MIX VIJESTI IZ HOO

ZOI PEKING 2022: Igre s gledateljima, za nepotpuno cijepljene sportaše predviđena 21-dnevna karantena

Čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MPO) održali su sastanak s čelnicima Organizacijskog odbora Peking 2022., na kojem su ih domaćini izvijestili o načelima na kojima planiraju organizirati Igre.

Dakako, ta načela su usklađena s protupandemijskim mjerama u svrhu održavanja sigurnih Igara za sve sudionike i temelje se na opsežnim konzultacijama s međunarodnim stručnjacima i kineskim vlastima, kao i na iskustvu olimpijskih i paraolimpijskih dionika.

Glavna odluka glasi: sportaši i drugi sudionici Igara koji nisu u potpunosti cijepljeni, morat će provesti 21 dan u karanteni uoči pekinških Igara. To znači da će svi sportaši i sudionici Igara koji su potpuno cijepljeni ući u “balon” po dolasku u Peking, dok će oni koji nisu potpuno cijepljeni – u trotjednu karantenu.

SAŽETAK NAJVAŽNIJIH ODLUKA:

Politika cijepljenja
• Svi sportaši i prateće osobe koji su potpuno cijepljeni moći će ući u Peking bez karantene, a svi oni koji nisu potpuno cijepljeni morat će po dolasku u Peking odslužiti 21-dnevnu karantenu.
• Na pojedinačnoj razini razmotrit će se slučajevi sportaša koji imaju opravdano medicinsko izuzeće.
• Prihvatit će se sva cjepiva koja je priznala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ili srodne međunarodne organizacije, ili su službeno odobrena u dotičnoj zemlji ili regiji.

Upravljanje „zatvorenom petljom“ u vrijeme igara/Games-time closed-loop management
• Od 23. siječnja 2022. do kraja Igara primijenit će se sustav upravljanja „zatvorenom petljom“ kako bi se osigurala sigurna organizacija Igara. Upravljanje „zatvorenom petljom“ obuhvatit će sva područja povezana s Igrama, uključujući dolazak i odlazak, prijevoz, smještaj, prehrana, natjecanja, te svečanosti otvaranja i zatvaranja. Unutar „zatvorene petlje“ sudionici će se moći kretati samo između mjesta vezanih uz Igre radi treninga, natjecanja i rada. Bit će uspostavljen namjenski transportni sustav Igara.

Gledatelji/Ulaznice
• Ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima s prebivalištem u Kini, koji ispunjavaju uvjete protumjera COVID-19.
• Posebni zahtjevi u vezi s protumjerama COVID-19 za gledatelje s kineskog kontinenta i detalji o aranžmanima za prodaju karata su u fazi rasprave i razvoja, a javnosti će biti objavljeni u dogledno vrijeme nakon što budu finalizirani.

Načela akreditacije
• Peking 2022. i MOO naglasili su da se sve aktivnosti procjenjuju i optimiziraju kako bi se usredotočile na bitne aspekte organizacije Igara.
• U skladu s ovim načelom, Izvršni odbor MOO-a odlučio je otkazati kategoriju „prateće osobe gostiju“ – Accompanying Guests category – za sve sudionike.
• Izvršni odbor MOO-a pristao je zadržati kategoriju prenosivih akreditacija NOO-a (prethodno NOC Transferable Guest Passes).
• Izvršni odbor MOO-a odobrio je stvaranje nove kategorije akreditacije NOO-a za “službenike socijalne skrbi” – Welfare Officers radi bolje podrške svojim sportašima u pogledu zaštite i mentalnog zdravlja, a NOO-ima će biti ponuđene dodatne akreditacije za časnike za vezu s COVID-om (CLO – COVID Liaison officers). Pojedinosti koje se odnose na kvote za ove dvije nove kategorije bit će priopćene zasebno i temeljit će se na specifičnoj situaciji svakog NOO-a i veličini delegacije.

Putovanje
• Peking 2022. pomoći će u organizaciji letova svim zainteresiranim NOO-ima koji nisu u mogućnosti samostalno rezervirati letove prije igara ili za vrijeme Igara.

Smještaj
• Osim sportaša i službenih pratećih osoba koje žive u Selima, svi sudionici Igara koji putuju u Peking boravit će u ugovorenim hotelima koji će biti u skladu s protumjerama COVID-19.
• uskoro ćemo dobiti od Organizacijskog odbora Peking 2022. ažurirani “Vodič za smještaj” – Accommodation guide for stakeholders.

Testiranja
• Svi domaći i međunarodni sudionici Igara i radna snaga u sustavu upravljanja „zatvorenom petljom“ bit će podvrgnuti svakodnevnom testiranju.

Mjere zaštite osobnog zdravlja
• Od sudionika igara bit će zatraženo da smanje fizički kontakt s drugima i da se drže na udaljenosti od najmanje dva metra od sportaša i najmanje jedan metar od drugih.
• Zaštitne maske za lice nosit će se cijelo vrijeme, osim kada trenirate/natječete se, jedete, pijete, spavate ili ste sami.
• Od sudionika igara bit će zatraženo da se pridržavaju redovitog higijenskog protokola, kao što su često pranje i dezinfekcija ruku, redovito provjetravanje zatvorenih prostora itd.

Playbook za Igre“
• Načela koja je danas predstavio organizacijski odbor Peking 2022. bit će predstavljena u vodiču tj. „Playbooku Peking 2022.“, zajedno s detaljima o praktičnoj provedbi svakog od njih. Prva verzija Playbooka bit će objavljena 22. listopada 2021., a nakon toga će uslijediti online seminar za šefove misija, nakon kojega slijedi konačna verzija Playbooka u prosincu ove godine.

Za razliku od nedavnih OI-ja i POI-ja u Tokiju, održanih bez gledatelja, na Zimskim olimpijskim/paraolimpijskim igrama u Pekingu ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima s prebivalištem u Kini, koji ispunjavaju protupandemijske uvjete za COVID-19. Kina je objavila da je u toj zemlji dosad potpuno cijepljeno 1.05 milijardi ljudi.

ZOI u Pekingu po rasporedu su od 4. do 20. veljače 2022., dok su Paraolimpijske igre dva tjedna kasnije – od 4. do 13. ožujka 2022. godine.

MOO/HOO