kćerku Saru koja studira u Varaždinu. I ona je nekoliko godina igrala stolni tenis. Zadnjih godina Ivana igra za austrijski Villach, a i trenerica je ženske juniorske Austrijske stolnoteniske reprezentacije.

Nedavno je, kao članica STK Varaždin, osvojila naslov prvakinje Hrvatske. Sve ih je zasjenila. S 41 godinom igrala je tri finala, od toga dva je osvojila. Njena defenziva bila je nerješiv problem za suparnice, jedino joj je izmaklo zlato u miksu.

Članica je Hrvatske stolnoteniske reprezentacije. Sa Petrom Petek branit će boje Hrvatske na predstojećem ekipnom Europskom stolnoteniskom prvenstvu u Rumunjskoj (od 28. rujna do 3. listopada) u Cluju, a Hrvatska će biti u grupi E s Mađarskom i Portugalom.

Hrvatska ženska stolnoteniska reprezentacija uspješno je odradila kvalifikacije za EP u Beogradu i plasirala se na završnicu EP u rumunjskom Cluju. Tvoj komentar?

 • Cilj je bio plasirati se na EP. Prvotno smo trebale bit u grupi sa Finskom, Farskim Otocima i Kosovom ali zbog trenutne situacije s pandemijom dosta reprezentacija je otkazalo turnir tako da su se grupe mijenjale i dobile smo novu grupu sa Bugarskom, Norveškom i Irskom. Iako smo bile nosioci grupe dobile smo neugodnu Bugarsku koja ima tri odlične igračice i mogu slobodno reći da na cijelom turniru osim nas Bugarska je bila jedan od favorita. Moram napomenut da, iako je Norveška slabije rangirana od nas, kad je u pitanju ekipno natjecanje onda nema izrazitih favorita jer svaka igračica daje maksimum i uvijek može iznenaditi. Na kraju je cilj ispunjen pobjedom 3-2 nad Bugarskom i Norveškom i 3-0 nad Irskom. Plasirale smo se na EP i hvala svim curama iz ekipe na zajedništvu, borbi i dobroj igri.

Kakve izgleda ima hrvatska ženska stolnoteniska reprezentacija u Cluju?

 • Na EP smo u grupi sa Mađarskom i Portugalom i ako Portugal dođe u Cluj sa svoje dvije naturalizirane Kineskinje onda su jedan od favorita za medalju.

Nakon kvalifikacija igrala si na prvenstvu Hrvatske u Vrsaru. Nastupala si pojedinačno i u mješovitom paru s Ronaldom Ređepom. Jesi zadovoljna svojim nastupom?

 • Na PH sam osvojila dva zlata i srebro. Zlato u singlu i paru sa Idom Jazbec, a srebro u mixu sa Ronaldom Ređepom. Malo nam je nedostajalo za tri zlata jer smo miksu izgubili s gustih 3-2. Presretna sam što sam najbolja igračica Prvenstva Hrvatske i nadam se da će biti snage i motivacije sljedeće godine za obranu naslova.

Koji su ti reprezentativni planovi?

 • Planovi za reprezentaciju do kraja godine jesu ekipno Europsko prvenstvo u rumunjskom Cluju i u studenome Svjetsko pojedinačno prvenstvo u Hustanu gdje nastupam u singlu i u paru.

Do kad misliš igrati za reprezentaciju Hrvatske?

 • Do kada ću igrati za reprezentaciju ne znam!? Nisam razmišljala o tome. Dokle me Hrvatska treba uvijek ću se rado odazvati.

Članica si austrijskog Villacha. Kakvi su ti klupski planovi?

 • Ovo je druga sezona kako igram u Villachu. Prošle godine izgubile smo prvenstvo u finalu od Linza i ove godine idemo napasti titulu.

Duže vrijeme si već u Austriji. Jesi zadovoljna?

 • U Austriji sam već godinama i izuzetno sam zadovoljna kako su me primili i prihvatili, kao svoju.

Možeš nam napraviti usporedbu između hrvatskog i austrijskog stolnog tenisa?

 • Austrijanci imaju infrastrukturu i uvjete, ali Hrvati imaju srčanost i želju za pobjedom.

Koliko dugo još misliš igrati?

 • Nastupat ću dokle god osjećam da imam motivacije pobjeđivat i dokle mi to tijelo dopušta. Godina se usavršavam fizički i živim zdravi život te pazim na ozljede tako da se nadam da još neko vrijeme neću objesiti reket o zid.

Nakon prestanka igračke karijere na koji način misliš ostati u stolnom tenisu?

 • Već sad usporedno kao igračica radim i kao trener. Radim u Olimpijskom centru u Linzu i trenerica sam ženske juniorske Austrijske reprezentacije. Za sada nekako uspijevam uskladiti obaveze trenera i igračice ali u budućnosti se vidim kao trenerica.

Nedostaje ti Duga Resa?

 • Duga Resa je moj grad i moj klub i bez obzira gdje igram naglašavam svoje korijene i gdje sam naučila igrati stolni tenis.

Foto: Privatna arhiva