NOGOMET

Druga HNL postala “utočište” za sinove bivših vatrenih: Ima ih od Varaždina do Dinama

U tijeku je jedna od najzanimljivijih i najuzbudljivijih sezona Druge hrvatske nogometne lige, natjecanja sa 16 klubova iz kojega će ponovno samo pobjednik ući u Prvu ligu, a čak pet ih, zbog smanjenja lige na 12 klubova, sljedeće sezone više neće sudjelovati u tom rangu. Već se zna da će dva od njih iščeznuti administrativno, Dinamo II i Osijek II.

Živopisan je sastav drugoligaškog društva. Primjerice, tu je šest bivših prvoligaša, Varaždin, Inter, Cibalia, Rudeš, Orijent i Dubrava, od kojih se samo prva dva s popisa čine kao ozbiljni pretendenti na prvo mjesto.

Dugogodišnji čelnik Zaprešićana Branko Laljak rado će štafetu favorita prepustiti Varaždincima.

– Da je Inter nakon ispadanja iz Prve HNL (2020., nap.a.) u sljedećoj sezoni zadržao igrače iz prethodne sezone, prošetao bi se drugoligaškim natjecanjem – kaže Laljak i nastavlja: – Varaždin je zadržao dosta igrača s kojima je igrao u Prvoj ligi, i pronađu li oni dovoljno motiva za igranje u Drugoj ligi, Varaždin bi trebao biti favorit za prvo mjesto. Klubovima nije lako egzistirati u drugoligaškom društvu jer u njemu imate velike troškove, a praktički nikakve prihode. Jedini prihod je prodaja igrača, ali ne za takve iznose kao kad ste u Prvoj HNL.

SVI NAVIJAMO ZA DINAMO

Laljak tvrdi da se Inter financijski konsolidirao te da će imati šansu boriti se za plasman u Prvu HNL. Ona će mu biti i te kakav motiv budući da od sljedeće sezone stupa na snagu novi ugovor o TV pravima koji klubovima jamči znatno bolju zaradu.
– Uz to, svi navijamo i da se Dinamo ponovno plasira u skupinu Lige prvaka. Kada je posljednji put u njoj nastupao, svakom je prvoligašu pripalo po tri i pol milijuna kuna – dodao je Laljak, koji je za trenera angažirao 53-godišnjega Sinjanina Mirka Labrovića.

Okrenuli smo se prema Varaždinu, čiji je ulazak u drugoligaški vrtuljak bio katastrofalan: poraz 1:3 od Orijenta na kultnoj Krimeji.
– Naša je ambicija brzi povratak u Prvu ligu, međutim, već sada mogu reći da tu našu ambiciju mora pratiti puno veća ozbiljnost svih u klubu – kazao je dopredsjednik Varaždina Davor Vugrinec.

Referirao se na šokantan brodolom Varaždinaca na početku natjecanja.
– To je bilo nedopustivo. Premda u našim redovima nema panike jer je prvenstvo tek počelo, taj poraz nam je veliko upozorenje. Svi u klubu trebali bismo se zamisliti, pa onda i češće sastajati i razgovarati, vidjeti gdje smo pogriješili da nam se takve stvari više ne događaju – dodao je Vugrinec, čiji je 19-godišnji sin Noa debitirao za prvu momčad.

Osim Vugrinca, još trojica bivših vatrenih imaju sinove u drugoligaškim klubovima: Moreno Živković, sin Borisa Živkovića, i Gabriel Rukavina, sin Tomislava Rukavine, su u Dinamu II, a Filip Soldo, sin Zvonimira Solde, u Interu.

NA GOSTOVANJE PJEŠICE

Dinamo II na klupi ima bivšega vatrenoga Igora Cvitanovića, kao i Varaždin Marija Carevića, a Jarun Jerka Leku. Drugu ligu mogli bismo nazvati i tramvajskom ligom jer je čak šest klubova s područja Zagreba i Zagrebačke županije: Inter, Dubrava, Kustošija, Jarun, Rudeš i Sesvete. Dapače, sjedišta Rudeša, Kustošije i Jaruna u radijusu su od tri kilometra, a njihove momčad na ta gostovanja mogu i pješice. Jarun inače domaće utakmice igra u Kustošiji, Dubrava u Sigetu na igralištu Dragovoljca, a Opatija na Kantridi.

U Drugoj ligi već su se dogodile dvije trenerske smjene. Alen Šušnić zamijenio je Rudešovu klupu Dubravinom (umjesto Pranjića), a Rudeš je preuzeo Ivan Landeka, u čijemu je stručnom stožeru i Mario Jurić, tajnik Udruge Nogometni sindikat.
– Druga liga je izvanredna, prepuna mladih i talentiranih igrača. Evo, u kratkom vremenu uspio sam ih sve upoznati i doista sam ugodno iznenađen – kazao je Jurić.

Na pitanje tko je najveća zvijezda Druge HNL, nije imao dvojbe.
– To je sjajni Ivo Weitzer iz Opatije. Pogledajte samo njegove pogotke, svaki je spektakularan – istaknuo je Jurić.

Zanimljiva je situacija u Cibaliji, u kojoj je na djelu zakon braće, pod pokroviteljstvom većinskoga vlasnika kluba, Grada Vinkovaca. Naime, sportski direktor Cibalije je Krešimir Tomić, inače odbojkaški trener, nekada šef struke vinkovačkog odbojkašog prvoligaša. Krešimir Tomić u međuvremenu je stekao i diplomu nogometnoga trenera, a za prvoga trenera Cibalije postavio je svoga brata Petra Tomića.

Izvor: VL / Tomislav Dasović Foto: Josip Regović/PIXSELL