NOGOMET

NA SAMOM VRHU: Najmoćnija žena engleskog nogometa!

Bila je model, odbila je princa, boluje od neizlječive bolesti … Otočke medije svojedobno je najviše okupirala njezina veza s princem Andrewom.

Kad je prije nekoliko dana investicijski fond iz Saudijske Arabije, na čelu s princem Mohammedom bin Salmanom, preuzeo vlasništvo nad premierligašem Newcastle Unitedom, u prvi je plan u medijima iskočilo i ime Amande Staveley (48), britanske poduzetnice koja je pomogla da dođe do prodaje kluba i čija će tvrtka PCP Capital Partners biti vlasnik 10 posto dionica kluba. Staveley je sada definitivno najmoćnija žena engleskog nogometa, a njezina zanimljiva životna priča ovih je dana preplavila svjetske medije.

Staveley je i prije dolaska u Newcastle “koketirala”. Pomogla je 2009. godine šeiku Mansouru bin Zayedu Al Nahyanu da kupi Manchester City, a prije toga je bila dio konzorcija koji je želio preuzeti vlasništvo nad Liverpoolom.

No, tko je Amanda Staveley izvan nogometne priče? Otočke medije svojedobno je najviše okupirala njezina veza s princem Andrewom, sinom britanske kraljice Elizabete. Par se upoznao 2001., bio je u vezi dvije godine, a Staveley je navodno odbila prinčevu bračnu ponudu jer nije željela postati dio kraljevske obitelji i svega što to nosi sa sobom. Poznato je da je Staveley u mlađim danima bila model, a kasnije je zaplovila poduzetničkim vodama, pa je tako 2000. godine pokrenula Q.ton – teretanu, restoran i konferencijski centar – vrijedan više od 10 milijuna funti.

Manje lijepi dio priče leži u podatku da joj je 2013. dijagnosticirana Huntingtonova bolest, neurodegenerativni nasljedni poremećaj kod kojeg živčane stanice u mozgu umiru tijekom vremena. Neki od simptoma su pokreti koje ne možete kontrolirati, te problemi s govorom i hodom. Liječnici su joj rekli da bolest kod nje miruje, ali i da je može aktivirati stres. No, Staveley nema namjeru posustati, velikim je koracima zagazila u nogomet i od Newcastlea namjerava napraviti najmoćniji klub na svijetu …

Izvor: SN Foto: Oli Scarff, Paul Ellis/AFP