MIX

Preminuo Branimir Majder. Bio je cijenjen kao čovjek koji je krčio staze za buduće naraštaje karlovačkih sportaša

U srijedu, 11. studenoga 2020. u Zagrebu je 95. godini života preminuo Branimir Majder. Rođen je 7. veljače 1926. godine u Karlovcu.

Karlovačkoj javnosti, a nadasve sportskoj, poznato je da je „Brane“ Majder bio istaknuti sportski djelatnik te da je za svoj rad i doprinos fizičkoj kulturi i prosvjeti u Karlovcu bio je dobitnik Majske nagrade Grada Karlovca te Majske nagrade Republičkog sekretarijata za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu RH 1968. godine. Danas je to godišnja državna Nagrada “Franjo Bučar”.

Osobito je bio zaslužan za izgradnju košarkaškog igrališta u legendarnom karlovačkom Šancu 1951. godine i Školske sportske dvorane 1967. godine, čiji je bio prvi ravnatelj – volonter. Organizator je Radničkih-sportskih igara u Karlovcu i mnogih drugih velikih sportskih priredbi. Kao sportski funkcionar bio je tajnik SOFKA-e Kotara i Općine Karlovac

Kao mladić bavio se plivanjem u Građanskom, bio je jedan od prvih plivačkih trenera, igrao je vaterpolo i hokej na ledu. Bavio se i drugim sportovima. Bio je košarkaš u karlovačkom Udarniku i zagrebačkom Akademičaru, trener i djelatnik u Košarkaškom klubu Sloboda i karlovačkom Željezničaru te savezni košarkaški sudac.

Pohađao je Gimnaziju i Učiteljsku školu u Karlovcu, a 1946. diplomirao na Višoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu. Bio je nastavnik tjelesnog odgoja u karlovačkoj Gimnaziji od 1946. do 1972. godine. Potom je, od 1972. do 1986. godine, zamjenik direktora Doma sportova u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj Branimira Majdera biti iz krematorija na zagrebačkom groblju Mirogoj, 17. studenoga u 13,40 sati, a polaganje urne na rimaokatoličkom groblju na Dubovcu u Karlovcu.

Možda KŠZ, Mladost i Gimnazija organiziraju komemoraciju u Karlovcu za Branimira Majdera koji je prije svega bio cijenjen kao čovjek koji je krčio staze za buduće naraštaje karlovačkih sportaša?