GIMNASTIKA OSTALI SPORTOVI

Oko 80 gimnastičarki i gimnastičara 5 klubova iz 3 države sudjeluje u ovogodišnjem Ljetnom gimnastičkom kampu karlovačkog Sokola u Hostelu Karlovac u Selcu

Iako suočeni s ograničenjima koronavirusa Gimnastički klub Sokol Karlovac uz pomoć Gimnastičkog saveza Karlovačke županije te u suradnji s Hostelom Karlovac iz Selca i ove godine organizira Ljetni gimnastički kamp Selce 2020 u trajanju od 8 dana koji slovi kao jedan od najboljih u ovom dijelu Europe. Kamp je započeo 24. srpnja i trajati će do 1. kolovoza 2020. godine.

Tijekom kampa organizirana su do 3 treninga dnevno u ljetnoj dvorani (igralište pod šatorom) opremljenoj setom standardnih sprava i raznih trenažnih pomagala za sportsku žensku i mušku gimnastiku uključujući i akrobatsku stazu na napuhavanje. Pored treninga, naglašena je i razmjena iskustava, a sve u cilju razvoja gimnastičkog sporta. Uz to organizirani su i raznovrsni sportski i zabavni sadržaji poglavito oni koji koriste brojne mogućnosti kao što su skokovi u vodu i razne druge akrobacije, pazeći pri tome na zdravlje i sigurnost sudionika sukladno preporukama nacionalnog stožera.

OPREZ ZBOG KORONAVIRUSA

– Iako se do zadnjih dana dvojilo oko organizacije kampa s obzirom na razvoj situacije oko koronavirusa ipak smo u dogovoru s direktorom Hostela Darijom Smojverom donijeli odluku da se kamp održi u smanjenom obliku kako bi se održala tradicija. Zahvale upućujemo i tvrtki vlasniku tvrtke Fest Darku Tučeku koji je pokazao susretljivost u ovoj situaciji – ističe Željko Šančić, predsjednik Gimnastičkog saveza Karlovačke županije i član Upravnog odbora GK Sokol Karlovac koji je pozdravio nazočne poželjevši im dobrodošlicu.

Sudjeluje oko 80-ak gimnastičarki i gimnastičara i njihovih trenera kao i članova vodstava klubova iz Slovenije, Austrije i Hrvatske. Od klubova tu su: GD Zelena Jama iz Ljubljane iz Slovenije, GK Salzburg iz Austrije te GK Dišpet Šibenik, GK Samobor i GK Sokol Karlovac iz Hrvatske.

Pozivajući na oprez i zajedničku brigu o sudionicima Šančić je zahvalio svima na odazivu, poglavito onima koji to već tradicionalno čine dugi niz godina. Zahvalio se i na gostoljubivosti osoblja Hostela Karlovac, poglavito direktoru Dariju Smojveru koji je i sam kao dugogodišnji sportaš pohvalno govorio o gimnastičarima i organizaciji kampa.

– Unatoč otegotnim okolnostima gimnastičari pokazuju primjerenu sportsku ustrajnost i opetovano svjedoče uzornu sportsku organizaciju i dobro vođene trenažne procese – istaknuo je Dario Smojver.

RASPORED DNEVNIH AKTIVNOSTI

Svaki dan ovog kampa ispunjen brojnim sadržajima koji podrazumijevaju buđenje u 7 sati. Jutarnji trening sastoji se od razgibavanja, istezanja, trčanja i plivanja. U 9 počinju treninzi na spravama u kombinaciji s kupanjem. Od 15 sati opet slijede treninzi i kupanje do večere. Dan završava završnim sastankom za trenere i organizatore gdje se radi kratka analiza proteklog dana i dogovor za sutrašnje aktivnosti.

VJEŽBANJE POD STRUČNIM NADZOROM

– Gimnastički program je vrlo intenzivan i doista bogato sadržajno ispunjen. To je razlog zašto gimnastičari toliko plijene pozornost i izazivaju divljenje poglavito kada u noćnom programu izvode najbolje elemente po pojedinim spravama. Naravno da je to podrška i veliki stimulans za brojne mlade vježbače koji se bave ovim bazičnim sportom kojeg mnogi zbog težine zovu rudarskim – kaže Šančić.

U realizaciji ovogodišnjeg kampa svoj doprinos daju i dosadašnji predsjednik, a sada aktivni član Uprave Ivan Janković, kao i novoizabrani predsjednik KA-sokolaša Jurica Suhin, treneri profesionalci Ivan Šimunović, Anamarija Kovačić i Marijan Šančić uz sveprisutnu administrativnu djelatnicu Robertinu Kućan. Neizostavna je pomoć dugogodišnjih aktivnih članica uprave Darije Herak i Vinke Suhin te višestruke sportašice grada Karlovca i Karlovačke županije Petre Furač, kao i još uvijek aktivnog seniora ali i potencijalnoga sportskog djelatnika Lovre Čorka. Pored njih u Ljetnom gimnastičkim kampu je znatni dio karlovačkih honorarnih trenera ali i mlađih aktivnih članova Kluba koji uz treniranje postupno usvajaju i unapređuju organizacijska iskustva iz ovoga projekta.

– Usprkos koronavirusu gimnastički kamp u Selcu i dalje zaista zaslužuje visoke ocjene – zaključuje ovaj razgovor Željko Šančić, dugogodišnji aktivni promicatelj gimnastičkog sporta ne samo u Karlovačkoj županiji već i u Lijepoj Našoj.