GOST NOVINAR

GOST NOVINAR: Osijek je s dovođenjem Nenada Bjelice napravio najbolji mogući posao

Doveli su trenera koji će dati pečat na sve što je u protekle tri godine napravljeno u Gradskom vrtu – komentar Roberta Šole, glavnog urednika SN.

Napustivši Dinamo Nenad Bjelica (49) odlučio je čekati pravu ponudu. Logično za trener koji je u dvije godine boravka u Maksimiru ostavio neizbrisiv trag, lansiravši Modre u respektabilan europski klub. Bio je Bjelica u kombinacijama za Fenerbahče, odlično je kotirao i u utrci za trenera Dynama iz Kijeva, ali na koncu su neki drugi dobili priliku. Teško se kao stranac kojeg ne poznaju ni ljudi iz kluba, a ni šira javnost, probiti na klupe takvih velikana.

Robert Šola, glavni urednik SN

Pouzdano znam da je Bjelica i danas u krugu kandidata za još nekoliko dobrih i platežno moćnih europskih klubova, ali sve je to na “dugom štapu”, može se i ne mora dogoditi. A mjeseci prolaze, Bjelica je nestrpljiv jer je trenerski još uvijek jako mlad i željan dokazivanja. Što je u Gradskom vrtu netko odlično prepoznao i krenuo u veliku ofenzivu. Koja bi danas, sutra trebala biti okončana s povratkom Bjelice u Gradski vrt.

Osijek je Bjeličin grad, tamo je rođen, tamo je stekao nogometno ime, a to uvijek budi brojne emocije. Međutim, Osijek je danas izrastao u klub velikih ambicija i velikih mogućnosti, što je na koncu bilo presudno za Bjeličino “da”. Istina je da momčad nakon tri kola ima samo jedan bod, ali u Maksimiru smo u derbiju vidjeli golemi potencijal na travnjaku. Izgubio je Osijek 4:1, a po igri i prilikama bez problema je mogao i dobiti utakmicu. Već dugo vremena gledajući kako Osijek raste mnogi su tvrdili da su Mađari napravili samo jednu pogrešku – nisu u klub doveli trenera doraslog da bude ključna karika tako velikog projekta. Sada su Mađari odlučili ispraviti pogrešku i dovode najboljeg trenera HNL-a u prethodne dvije sezone.

Nenad Bjelica je vodeći Dinamo postavio trenerske standarde na jednu višu razinu i teško će ga biti dosegnuti, a kamoli prestići. Bjelica kao trener Dinama praktički nije imao slabosti. Pokazao da je zna kako svlačionicu punu zvijezda koje često moraju sjediti na klupi dovesti do toga da svi dišu zajedno. To je u trenerskom poslu vrlo čest ključ svih uspjeha. Bjelica je to napravio naizgled s vrlo jednostavnom metodom – na teren je slao samo najbolje za danu utakmicu. Naizgled jednostavno, ali i najteže prevodivo, jer igrač s imenom i prezimenom uvijek misli da boljeg od njega nema.

Pokazao je Bjelica koliko sažeto i mudro priprema utakmice, te koliko je fleksibilan u pripremi taktike. Ne robuje sustavima, nego se prilagođava datom trenutku. Nije glumio da je “Dinamo klub koji uvijek mora njegovati svoj stil igre, bez obzira tko je na drugog strani”. Znao da je vani to ne može proći. Bjelica je s lakoćom isticao i kvalitetu svojih asistenata, javno priznajući kako su neke akcije i reakcije njegovih igrača plod ideja i rada nekoga iz njegovog stožera.

Imao je Bjelica i odličan medijski nastup, imao je i loših trenutaka, ali kasnije, kad bi ohladio glavu, nije imao problem priznati svoju pogrešku. Ukratko, Bjelica je kompletna osoba, odličan trener koji vrlo sustavno i strpljivo radi svoj posao ne dozvoljavajući si euforije nakon pobjeda, ni depresiju nakon poraza. Sve to, rekli smo, zvuči jednostavno, ali praksa pokazuje da samo rijetki uspijevaju ostati svoji, dosljedni i u konačnici jednostavni.

Zato je Osijek s dovođenjem Bjelice napravio najbolji mogući posao. Doveli su trenera koji će dati pečat na sve što je u protekle tri godine napravljeno u Gradskom vrtu, a napravljeno je puno toga dobroga. Bjelici je tek 49 godina i njegove najbolje godine tek dolaze. Iz Maksimira nije otišao na lijep način, tamo nije završio vrhunski posao na način kako je to zamislio. Sad će ga probati završiti u Osijeku. U svom gradu, na klupi momčadi koja ima golemi potencijal i koja će u svom slaganju trebati još poneko pojačanje kako bi bila spremna krenuti u lov na Dinamo.

S Nenadom Bjelicom na klupi taj je lov i službeno otvoren …

PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Ronald Goršić/CROPIX, vijesti HRT