MIX VIJESTI IZ HOO

U drevnoj Olimpiji zapaljen plamen za ZOI u Pekingu 2022. godine

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre (ZOI), koje će se u Pekingu održati od 4. do 20. veljače 2022. godine, zapaljen je na antičkom lokalitetu u Olimpiji prema tradicionalnom ritualu bez nazočnosti gledatelja. To znači i njegov skorašnji put prema dalekom odredištu na 109 dana do početka Igara.

Plamen je zapaljen sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala na ostacima antičkog hrama u Olimpiji. Svečanosti paljenja plamena nazočili su: predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou, predsjednik Koordinacijske komisije MOO-a za Peking 2022. Juan Antonio Samaranch te predstavnici Grčkog i Kineskog olimpijskog odbora. Domaćin svečanosti bio je predsjednik Grčkog olimpijskog odbora i Europskih olimpijskih odbora te član MOO-a Spyros Capralos, u nazočnosti gradonačelnika Olimpije Georgiosa Georgiopoulosa. Kinesko izaslanstvo predvodio je dopredsjednik MOO-a, posebni predstavnik i dopredsjednik OO-a Peking 2022. te dopredsjednik Kineskog olimpijskog odbora Yu Zaiqing.

Govoreći na svečanosti, predsjednik MOO-a Thomas Bach iznova je istaknuo da su Olimpijske igre iznad svih sukoba:

  • U našem krhkom svijetu, gdje su podjele, sukobi i nepovjerenje u porastu, Olimpijske igre uvijek grade mostove, nikada ne podižu zidove. Ta mirovna misija, koja nam se predaje od davnina, zahtijeva da se Olimpijske igre poštuju kao politički neutralno tlo. Samo ta politička neutralnost osigurava im da mogu stajati iznad i izvan političkih razlika koje su postojale, kako u antičko doba, tako i danas.

Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini, i Grčki olimpijski odbor pojačao je epidemiološke mjere te je odlučeno da će put olimpijske baklje biti “kraći nego u prošlosti”. Ove će godine, prvi put u povijesti, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe, jedan Kinez i jedan Grk, u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko, gdje će u utorak u podne biti predana Organizacijskom odboru ZOI-ja 2022. također bez nazočnosti publike.

Kineski glavni grad prvi je u povijesti domaćin i ljetnog (2008.) i zimskog (2022.) izdanja Olimpijskih igara, a na nadolazećim Igrama natjecat će se oko 2.900 sportašica i sportaša, koji će predstavljati približno 85 nacionalnih olimpijskih odbora.

MOO/HOO/V. Knežević