ODBOJKA

Bila je to ljubav na prvi pogled! Odbojkašice oduševile Zadrane, a i Zadar njih

Hrvatske odbojkaške reprezentativke rijetke slobodne trenutke priprema u Zadru iskoristile su kako bi još bolje upoznale grad.

Od ranog jutra već 600 godina zadarski barkajoli prevoze putnike s Đige na poluotok. Toplog zadarskog jutra hrvatske odbojkaške reprezentativke rijetke slobodne trenutke priprema u Zadru iskoristile su kako bi još bolje upoznale grad koji su prošle godine zavoljele na prvu, kada su u gradu provele gotovo tri mjeseca i ostvarile sjajan rezultat u dvorani Krešimira Ćosića. Za nekoliko će se dana na Višnjiku boriti za osvajanje FIVB Challenger Cupa, koji se igra od 28. do 31. srpnja i vodi u Ligu nacija.

OBITELJSKA TRADICIJA

  • Čast mi je da sam imala priliku osobno upravljati barkom tradicionalnih zadarskih barkajola. Od gospodina Gregova naučila sam o bogatoj povijesti ovih divnih ljudi koji brojnim Zadranima i turistima više od 600 godina olakšavaju svakodnevnicu prevozeći ih 92 metra s jedne obale na drugu – izjavila je Samanta Fabris, dok je Zvonko Gregov dodao:
  • Ja sam barkajol 40 godina. To nam je u obiteljskoj tradiciji. Posao je lijep kada je vrijeme lijepo, a kada je ružno, ružan je. No, već smo se navikli. Radimo šest sati svaki dan u tjednu čak i praznicima. Barkajol je zadarska atrakcija, nema ih puno u svijetu. Drago mi je da je mene provozala upravo kapetanica Samanta Fabris i s veseljem ću bodriti djevojke idući tjedan.

Ribolov je i na zadarskom području poznat od davnina. Prva plovila koja su služila za ribolov bili su monoksili/ladve. Ribolovilišta su često bila predmetom spora između otočana zadarskog arhipelaga, a jedan od najvećih ribarskih sukoba se zbio 1501. godine. Zadarski ribari danas nakon dva ili više dana provedena na moru, svakog jutra oko 3 sata dovoze svježu ribu.

AUTOHTONA SORTA

Ranog jutra u to se uvjerila i odbojkaška reprezentativka Izabela Štimac, koja je od ribara Ljubičića saznala da najčešće ulove brancine, grdobine, škarpine, zubace i druge ribe. Tik do ribarnice, odbojkašica Beta Dumančić probala je svježe ubrane višnje maraške iz Škabrnje. Upravo je ova autohtona hrvatska sorta jedna od najvažnijih gastronomskih atrakcija. Ove iz zadarskog područja jedne su od najukusnijih na svijetu zbog koncentracije ključnih sadržaja.

  • Od bake Mare saznala sam kako se od maraške prave svjetski poznati likeri, džemovi, a ove friške smo mi djevojke s guštom probale i oduševile se – otkrila je Slavonka Beta Dumančić.

Šetajući ovim povijesnim gradom Klara Perić i Mika Grbavica naučile su tajne čipke. Ovaj izuzetno lijepi vez, ručni rad prikladan je kao uspomena koju će s veseljem ponijeti iz Zadra. Gospođe koje je prave u Zadru tu su više od 40 godina svakog ljeta na zidu katedrale Sv. Stošije. Ova trobrodna romanička građevina najveća je crkva u Dalmaciji. Njenu monumentalnu unutrašnjost razgledala je Lucija Mlinar.

U gradu koji su zavoljele, naše će reprezentativke za nekoliko dana poželjeti dobrodošlicu reprezentacijama Portorika, Kolumbije, Češke, Kameruna, Belgije, Francuske te Kazahstana, s kojima prvu utakmicu igraju u četvrtak, 28. srpnja u 20 sati.

Šetnju Zadrom reprezentativke su završile na Trgu pet bunara. “Tko se tu nije fotografirao, nije bio u Zadru”, kažu Zadrani.

A naša Klara Perić je rekla:

  • Ovaj renesansni Trg jedno je od najljepših mjesta u Zadru. Njime prolazimo svakodnevno kad idemo iz grada prema hotelu Kolovare.

Ovaj Trg je izgrađen je 1574. godine u vrijeme opsada vojske Osmanskog carstva, kada je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastiona, ranije iskopan u srednjem vijeku. Na njegovom mjestu nastala je velika cisterna za pitku vodu s pet ukrašenih vijenaca ili bunara, a sačuvani su i dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno s jezera Vrana.

U šetnji Zadrom djevojke su se rado slikale s brojnim Zadranima, ali i turistima koje su pozvale da ih bodre na Višnjiku u klimatiziranoj dvorani Krešimira Ćosića idućeg četvrtka u 20 sati. Ulaznice za FIVB Challenger Cup mogu se kupiti po cijeni od 50 kn u sustavu www.eventim.hr te na blagajni ŠC Višnjik.

Izvor: SN Foto: Iva Perinčić