INTERVJU KOŠARKA

KAŠ-ev INTERVJU, Vedran Benić: ‘Košarku živim 24 sata na dan, a i moji sinovi igraju košarku’


Košarku je zavolio u petom razreda osnovne škole. Kroz klub je prošao sve selekcije do seniora, a nakon povrede ligamenata koljena u 26. godini prerano je prestao s aktivnim igranjem košarke. Zadnje desetljeće posvetio se trenerskom pozivu.

Trenerski zanat učio je u Školi košarke Košarkaškog kluba Karlovac 1579 (sada KK Šanac) i Košarkaškom klubu Žorona sa Žarkom Hajdinom-Žorom gdje se uglavnom radilo s mlađim uzrastima košarkašica i košarka. Međutim, stalnim trenerskim pozivom počeo se baviti 1998. kada je jednu sezonu vodio žensku predkadetsku košarkašku ekipu. Onda je uslijedila pauza bavljenja košarkom sve do 2012. kad se ponovno aktivira kao trener i preuzima treniranje Ženskog košarkaškog kluba Karlovac na čijoj je trenerskoj klupi još i danas. Ali to nije sve – godine 2018. osnovao je Košarkaški klub Roling koji je isključivo koncipiran za rad sa mlađim uzrastima. Spletom okolnosti Vedran Benić je danas trener u dva kluba – ŽKK Karlovac i KK Roling.

UVIJEK IMA PROSTORA ZA NAPREDAK

Sa seniorskom ekipom ŽKK Karlovac dvaput zaredom je bio seniorski prvak B1 lige Zapad, a 2015. je njegova košarkaška ekipa proglašena za najbolju žensku ekipu grada Karlovca. Igrali su uspješno još dvije sezone A2 ligu, imali su dosta dobrih utakmica i pobjeda te su ostvarili sve postavljene ciljeve.

 • Sve tri sezone smo sa seniorskom ekipom postizali solidan uspjeh obzirom da duže razdoblje ženska košarka u Karlovcu nije zabilježila niti jedan značajniji rezultat. Kasnije je sve rezultiralo odlaskom najboljih igračica u financijski moćnije klubove i na fakultete. Praktički je to značio raspad jedne dobre generacije – kaže Vedran Benić.
 • Sa mladim košarkašicama sam se tri puta zaredom plasirao na juniorsko državno prvenstvo. Osvojile su jednom peto mjesto i bili smo bili vrlo konkurentni. Zapravo vrlo blizu osvajanja medalje. Što se tiče KK Rolinga generacija dječaka 2008. godišta je igrala Prvu ligu za mlade i malo je nedostajalo da ostvare plasman na državno prvenstvo. Odlučivala je jedna utakmica. Uvijek ima prostora za napredak i nikad nisam u potpunosti zadovoljan, ali naravno moraš procijeniti i realne mogućnosti. Bez obzira na to zadovoljan sam napretkom i rezultatom koji nije primaran u tom uzrastu – dodaje.

„BOCO“ N01, TRENERSKOG UZORA NEMA

Što tebi znači košarka?

 • Puno. Živim ju 24 sata na dan. Kad imam vremena gledam utakmice, bilo na televiziji, bilo u dvorani. Dva sina također treniraju košarku tako da je doma glavna tema košarka.

Koje još sportove preferiraš?

 • Volim pogledati sve od nogometa, rukometa, tenisa do formule 1 …

Tko je po tebi najbolji karlovački košarkaš svih vremena?

 • Slobodan Kolaković Boco. Njegova je generacija ostavila neizbrisiv trag u karlovačkoj košarci.

A iz mlađe generacije košarkaša?

 • Bilo je puno dobrih igrača, ne bih nikoga posebno isticao.

Imaš li trenerski uzor?

 • Ima puno dobrih trenera a uzora nemam. Trenerski posao je težak i nesiguran. Sve je dobro dok se nižu pobjede ali kada dođe loš period prvi si na meti. Lakše je promijeniti trenera nego deset igrača .

PET SELEKCIJA

Koliko KK Roling ima djece u školi košarke?

 • Oko šezdesetak. Roditelji su nam dali povjerenje, prepoznali su našu školu kao stručno-pedagoški rad i zato maksimalno podržavaju dolazak djece u našu školu. Kada sam osnovao Roling nisam ni u snu očekivao da bi za samo tri godine došli do ovolikog broja djece i da možemo igrati toliko natjecanja u, moram reći, oskudnim uvjetima, uz samo dva trenera i male dvorane, ali ljubav prema košarci i djeci nas guraju dalje. Tako se puno lakše prevladavaju teškoće.

