NOGOMET PRENESENO

ISTINSKA LEGENDA: Kapetan Zvone danas slavi rođendan: ‘Bio je simbol raspada SFRJ, udario je u ime slobode’

Zvonimir Boban, legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije koji nas je predvodio do bronce na Svjetskome prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, danas slavi 52. rođendan.

Fantastični veznjak je za Vatrene odigrao 51 utakmicu i pritom zabio 12 pogodaka, a tijekom klupske karijere je blistao u dresovima Dinama i Milana.

Podsjetimo, u dresu Rossonera je odigrao preko 250 utakmica i osvojio naslov prvaka Europe uz četiri Scudetta, a ne treba zaboraviti niti da je s Jugoslavijom osvojio zlatnu medalju u Čileu na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Njegova rođendana su se jutros sjetili brojni portali i blogovi posvećeni AC Milanu, a zanimljiv je tekst donio portal MondoCalcioNews koji je rođendan ovog nogometnog velikana proslavio uz naslov “Znak od Boga koji je udario u ime slobode”.

Portal Goal.com ga u uvodu naziva herojem Hrvata, a ogroman mu je tekst u četvrtak ujutro posvetio i srpski Kurir, koji je priču o njemu naslovio ovako: Simbol raspada Jugoslavije i početka kaosa koji je najavio rat: Usvojio je četvero djece, a svi ga pamte po incidentu na Maksimiru.

Uz obavezno prisjećanje na neodigranu utakmicu između Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru 1990. godine, Kurir o Bobanu donosi i sljedeće: “Kao i uvijek, najveću snagu crpio je iz obitelji, a njegova životna priča je naprosto nevjerojatna. Svoju suprugu Leonardu upoznao je u butiku u kojem je radila. Ona je tada bila manekenka u usponu, a on perspektivan nogometaš. Nekoliko dana je dolazio u butik pod izgovorom da želi da kupi odijelo sve dok konačno nije skupio hrabrost i pozvao je na sastanak …”

Poslije 15 godina teške borbe za potomstvo, bezbroj terapija, Leonarda je ostala trudna, i u četrdesetoj godini rodila djevojčicu kojoj su roditelji već odavno smislili ime, Ruža – piše novinar tog lista i podsjeća na prethodno usvojenu djecu.

Na kraju kaže: “U siječnju 2011. godine incident na Maksimiru izabran je od strane CNN-a kao jedna od pet utakmica koje su promijenile svijet.”

PRENOSIMO Večernji list FOTO Siniša Hančić/Pixsell