BICIKLIZAM OSTALI SPORTOVI

CRO RACE: Sve što trebate znati o biciklističkom spektaklu, slika iz Hrvatske u čak 130 država svijeta

SLUNJ – OTOČAC (187 km), srijeda
Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju, koja će s finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Etapa će obuhvatiti biser nacionalnih parkova, Plitvička jezera, a za bonifikacijske sekunde biciklisti će se boriti u Perušiću i prvom prolasku kroz Otočac.

Lani ih nije bilo, lani puno toga nije bilo. Svijet se, međutim, vraća u normalu, a samim time na programu je i šesto izdanje Cro Race, prestižene biciklističke utrke kroz Hrvatsku, koja će svoj start imati danas u Osijeku, a završetak u nedjelju, nakon prolaska od Varaždina, pa sve Makarske i Rapca, u Zagrebu.

PROMOCIJA NACIJE

Momčadi su okupile u Osijeku, ponedjeljak je bio dan za najave i za ubodne riječi. Vladimir Miholjević, direktor ove utrke, predstavio je ono što nas čeka do konca tjedna.

 • Sretni smo što smo u ne baš jednostavnim vremenima postavili na noge šesto izdanje ove utrke. I u Osijeku, gostoljubivom gradu, već smo šesti puta. Čeka nas 1080 kilometara raspoređenih u šest etapa. Okupili smo ovdje četiri World Team momčadi, ponosni smo što su tu treća i četvrta najbolja momčad sa svjetske ljestvice Jumbo-Vista i Bahrain Victorius, zatim tu je i sedam Pro Continental momčadi te devet Continental momčadi. Želja je da ova utrka bude pokretač, zamašnjak za hrvatski biciklizam, ali i naša promocija kao sportske nacije. Znamo i sami što se događa u susjedstvu i koliko Slovenija profitira od uspjeha Tadeja Pogačara ili Primoža Rogliča. Mi s ovom utrkom ne dobivamo samo kredibilitet kao prelijepa država, nego postajemo i država koja je u stanju organizirati na vrhunskoj razini kompleksnu višeetapnu utrku u biciklizmu.

UŽIVO NA EUROSPORTU

Miholjević je dodao i ovo:

 • Mi smo napravili i korak unaprijed u odnosu na prethodna izdanja, jer uživo će slika s ove utrke ići u čak 130 država svijeta, a Eurosport će emitirati 12 sati programa uživo s ove utrke ukupno. Također, ukupno ćemo kroz razne materijali biti dostupni u čak 190 država svijeta.

Ove godine nema ciljeva u brdima, a Miholjević je objasnio i zašto.

 • Utrka je smještena u ranu jesen i zato nema epskih brda, jer su ona rezervirana za proljetni dio, kad se na našoj utrci spremalo za Giro d’Italia. Mi smo sada most između SP-a i posljednje utrke sezone, Giro di Lombardije, pa mnogi biciklisti, tako i naša prva zvijezda, pobjednik Vuelte, Simon Yates koriste ovu utrku kao pripremu za Giro di Lombardiju. Nema ciljeva u brdima, ali očekujem vrlo nervoznu, tehnički zahtjevnu, eksplozivnu utrku. Biciklisti moraju biti spremni stići do finiša u nizini, ali će ih čekati i brda poput Učke – zaključio je Vladimir Miholjević.

Prva zvijezda, Simon Yates (BikeExchange), najviše je pričao o tome kako je konfiguracija trase puno zahtjevnija nego se na prvi pogled čini.

