MIX

STOP U DVORANE! Ova će odluka izravno utjecati na tisuće sportaša u Hrvatskoj

Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o zatvaranju školskih sportskih dvorana za sportske klubove kojom se zabranjuju daljnji treninzi klubovima u školskim sportskim dvoranama zabrinula je u Hrvatskoj, i u Karlovcu, koji se može pohvaliti kako je u samom vrhu u državi po korištenju kvadrata dvoranskog prostora. No,tjedni bez treninga bit će zasigurno dugoročan problem za kompletan sportski sustav.

Za treniranje i igranje utakmica koriste se sportske dvorane pri školama jer dvorana na Rakovcu nema dovoljno termina da bi pokrile sve potrebe. U ŠSD koju koriste đaci ali i klubovi koji se natječu u nacionalnim ligama, smanjen je broj termina. Karlovačka športska zajednica privremeno je rješenje našla u dodjeljivanju termina prema određenim prioritetima pa će tako s treninzima moći nastaviti odbojkašice, rukometaši Karlovca, košarkaši Šanca i seniorke RK Škola rukometa Karlovac. U velikim su se problemima sad našli polaznici klupskih sportskih škola čijih polaznika u Karlovcu sveukupno ima blizu tisuću.

Nacionalni stožer civilne zaštite nije odluku o treniranju sportskih klubova u školskim dvorana prepustio na odlučivanje lokalnim stožerima. Ministar Radovan Fuchs je čvrst u odluci te je čak zaprijetio i slanjem inspekcije svim ravnateljima škola koji, suprotno odluci Ministarstva, svoje dvorane otvore za sportaše. Tako će mnogi klubovi koji nemaju vlastita borilišta, nego su za svoje trenažne procese koristili školske dvorane, morati stati s radom. Ili se snaći na otvorenim prostorima dok nadležni ne nađu bolje rješenje.

– Intenzivno tražimo rješenje za situaciju sa zatvorenim školskim dvoranama, sigurno ćemo ga naći i vjerujem da će to biti uskoro – odgovorio je Tomislav Družak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za sport dodavši – Naravno da ne želimo dovesti u pitanje obrazovni sustav i njegovo funkcioniranje, ali isto tako ne možemo gledati zaustavljanje sporta. Strpimo se malo dok prođe prvih par dana nastave, da vidimo kako će to sve proći, pa ćemo onda naći rješenje za ovaj problem sa školskim dvoranama.

Međutim, reagirati ipak treba, što je već i učinjeno na državnoj razini. Treba reagirati i kod lokalnog Stožera – zajedničkim nastupom svih klubova i KŠZ-a na čelu. Zagreb, navodno, razmatra mogućnost da ignorira naputke Ministarstva i donese zasebnu lokalnu uredbu po kojoj će dozvoliti treninge u nekim školskim objektima. Pokaže li se da je to zakonski izvedivo, od gradske vlasti, KŠZ i novog predsjednika Željka Šančića, je da možda krenu istim putem.

Počeci natjecanja u mnogim sportovima su pred vratima i zamoliti sportske klubove za strpljenje u ovakvoj situaciji nije rješenje problema. Zasad ipak treba poslušati Ministarstvo i Stožer, pričekati i vidjeti što će budućnost donijeti.

Foto: Radio Vrbovec