MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

IZBORI U KŠZ: Veliki povratak Željka Šančića na čelo Karlovačke športske zajednice

Na redovnoj Izbornoj skupštini Karlovačke športska zajednice (KŠZ) koja je održana u četvrtak, 3. rujna 2020., za novog predsjednika KŠZ jednoglasnom odlukom članova Skupštine izabran je dugogodišnji sportski djelatnik Željko Šančić. Dosadašnji predsjednik Želimir-Žiga Feitl koji je bio predsjednik i gradske i županijske krovne sportske udruge, odsad će obnašati samo predsjedničku funkciju u Zajednici športova Karlovačke županije (ZŠKŽ).

NOVA ‘SPORTSKA VLADA’

Na prijedlog novoizabranog predsjednika Željka Šančića „Žiga“ Feitl je s 24 glasa jednoglasno izabran za člana Upravnog odbora KŠZ kao i: Josip Ribar i Alen Vrbanić iz nogometa, Krešimir Fajdić iz planinarstva, Dražen Perković iz Streljačkog društva Policajac (inače s najdužim stažem u Upravnom odboru KŠZ), Zoran Cicvare koji će u UO KŠZ predstavljati borilačke sportove, Đuro Batinić iz Ženskog odbojkaškog kluba i Sanja Ninković-Oroši, glavna tajnica Školskog sportskog saveza Karlovačke županije.

Upravni odbor KŠZ

U Nadzorni odbor birani su: Ivan Janković, Željko Capan, Vlado Cindrić, Mile Žaja i Iva Zlatić. Za člana Skupštine HOO za lokalni sport predložena je glavna tajnica KŠZ Marijeta Ćelić, a u Skupštinu Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) čije će se Izborna Skupština održati 14. rujna 2002. predloženo je 10 članova KŠZ-a: Dražen Keča, Miloš Đanković, Želimir Feitl, Ivan Janković, Renata Novosel, Slavica Žeger, Marina Capan, Ferdinand Kovačić, Đuro Batinić i Ivona Škalamaera.

Za riječ se javio sportski djelatnik Krunoslav Karin koji je u sportu 30 godina, bio je tajnik gradske i predsjednik županijske sportske zajednice. Kazao je kako ne razumije odabir članova Upravnog odbora s obzirom da od 12 klubova iz prioriteta svoje mjesto u Upravnom odboru je našlo samo 3 člana iz prioritetnih klubova.

– Dva su predstavnika nogometa a nema predstavnika, rukometa, atletike, košarke, tenisa, bejzbola … Zaista mi nije jasan ovakav odabir članova Upravnog odbora – rekao je Karin.

SMJERNICE
Karlovačka športska zajednica danas broji 123 udružena kluba koji djeluju na području grada Karlovca, a kroz njih je zastupljena većina sportova. Sredstva koja Grad Karlovac izdvaja za sport nisu mala, ali za učinkovitije i uspješnije djelovanje sportskih udruga potrebito ih je povećati. Osim povećanja sredstava potrebno ih je i pravilno usmjeriti na programe i projekte koji će u konačnici povećati kvalitetu rezultata.

– Glavne smjernice daljnjeg rasta i uzleta karlovačkog sporta trebala bi nam omogućiti nova Strategija razvoja sporta Grada Karlovca koja će biti dovršena koncem godine – rekao je Željko Šančić.

Postojeća Strategija kao i ova koja je u izradi značajna je ne samo za sportaše i građane jer je u njoj zapisana misija i vizija razvoja sporta.

– Misija Karlovačke športske zajednice je kroz provedbu Strategije razvoja sporta Karlovca i rada djelatnika, osigurati primjerene i pristupačne objekte i stručne kadrove omogućiti dugoročni i održivi razvoj vrhunskih sportaša, kao i sportskih aktivnosti za sve kategorije građana. Vizija je da će do 2020. godine Karlovac biti grad u kojem će najmanje 30 posto građana biti uključeno u sportske aktivnosti. S razvijenom ponudom rekreacijskih sadržaja poboljšati će se kvaliteta života građana, turistički potencijali grada bit će razvijeni i kroz sportske aktivnosti, a održivi će razvoj sporta biti osiguran primjerenim objektima i stručnim kadrovima – naglasio je između ostaloga novoizabrani predsjednik Karlovačke športske zajednice i na kraju poručio:

– Čestitam svima na izboru. Ovo je čast ali i obveza. Pred nama je teška godina, težak četverogodišnji mandat. Očekuje nas puno posla za boljitak sporta i zato vas molim za pomoć.

PRORAČUN
natrag četiri godine kontinuirano su povećana sredstva iz Gradskog proračuna za sport, od 6,268 milijuna kuna 2015. godine na 8,050 milijuna kuna u 2020. godini, prije korone. Zatim, uspjeli smo, pored profesionalnih sportskih učitelja, svake godine financirati još trenera na pola radnog vremena (od 9 do 11). Osigurali smo i dodatna sredstva za prijevoz ekipa naših članica koji imamu više selekcija. Zajedno s Gradom, SDUŠ-om i HNS-om pronašli smo sredstava te završili investiciju obnove novog travnjaka i nove atletske stazu sa svim borilištima na stadionu s desne obale Korane. Pomogli smo i u financijskoj konsolidaciji naših članica – odgovorio je Feitl na novinarsko pitanje što bi izdvojio u svom prošlom mandatu dodavši :

– Revitalizaciju sportskih objekata zacrtanih u strategiji sporta grada Karlovca 2012-2020. nismo uspjeli odraditi pa bih ovom prigodom poručio svom nasljedniku da se drži nove strategije sporta za 2021-2028. godinu koja je upravo u izradi, a koja će odrediti jasne ciljeve za buduće razdoblje karlovačkog sporta – kaže Feitl.

mr. sc. ŽELJKO ŠANČIĆ
Aktivno se bavio gimnastikom, nogometom, kung-fuom, ribolovom i rekreativno lovom, a u zadnje vrijeme i ronjenjem. Dugo se natjecao, uključujući veteransko natjecanje iz gimnastike, uz osvajanje višebojskih medalja na razini države. Obnašao je razne dužnosti u klubovima i asocijacijama u području sporta, kulture i tehničke kulture kao član, trener, sudac ili dužnosnik lokalne, regionalne i državne razine. Obnašao je brojne i razne dužnosti: predsjednik KŠZ, ZŠKŽ, potpredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, predsjednik Nadzornog odbora HGS-a, predsjednik GK Sokol Karlovac, predsjednik Gimnastičkog saveza KŽ i Roniteljskog Kluba Zrinski iz Karlovca. Aktivno je sudjelovao u iniciranju i realiziranju pilot projekta izgradnje i obnove vanjskih školskih sportskih terena kroz koji je po tripartitnom modelu obnovljeno preko 50 igrališta. Kao šef Hrvatskog izaslanstva sudjelovao je na Europskom gimnastičkom prvenstvu i na Svjetskom gimnastičkom kongresu.
Osnovnu i srednju tehničku školu pohađao je u Karlovcu. Studirao u Zagrebu i do sada stekao zvanje inženjera elektrotehnike, diplomiranog kriminaliste i magistra znanosti za međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na temu politika decentralizacije financiranja školstva. Pohađao je niz edukacija i seminara u zemlji i inozemstvu s temom informatike, organizacije rada, političkog djelovanja i društvenih aktivnosti. Ima položen Državni stručni ispit i uspješno završenu Državnu školu za javnu upravu za lokalne i regionalne lidere.