 • Čeka nas vrlo izazovna utrka, a ja sam ovdje prvi puta. Mi dolazimo s dobrom momčadi, s kojom možemo biti u vrhu, biti agresivni iz dana u dan. U fazi sam podizanja forme za završetak sezone i radujem se današnjem startu i nadam se dobrom rezultatu.
 • OVO JE TOP DOGAĐAJ
 • Je li pričao štogod o ovoj utrci sa svojim bratom blizancem, Adamom, čovjekom koji je osvojio posljednje izdanje ove utrke?
 • Jesmo, pričali smo, jer smo prije par dana zajedno trenirali. Adam kaže da je ovo mnogo teža utrka nego se to čini na prvi pogled. Dolazi na koncu sezone i vrlo je zahtjevna. Gledajući na profil etapa, čini mi se da bi odluka o ukupnom pobjedniku mogla pasti u petoj etapi, koja ima cilj u Opatiji.

A to je, zapravo, “kućna etapa” za našu glavnu uzdanicu, Josipa Rumca (Androni). Jedini Hrvat sa svjetskim postoljem, čovjek koji je bio 2012. godine treći na juniorskom SP-u, iza Mateja Mahoriča, koji i ovdje starta, te Caleba Ewana, imat će poseban motiv u domaćem nastupu.

 • Kraj je sezone, meni je ovo peto od šest izdanja ove utrke, jer sam propustio samo 2017. godinu. Ovo je jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj, a čeka nas, po mom sudu vrlo zanimljiva utrka. Ima tu svega, možda nema brdskih ciljeva poput Učke ili Biokova, ali ove će sezone biti sve atraktivnije, zanimljivije, neizvjesnije. Moguće je da do Zagreba nećemo imati izoliranog pobjednika. Što se tiče naših momčadskih ciljeva tu smo s biciklistima kojima odgovara ovaj profil etapa. Trasa se čini laganom, ali ona to nije, brdovit je ovo kraj, ciljevi su vrlo zanimljivi, pa smatram da će sve skupa biti i užitak i za gledatelje.

Ima li kakve prednosti u tome što ove ceste Rumac zna bolje od onih drugih?

 • Zasigurno to jest prednost za mene, Učka je za mene domaći teren, prvu etapu sam vozio, znam kakvi me ciljevi čekaju u Crikvenici ili Makarskoj, znam i kakav je krug u Zagrebu – zaključio je Rumac, svjestan da to što ima prednost u boljem poznavanju terena neće značiti ništa ukoliko noge ne budu slušale.

A kakve su noge provjerit će već danas, zajedno s ostalim, jer ih čekaju 237 kilometara najduže od svih etapa, one koja spaja Osijek s Varaždinom …


ŠEST HRVATA NA STARTU
Na ovogodišnjem izdanju Cro Racea nastupit će šest hrvatskih biciklista. Od toga su četvorica na popisu vozana Meridiana Kamen Teama, jedine hrvatske profesionalne momčadi. Riječ je o Antoniju Baraću, Mariju Beđiću, Filipu Kvasini i Lorenzu Merenziju.

Prva nada za Hrvate bit će Josip Rumac koji vozi za talijansku Androni Giocattoli Sidermec, a na strartu je i sin direktora utrke Vladmira Miholjevića, Fran Miholjević. Ne, nema tu nepotizma, jer Miholjević, inače još junior, na popisu je vozača Cycling Teama Friuli, a riječ je o najperspektivnijem hrvatskom biciklistu kojemu se vrlo brzo predviđa ugovor s nekom World Team momčadi. Fran Miholjević je na juniorskom EP-u bio četvrti na kronometru i 11. u cestovnoj utrci.

NAJSTARIJI NA UTRCI – DEBITIRA
Biciklist Luis Angel Mate, koji vozi za španjolski Euskaltel-Euskadi, najstariji je prijavljeni natjecatelj na Cro Raceu, jer će na današnji dan imati 37 godina i 189 dana.