Ljeti trenirate vani, a da li zimi imate dvoranu?

 • Imamo, nešto preko Karlovačke športske zajednice a nešto financiramo sami.

Za učlanjenje u KK Roling Karlovac nazvati na mobitel broj 091 555 9309 ili kontaktirati na e-mail adresu vedranbenic7@gmail.com


Kako se financirate?

 • Najvećim dijelom od članarina i preko KŠZ. Trenutno pregovaramo s nekoliko sponzora da si olakšamo funkcioniranje kluba jer puno je troškova.

Vole li djeca košarku?

 • Izuzetno je veliki interes samo ga treba potaknuti. Košarka je uvijek popularna bez obzira što reprezentacija više nema rezultate kao nekad. Ove sezone u natjecanju imamo pet selekcija kadeti, predkadeti, U13 , U12 škola košarke i U11 mini košarka. Imamo i ekipu za najnižu kategoriju U9. Nedostatak je stručnog kadra i to je, nažalost, jedan od problema s kojim se nose mnogi, a ne samo mi.

SPORT MLADE UĆI ŽIVOTU

Jesu li ustrajni i ima li talenata?

 • Talenata ima. Uz današnje obrazovanje i dvosmjensku nastavu teško je motivirati dijete za svakodnevni trening. Djeca dođu kući moraju učiti, imaju zadaće i naravno da se puno puta trening tu ne uklapa. Ne stigne se na sve. Model da se zadaća piše u školi i da se knjige ne nose kući bio bi puno bolji jer bi se tako djeca mogla više posvetiti drugim aktivnostima. Koliko je to provedivo … e to je drugo pitanje.

Koliko djece nakon odlaska iz škole košarke uspiju kao igrači?

 • Puno je tu faktora koji odlučuju o tome. Volja, rad, predanost, odgovornost i onda kao nagrada dolaze rezultati. Malo ih uspije, ali ono što je bitno da sport doprinosi stvaranju navike, tjelesnom razvoju, dobroj ishrani i higijeni, stvaranju zdravih ljudi. Sudjelovanje u momčadskim sportovima kao što je košarka mlade uči timskom radu, liderstvu, samodisciplini, uči ih ustrajnosti i poštivanju autoriteta, radnim navikama, jača karakter i samopouzdanje. To je potrebno.

Misliš da bi gradska liga mladih košarkaša pomogla promociji košarke u gradu?

 • Svakako da bi ali ne znam kakvo je stanje u drugim klubovima. Što se tiče mlađih kategorija KK Roling trenutno može igrati sve osim seniora i juniora, a i to je u razmatranju ako bi se riješile financije.

MAKNUTI EGO I POSTIĆI DOGOVOR

Kako to da Amaterska košarkaška liga – Hakl liga može organizirati ligaško natjecanje a liga za mlađe kategorije nema?

 • Ja sam za to ali to je u domeni Županijskog košarkaškog saveza i na dogovoru klubova. Krenulo se s natjecanjima ali je pandemija to prekinula i sada bi trebalo opet razmišljati o tome. Siguran sam da bi to pomoglo u popularizaciji košarke u gradu i županiji.

Koji je tvoj prijedlog za bolje karlovačke košarke?

 • Smatram da bi trebalo uspostaviti suradnju između klubova. Maknuti ego na stranu te postići dogovor na obostrano zadovoljstvo. Definitivno, Karlovac nema potencijala za dva košarkaška kluba. Treba razgovarati i naći model koji bi podignuo kvalitetu košarke, a talenata ima. Evo zadnji pozitivan primjer je iz taekwondoa.

Kako Karlovcu vrati epitet „grada košarke“?

 • Teško pitanje. Sad su puno veća ulaganju u sport, i u košarku, nego prije i mislim da grad nema novaca za takvo nešto. Košarkaški prvoligaš puno košta i taj primjer smo već imali i brzo se sve raspalo a bez kvalitetnih i jakih sponzora teško je igrati i drugu ligu a kamoli prvu. Mislim da se ne treba zamarati s prošlošću već se treba okrenuti budućnosti i kvalitetnom radom s mlađim kategorijama. S popularizacijom košarke i omasovljenjem škola košarke doći i rezultati. Trebalo bi svakako uspostaviti bolju suradnju sa školama i povećati bazu djece. Tada je lakše formirati selekcije. Obavezno bi osigurati uvjete da talentirani igrači ostanu u Karlovcu i da se mogu pravilno razvijati. Tek tada bi mogli razmišljati o boljoj budućnosti karlovačke košarke – zaključuje Vedran Benić.

Foto: Facebook