INTERVJU MIX

KAŠ-ev INTERVJU, Saša Belčić: ‘Strpljivi smo, kad smo bez staze mogli biti tolike godine možemo i još neko vrijeme čekati’

Atletski miting planiramo za 8. rujna ako nam korona to dopusti i tada bi staza trebala svečano biti puštena u uporabu. Da budem iskren, jedva čekam taj trenutak!’, kaže saša Belčić.

Atletičarke i atletičari Karlovca u zadnje vrijeme su u top formi. S posljednjih natjecanja za kup i prvenstvo Hrvatske u atletici za juniore donose pregršt medalja s tih natjecanja održanih u Varaždinu i u Zagrebu. Kroz mjesec-dva dana atletičari će i na novoobnovljenu atletsku stazu na atletsko-nogometnom stadionu sa desne obale Korane. To je bio i povod za ovaj kratki razgovor s trener karlovačkih atletičara Sašom Belčićem.

– Vrijeme pauze zbog koronavirusa naši atletičari i atletičarke marljivo su trenirali, prvo kod kuće, a onda postepeno i u skladu sa preporukama Stožera, na otvorenom. Treninge na Foginovom nismo mogli odrađivati kvalitetno jer se tamo, pored nas, rekreira i velik broj Karlovčana. Osim toga staza je posuta presitnim granulatom tako da nam je i zbog prašine koja se dizala sa staze bilo otežano trenirati. Nadam se da će u Mladosti uvidjeti taj problem i da će nešto učiniti kako prašine ne bi bilo. Iako otežan rad s natjecateljima ipak se pokazao uspješnim na natjecanjima za prvenstvo Hrvatske gdje sam zadovoljan postignutim. To je i razlog da vjerujem u budućnost našim mladih i talentiranih atletičara; Dolšak, Neralić, Katić, Valentić, Lea Novković i Marta Novaković, Belčić … Ivan Katić, Lea Novković, Bruno Belčić, Helena Valentić i Hrvoje Neralić kandidiraju za reprezentaciju. Jedno od značajnijih natjecanje koje nas očekuje na jesen je prvenstva Balkana. Nadam se da će ubuduće biti još više uspjeha jer sad konačno imamo atletsku stazu – počeo je svoju priču Saša Belčić, dugogodišnji profesionalni trener u Atletskom klubu Karlovac i dodao:
– Moj sin Bruno Belčić je na seniorskom kupu istrčao 3000 m zapreke ispod 9 minuta (8:57.31), zadnji od hrvatskih atletičara kojem je to uspjelo bio sam ja, prije 26 godina 13.07.1994. Tim rezultatom Bruno je 13. senior na europskim tablicama sezone, Lea Novković je 14. na europskim tablicama za mlađe juniorke na 400 m prepone, a Helena Valentić je 21. među seniorkama.

Slijeva: Trener Saša Belčić, predsjednik AK Karlovac Dražen Lovrić i atletičar Bruno Belčić

Dobro, pa još niste počeli trenirati na stadionu?
– Trebamo neko vrijeme pričekati da se staza slegne, da tvrdne. Nama nije problem čekati ali me brine što na stazi vidim rekreativce kako trče. To nije dobro. Međutim dogovara se model po kojem bi rekreacija uz simboličnu cijenu na mjesečnoj bazi imala svoj termin. Mladost mora brinuti o stadionu. Tako bi se lakše kontroliralo tko sve koristi stadion. Ne može se dogoditi da na stadion tek tako ulazi tko hoće. Objekt je prvenstveno za sportaše, nogometaše i nas atletičare. Ako sportaši ih drugih klubova žele trčati na stazi, neka dođu, ali sve se mora znati. Staza i travnjak stadiona trebaju biti pod nadzorom vlasnika, jedino tako možemo sačuvati nešto što nije malo koštalo, važno je za zdravlje sportaša i slično.

Uslijed sadašnjih uvjeta ne možete nastupati u svim disciplinama. Kakvi su vam planovi u tom pogledu?
– Poduzeli smo već neke korake. Na stadionu ćemo imat bolje uvjete te se pripremamo da počnemo raditi sve discipline. Uspjet ćemo, optimist sam!

Onda, kad se planira otvorenje staze?
– Rekli su nam u rujnu. Staza izgleda sjajno. Možda će to biti i trenutno najbolju stazu u Hrvatskoj. Tvrdoća staze je idealna, nije pretvrda i nije premekana, to je super kvaliteta, staza je optimalna. Kompletna površina je iz jednog komada pa je otporna na vremenske uvjete. Stvarno sam zadovoljan. Atletski miting planiramo za 8. rujna ako nam korona to dopusti i tada bi staza trebala svečano biti puštena u uporabu. Da budem iskren, jedva čekam taj trenutak.

Bez opreme neće ići?
– Saznajem, međutim, da je projekt nabave opreme privremeno zaustavljen. Nadam se da će do rujna biti barem nešto od rekvizita pribavljeno. No, kad dođe oprema biti će to pravo atletsko borilište. Za rujan smo dobili državno prvenstvo za mlađe seniore i seniorke ali smo ga morali to otkazati jer nemamo garanciju da ćemo do tada dobiti opremu. Bez opreme ne možemo ništa raditi, niti bi mogli organizirati neko jače natjecanje. Poznato je da Karlovac već godinama nije bio domaćin važnijeg atletskog mitinga. Strpljivi smo čekamo. Kad smo bez staze mogli biti tolike godine možemo i još neko vrijeme čekati.