S obzirom na to da je ovo Mateu i prvi nastup na utrci Oko Hrvatske, on će biti i debitant, što je u ovom poznim sportskim godinama, za njega rijetka prilika.
Najmlađi sudionici utrke su, pak, Austrijanac Philipp Hofbauer (WSA KTM Graz) koji će na startu utrke imati 19 godina i 39 dana, a iza njega je naš Fran Miholjević (Friuli) sa 19 godina i 57 dana. (tp)

SIMON BRANI ADAMA
Naslov pobjednika neće braniti Adam Yates, ali je zato tu, kao vozač australskog Bikeexchangea njegov brat Simon, koji je jedan od favorita ove utrke.

Simon Yates je bio pobjendik Vuelte 2018. godine. No, imat će Yates dobru konkurenciju, jer prijavljeni su i Španjolac Mikel Landa (Bahrain – Victorious), a u toj momčadi jest i Slovenac Matej Mohorič, ne treba smetnuti s uma i Norvežanina Tobiasa Foss iz Jumbo-Viste. Ovom poposu treba dodati i Španjolca Jona Aberasturija, koji je popisu momčadi Caja Rural, a ima tretman najboljeg sprintera među onima koji će krenuti iz Osijeka. S obzirom na konfiguraciju trase, sprinteri bi mogli voditi glavnu riječ.

Na stratnom popisu nalazi se i prvi osvajač Cro Racea, kada se ova utrka još zvala Tour of Croatia, Poljak Maciej Paterski, koji sada vozi za Voster ATS, a slavio je ovdje na premijeri 2015. godine.

Dodajmo kako se na stratnoj listi imamo 19 pobjeda na utrkama Grand Toura (Giro, Tour, Vuelta). Simon Yates je osam puta slavio na etapama najvećih utrka, Matej Mohorič i Mikel Landa po četiri puta, Alex Dowset (Isreal Start-Up) dva puta i Matteo Rabottini (Meridiana Kamen Team) jednom. (tp)

ETAPE

 1. Osijek – Varaždin (237 km), utorak
  Utrka i ove godine starta iz Osijeka, prolazi kroz Ludbreg, a završava u Varaždinu. Tu uvodnu i ujedno najdužu etapu od 237 kilometara krasi pretežno ravničarski kraj, ali bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li bjegovi biciklista od glavne grupe ili vjetar utjecati na grupni sprint na središnjem varaždinskom trgu. Dodatno uzbuđenje u etapi donijet će bonifikacijski sprintevi u Slatini, Koprivnici i u prvom prolasku kroz cilj u Varaždinu.
 2. Slunj – Otočac (187 km), srijeda
  Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju, koja će s finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Etapa će obuhvatiti biser nacionalnih parkova, Plitvička jezera, a za bonifikacijske sekunde biciklisti će se boriti u Perušiću i prvom prolasku kroz Otočac.
 3. Primošten – Makarska (167 km), četvrtak
  Cijela se karavana nakon toga seli na obalu, točnije u Primošten odakle će treća etapa duga 167 kilometara voditi kroz Rogoznicu do cilja u Makarskoj. Uzbuđenja neće nedostajati na izuzetno tehnički zahtjevnim prolascima kroz Tučepi, Podgoru i Igrane te najjužnijoj točki ovogodišnje utrke – Živogošću.
 4. Zadar – Crikvenica (197 km), petak
  Četvrta etapa starta u Zadru te preko Starigrada Paklenice nastavlja dinamičnom vožnjom po Jadranskoj magistrali, vodi bicikliste do bonifikacijskog cilja u Senju pa do cilja u Crikvenici.
 5. Rabac/Labin – Opatija (137,5 km), subota
  Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac i Labin, s prolaskom kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji.
 6. Samobor – Zagreb (156,5 km), nedjelja
  Završna, šesta etapa, startat će u Samoboru s prolaskom kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Dugo Selo i Vrbovec te posljednji brdski cilj utrke u Svetom Ivanu Zelini nakon kojeg će završiti u Zagrebu, cilj će biti kod HNK-a.

Prenosimo: SN/Tvrtko Puljić Foto: R. Goršić, I. Ravlić, M. Djanešić/CROPIX/AFP