MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

ŽELIMIR FEITL O STRATEGIJI KA-SPORTA: ‘Sada je prilika da se poslušaju želje građana’

Strategija razvoja sporta velika je prilika kojom se trebaju osigurati uvjeti za razvoj sporta. Ona daje i dobar putokaz za promišljanje o budućnosti u kojoj Karlovac vidimo kao grad u kojem je sport i dalje važan segment života. Isto tako za grad Karlovac i njegovu sportsku zajednicu provedba Strategije je veliki izazov. Svi imaju priliku raspravljati o toj temi.

Upravo iz tog razloga, a u vrijeme dok traje javna rasprava o toj temi (do 29. studenoga), objavljujemo razgovore na temu Strategije s najodgovornijim osobama vodećih sportskih zajednica Karlovca i županije. Jedan od takvih je istaknuti bivši karlovački sportaš Želimir-Žiga Feitl, čovjek koji je inicirao i pokrenuo prvu Strategiju karlovačkog sporta (2012.-2020.), a isto tako je okupio tim koji će napisati Strategiju za novo osmogodišnje razdoblje (2020.-2028.).

– Po prvoj strategiji realizirani su skoro svi ciljevi osim dijela sportske infrastrukture dok atletska staza i nogometni travnjak na ‘Čavlekovom’ stadionu jesu. Mogu kazati da je gotovo 75 posto ciljeva po dosadašnjoj strategiji izvršeno – odgovara Feitl na pitanje što je realizirano po prvoj Strategiji sporta grada Karlovca koju je on pokrenuo pri četiri godine (2021.-2020.) dok je bio na funkciji predsjednika gradske sportske asocijacije.

Javna rasprava o Strategiji sporta traje do 29. studenoga 2020. do kada građani mogu uložiti u pisanom obliku svoje prigovore i prijedloge na obrazac koji je objavljen na stranicama Grada Karlovca www.karlovac.hr i Karlovačke športske zajednice www.ksz.hr
(pod vijesti), a na linku: https://www.karlovac.hr/novosti/savjetovanje-s-javnoscu-strategija-razvoja-sporta-grada-karlovca-2021-2028/22507 (otvoriti OBRAZAC ZA SUDJELOVANJE JAVNOSTI Strategija razvoja sporta Grada Karlovca 2021.-2028..docx).

Koja je razlike između prve i druge Strategije karlovačkog sporta?
– Ova nova Strategija je puno kvalitetnije obradila sadašnje stanje sporta u Karlovcu. Anketirani su sportski djelatnici, treneri i građanstvo te su dobiveni podaci za jasniju sliku budućnosti i postavljanje razrađenih ciljeva po šest poglavlja Strategije. Tu kvalitetu u projektnom timu dala su tri profesora sa KIF-a dok u ovoj prvoj strategiji smo bili oslonjeni na vlastite snage u KŠZ potpomognuti s jednom djelatnicom iz grada.

Izazov će biti osigurati 250 milijuna kuna za Strategiju? Koliko je to uopće realno?
– Grad Karlovac je nositelj Strategije i Gradsko vijeće će u prosincu ove godine istu i usvojiti tako da uz pomoć Grada i europskih fondova ima šanse da se u velikom postotku ostvare ciljevi nove Strategije.

Čak 70 posto Karlovčana se složilo da treba graditi sportske objekte, isto toliko ih smatra da je prioritet bazen.
– To je potpuno jasno. Uspoređujući dosege sličnih gradova u Republici Hrvatskoj Karlovac zaostaje u svim segmentima izdvajanja za sportsku infrastrukturu iako je deveti grad po veličini u Hrvatskoj. Građani Karlovca to vide, a analiza stanja u Strategiji je to jasno pokazala.

Do danas ništa od bazena iako se već 60 godina govori o izgradnji bazena? Mislite da da nova Strategija može pogurati izgradnju?
– To nije mala investicija. Ideja izgradnje bazena vrti se od prije nekih 30 godina. Čak je i postojala građevinska dozvola za izgradnju pa se odustalo iz financijskih razloga u to doba. Sada je prilika da se poslušaju želje građana te da se u ovom osmogodišnjem razdoblju pokuša zagristi u tu investiciju.

Koliko je realno, recimo to tako – u postocima, da nova Strategija KA-sporta uopće bude realizirana?
– Ako bi ostvarili učinak kao na prethodnoj strategiji od 75 posto, bio bih vrlo zadovoljan.

Koji su mogući problemi u praktičnom dijelu realizacije Strategije?
– Sadašnje vodstvo Grada je tu Strategiju podržalo, Gradsko vijeće će je, nadam se ,usvojiti jednoglasno u prosincu. Ako se nastavi kontinuitet vlasti u Karlovcu u slijedećem četverogodišnjem razdoblju onda sam siguran da će se Strategija ostvariti uz podršku sportske javnosti i KŠZ.

Jel’ to neka politička poruka?
– Ne, to je realnost!

Što bi po vama bila zadaća članica KŠZ u realizaciji ove Strategije?
– Svake godine se moraju evaluirati ciljevi iz Strategije na tijelima upravljanja, pritom mislim na Skupština i Upravni odbor KŠZ, da se vidi što je izvršeno, a što nije. Naravno da se ista priča mora raditi i u Gradu Karlovcu.

Od nedavno ste predsjednik Županijske sportske zajednice. Kad će Strategija sporta Karlovačke županije?
– Upravo sam s vodstvom Županije ovih dana imao sastanak na kojem je obećano da će tijekom prvog kvartala iznaći sredstva kroz rebalans proračuna za izradu Strategije na županijskoj razini s obzirom da je Karlovac ima, a Duga Resa je pri kraju izrade svoje Strategije sporta.

A Ogulin, Slunj i Ozalj?
– Oni koji još nemaju Strategiju morati će se prilagoditi županijskoj.

Karlovac kao centar županije trebao bi biti primjer, vodilja, svim ostalim gradovima u županiji. Koliko bi trebalo biti sličnosti između karlovačke i županijske Strategije?
– Strategija za županiju će obuhvatiti sve gradove u županiji, kao i sve općine. Te će se već postojeće strategije trebati uklopiti u županijsku Strategiju tako da neće biti preklapanja i mogućih nesporazuma, vodeći pritom računa i o nacionalnoj strategiji sporta u Hrvatskoj.

FOTO: R. Fajt/Kaportal, M. Volarić/HINA