GOST NOVINAR peJURAtivno

CMIZDRAVCI

Najavljuju da će se posljednje kolo HNL igrati bez gledatelja. Kad stigne jesen i krenu dvoranski sportovi, bit će i to najvjerojatnije bez gledatelja. Pa kako onda da navijači, kibici i posebice djeca gledaju sport i sportaše, navijaju, klade se ili jednostavno pokušavaju kopirati, a možda poneki i dostići svoje idole ili tek uzore?

Kako da ionako malobrojni sponzori vide barem neki razlog ulaganja u sport? Kako da sport uopće ostane među nama? Postoji samo jedan način – da se sav sport obavezno pokaže na televiziji. Pri tome mislim na televiziji (televizijama) koja se vidi u cijeloj Hrvatskoj i za koju se ne treba instalirati Internet, kabel, dodatno platiti i mjesečno izdvajati poveliku sumu novaca! Ako su to shvatili Englezi i stavili po prvi put u povijesti Premier ligu na BBC, nacionalni kanal, kad će to shvatiti u Hrvatskoj? Ili se prvo treba dogoditi taj svečani čin inauguracije novoga ministarstva sporta i turizma?

Koliko god se u nekim savezima, pa i medijima rascmizdrili oko novoga ustroja u Vladi RH i ukidanja samostalnog SDUŠ-a, ako je suditi po najavama, zapravo se ništa neće promijeniti. Ništa bitno, iako je to sad baš dobra prilika za promjenu i bitno poboljšanje funkcioniranja cijeloga sporta. Kompletna ekipa SDUŠ-a se seli pod skute novoga ministarstva i tamo će raditi što su radili i do sada. Dobro, prihvaćam da neke službe možda neće biti potrebne, pa će se možda preseliti kamo drugamo, a možda će, na žalost, morati potražiti i nova radna mjesta u sklopu premijerove akcije smanjenja birokracije. No, osnova vezana isključivo i izravno za sport, s istim državnim tajnikom na čelu kolone, barem prema najavama ostaje ista. Dakako, sve proizlazi iz analize koju sam prošli tjedan zaključio na istom ovom mjestu, da naš premijer ima dosta jedinstven, ali do ovih izbora pomalo skriven pozitivan stav prema sportu. Jasno, politika, a i trenutačna financijska situacija u svijetu i Hrvatskoj mogu sve poremetiti, tako da je moguće da se varam i u ovome, ali vrijeme će nam pokazati kamo sve to vodi. Uostalom, demografija je sasvim izgubila cijelo ministarstvo, pa to ne znači da se o tom za Hrvatsku važnom segmentu neće voditi i te kakva briga. A kad već vodimo brigu o tome da imamo nasljednike, onda im treba omogućiti da budu zdravi i tjelesno pripremljeni, osim što moraju biti siti, obrazovani, okruženi ljubavlju, na toplom i čistom. Realno, u sad oformljenom ministarstvu će se, vjerojatno, lakše naći novaca i za programe koji uzdižu ne samo vrhunski sport, nego i sportski turizam, sportsku medicinu i slične, koji opet mogu dati veliki doprinos razvoju samoga sporta, od lokalnog do vrhunskog, uključujući i svima njima potrebnu infrastrukturu.

A šteta bi bilo da se sve ne zadrži u parametrima koje je ova Vlada zadala prije 4 godine. Naročito sad kad Hrvatska ima i novoprimljenu članicu Međunarodnog olimpijskog odbora. Ta funkcija ne nosi plaću, ali nosi diplomatsku neovisnost, zagarantirano mjesto u svakom avionu, sobu u svakom hotelu na svijetu i sasvim solidne dnevnice kad ste u funkciji MOO-a. A Kolinda Grabar Kitarović nije slučajno u tom društvu. Rado viđena u diplomatskim krugovima, grlata navijačica svih hrvatskih sportaša, kao roditelj zagovornica omogućavanja bavljenja sportom ama baš svakom djetetu, kako u Hrvatskoj, tako sad, s novom dužnošću i u svijetu, dovoljno rječita i obrazovana da zasjedne u čak nekoliko odbora MOO-a. Uskoro ćemo saznati kamo ju je Bach smjestio, a kamo se svojim radom uspjela sama probiti.

To treba znati i iskoristiti, kako u HOO-u, tako i u Vladi RH!

PRENOSIMO peJURAtivno PIŠE Jura Ozmec, glavni urednik SPTV