MIX VIJESTI IZ HOO

Zaklada hrvatskih sportaša izabrala Upravni odbor i najavila nove aktivnosti pod motom ‘Sportaši za sportaše’

Na konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora Zaklade hrvatskih sportaša za predsjednika je izabran Dubravko Šimenc, za upraviteljicu Zaklade Biserka Vrbek, a administrativne poslove, uz pohvale za dosadašnji rad, i dalje će voditi tajnica Hrvatskog kluba olimpijaca Ana Kera.

Sukladno Statutu Zaklade, Upravno vijeće, sada Upravni odbor Zaklade hrvatskih sportaša, sastavljen je od predstavnika osnivača Zaklade: tri predstavnika Sportskih novosti, četiri predstavnika Hrvatskog kluba olimpijaca i četiri predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora, te su za mandatno razdoblje 2021. – 2025. u sastav UO-a imenovani: Robert Šola, Silvio Marić i Danijela Zemljić (Sportske novosti), Zoran Primorac, Dubravko Šimenc, Marija Anzulović i Gordan Kožulj (Hrvatski klub olimpijaca) te Danira Bilić, Goran Šprem, Renata Šašak i Biserka Vrbek (Hrvatski olimpijski odbor).

Članovi Upravnog odbora raspravljali su o aktivnostima Zaklade u idućem razdoblju, kao i o potrebi njezine promocije. U Sportskim novostima će uskoro biti objavljen poziv svim sportašima u potrebi (kojima treba pomoć oko egzistencije, stipendije za obrazovanje, za troškove liječenja ili sl.) da se jave Zakladi kako bi im se organizirala odgovarajuća potpora. Do kraja godine organizirati će se i jedna humanitarna akcija za koju će prijedlog pripremiti Silvio Marić, nogometaš koji ima iskustva u organizaciji sličnih akcija, a Zaklada će se na odgovarajući način uključiti i u organizaciju drugih događanja koju organiziraju sportaši kako bi se promovirala njezina svrha.

U Statut i Pravilnik Zaklade dodat će se i odredba o mogućnosti pomoći i trenerima kojima je takva pomoć potrebna, kao i članovima obitelji u slučaju smrti sportaša. Na sjednici je iznesena i mogućnost suradnje s lokalnim sportskim zajednicama, kao i s Germania Sportom u pogledu humanitarnih aktivnosti i potpora za sportaše.

Zaklada hrvatskih športaša osnovana je 2007. godine Ugovorom o osnivanju zaključenim između Hrvatskog kluba olimpijaca, Sportskih novosti i Hrvatskog olimpijskog odbora. Utemeljena je osnovana sa svrhom ostvarivanja općekorisne i dobrotvorne svrhe davanjem novčane i druge potpore vrhunskim sportašima, a iznimno i drugim sportašima, koji su u tijeku ili nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete za egzistenciju, uvjete stanovanja, liječenja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, pomoć u stvaranju uvjeta za školovanje ili osposobljavanje, pravna i/ili psihološka pomoć i slično.

U prethodnom razdoblju Zaklada hrvatskih sportaša pomogla je sljedećim sportašima: Mariju Poljaku (vaterpolo), Mati Parlovu (boks), Albinu Vidoviću (rukomet), Goranu Gajiću (motociklizam), Stanku Piljku (sport osoba s invaliditetom), Sandri Paović (stolni tenis), Anti Nakiću Alfireviću (tenis), Iztoku Pucu (rukomet), Maji (Golub) Fijačko (atletika), Ediju Ponošu (atletika), Slavici Pretreger (košarka), Hrvoju Kontaku (judo), Zdravku Baršniku (judo), Branku Cikatiću (tajlandski boks), Roku Savinu (tenis) i Jadranu Zonjiću (kajak-kanu).

Radom Zaklade hrvatskih sportaša dosad je upravljalo Upravno vijeće Zaklade pod vodstvom predsjednika Upravnog vijeća, a tu je dužnost od osnivanja do 2016. godine obavljao Zvonimir Boban te od 2017. do 2021. godine Dubravko Šimenc.

Konstituirajućoj sjednici UO-a Zaklade hrvatskih sportaša nazočio je i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač koji je dao svoj doprinos i prijedlozima za unaprjeđenje njezina rada. Buduće aktivnosti Zaklade provodit će se pod motom „Sportaši za sportaše“, a u 2021. godini Zaklada je organizirala i web stranicu: www.zhs.hr

HOO/Vinko Knežević