NOGOMET

KAKO VAM SE ČINI? Ovo je budućnost, stižu nova pravila, aut će se izvoditi nogom

Nogometna pravila su zastarjela. To više nije samo nečije mišljenje, nego činjenica. Igra je postala brža, modernija, atraktivnija – sviđalo se to nekome ili ne.

Ako se nogometni sladokusac starog kova sljedeće vam zasigurno neće biti po volji. No, to je budućnost. Prije ili kasnije, korjenite promjene zahvatit će nogomet.

Nešto se već zakotrljalo. O čemu se točno radi?

Naime, organiziran je turnir na kojem će snage odmjeriti rezervne momčadi nizozemskih AZ-a i PSV-a, belgijskog Club Bruggea i njemačkog RB Leipziga. Novitada je, pak, što će se utakmica igrati po posebnim eksperimentalnim pravilima. Testirat će se budućnost najpoznatijeg sporta. Nazovimo ga: nogomet 2.0!

Nogomet bi tako preuzeo najbolje iz ostalih sportova. Je li to na koncu nužno ili nije? Popularnost nogometa u silaznoj je putanji. Možda bi umjesto apsurdnih “milijun” domaćinstava netom završenog Europskog prvenstva, napredak donijele promjene. Teške, ali ne i nemoguće. Nije za očekivati kako će ih krovne organizacije sve implementirati odjednom. Ali polako, postepeno, tko zna? Možda je ovaj turnir rezervnih momčadi glasnik budućnosti …

Po kojim će se to pravilima igrati?

  1. Igrat će se dva poluvremena po 30 minuta. Sat će se zaustavljati nakon svakog prekida igre, kao u košarci.
  2. Aut se izvodi nogom, umjesto rukom (centaršutevi će sijevati sa svih strana).
  3. Igrači će sami sebi moći izvesti loptu iz slobodnog udarca ili kornera te krenuti u dribling, šut…
  4. Izmjene će biti poput onih u rukometu. Broj ne neograničen, a obavljat će se bez zaustavljanja igre.
  5. Žuti karton zamijenit će isključenje u trajanju od pet minuta.

Izvor: Slobodna Dalmacija Foto: Carl Recine/AFP