MIX VIJESTI IZ HOO

VIŠE OD 120 DOGAĐANJA: Na Europskom trgu u Zagrebu započeo Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti među građanima, koji je započeo u četvrtak, a trajat će do 30. rujna, u Hrvatskoj se i ove godine održava uz Ministarstvo turizma i sporta kao nacionalnog koordinatora, a svečanom otvorenju na Europskom trgu u Zagrebu nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Građani su na Europskom trgu imali priliku provjeriti vlastito zdravlje i tjelesnu spremnost jer su hrvatske zdravstvene institucije za njih pripremile mjerenje tlaka, šećera, indeksa tjelesne mase i ostale sadržaje zdravstvenog karaktera. Sam čin otvorenja obilježila je Utrka jednake budućnosti u kojoj je sudjelovalo pedesetak učenika od prvog do četvrtog razreda zagrebačkih osnovnih škola uključujući i djecu s intelektualnim teškoćama, čime je sport ponovno pokazao svoju uključivost i nepoznavanje prepreka.

  • Bavljenje tjelesnom aktivnošću jedan je od najlakših, ali i najljepših načina brige o našem zdravlju i upravo tu poruku šaljemo danas s Europskog trga. Ipak pokazatelji o tome koliko se kao nacija bavimo tjelesnom aktivnošću nisu dobri. Iz tog razloga kontinuirano poduzimamo aktivnosti kako bismo svima omogućili bavljenje tjelesnom aktivnošću. Zahvaljujem svim našim partnerima, koji su se i ove godine uključili u Europski tjedan sporta, kao i našim ambasadorima koji su nam inspiracija za aktivniji i zdraviji život – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta u svakom kutku Hrvatske građane očekuje više od 120 sportskih događanja koje je Ministarstvo turizma i sporta pripremilo uz pomoć sportskih klubova i organizacija, škola, vrtića i udruga. Tako nas u petak očekuje dan vježbanja na radnom mjestu, subota je rezervirana za atraktivno noćno vježbanje #BeActive Night koje će ove godine ugostit Stari grad Zrinskih u Čakovcu, tjedan se nastavlja novitetom #BeActive At Home koji će nas podučiti kako vježbati možemo i kod kuće, a da sport ne poznaje godine dokazat će građani starije životne dobi grada Labina, dok će se Školski dan za najmlađe održati u Petrinji. Tjedan završava stručnom konferencijom “Prema zdravoj i aktivnoj Europi – Promijeni svoj način života i počni živjeti zdravije”.

U posljednjih šest izdanja Europskog tjedna sporta organizirano više od 165 događanja te pokrenuto više od 150 tisuća građana, a svi detalji o aktivnostima u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta kao i informacije gdje mogu biti aktivni građani mogu pronaći na mrežnoj stranici https://europski-tjedan-sporta.hr/

Izvor: HINA Foto: Tomislav Krišto/CROPIX