NOGOMET PRENESENO

ANALIZE Nezabilježena situacija u HR-nogometu: Hajduk je prvi, ali u Ligu prvaka mladih ipak ide Dinamo!

Izvršni odbor HNS-a konačno je zaključio sagu o Juniorskoj ligi prvaka. Čim je to natjecanje prekinuto ostala je dvojba hoće li u njega ići Hajduk ili Dinamo.

Hajduk je na tablici imao 42 boda, no odigrao je utakmicu više nego Dinamo koji je došao do 40 bodova i nije odmjerio snage s Dugopoljem. Nakon dugog vijećanja i traženja primjera po svijetu te dopisa s upitom poslanog UEFA-i, Natjecateljska komisija HNS-a odlučila je da u juniorsku Ligu prvaka ide – Dinamo. Tijela Saveza odabrala su da se to odluči na temelju koeficijenta po kojem su Modri nešto bolji od Bijelih.

MIŠLJENJE UEFA-e

HNS je otezao s odlukom, čekao je mišljenje UEFA-e, no kako ono jučer nije pristiglo, odlučeno je da se pred Izvršni odbor HNS-a izađe s opcijom Dinamo. Odluka je pala: Dinamovci slave, Hajduk ostao bez Lige prvaka, a svjetski prvaci stižu na – Maksimir!

Sjednica Izvršnog odbora potrajala je. Podnijeta su brojna izvješća i liste za sljedeću natjecateljsku sezonu. Izvršni odbor prihvatio je prijedlog da u juniorsku Ligu prvaka ide Dinamo. HNS će ga prijaviti UEFA-i za elitno natjecanje.

NA MAKSIMIRU SA ŠVEDSKOM I FRANCUSKOM

Izbornik Zlatko Dalić također je bio na sjednici, gdje je predočio izvještaj o reprezentativnim akcijama. Vatreni u Ligi nacija prvo u rujnu gostuju u Portu kod Portugala, taj se susret igra 5. rujna, a tri dana kasnije su u Parizu gdje ih ugošćuju Francuzi. Nakon toga 11. listopada Hrvatska je domaćin Švedskoj, a 14. listopada Francuskoj. Obje utakmice igrat će se na stadionu Maksimir. Zlatko Dalić je potpisao i novi ugovor do kraja 2022. godine. Izbornik će sredinom kolovoza objaviti popis igrača na koje računa za utakmice s Portugalom i Francuskom u rujnu.

KUSTIĆ SE PONOVNO ODREKAO SABORSKE FUNKCIJE

Marijan Kustić (45) ostao je na funkciji izvršnog direktora HNS-a, samim time i zaposlenik Saveza. On je kao kandidat na listi HDZ-a po treći put izabran za saborskog zastupnika u devetoj izbornoj jedinici, međutim, između nogometa i Sabora odabrao je HNS. Tako je u srijedu na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora umjesto njega zastupnicom postala Anita Pocrnić Radošević.

Kustić je izvršni direktor HNS-a od ožujka 2019. godine, kad je na toj funkciji naslijedio Damira Vrbanovića. (da)

NEMA INDICIJA DA ĆE DOĆI DO PUŠTANJA PUBLIKE

HNS je primio prigovore Osijeka, Nogometnog saveza Osječko-baranjske županije i Orijenta te njihove zahtjeve da poništi odluku o igranju utakmica do kraja sezone bez gledatelja. Izvršni odbor HNS-a je tako odlučio u ponedjeljak, tad je Savez priopćio da će se posljednje kolo Prve HNL, ali i finale Kupa Rijeka – Šibenik kao i doigravanje za prvu ligu Orijent – Istra 1961 igrati pred praznim tribinama. Iz HNS-a čujemo najave da će tako početi i sljedeće sezona, pa tko zna dokad…

U Osijeku su burno reagirali, dobili su mišljenje Županijskog stožera civilne zaštite da navijači smiju biti na tribinama, prema pravilu od jedne trećine kapaciteta, no HNS nije donio preporuku nego odluku koja je obvezujuća. To može preinačiti samo Izvršni odbor koji se sastaje danas (četvrtak), da sam stornira vlastitu odluku. Nema indicija da će doći do promjene.

PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Dražen Antolić FOTO Ronald Goršić/CROPIX