MIX VIJESTI IZ HOO

PREMA SUNCU: U Tokio otputovala posljednja skupina hrvatskih sportaša

Iz zagrebačke zračne luke „dr. Franjo Tuđman“, u ranim jutarnjim satima, #premasuncu smo ispratili posljednju skupinu hrvatskih olimpijaca. Uz prigodnu konferenciju za medije, put Japana otputovali su maratonka Bojana Bjeljac i njezin trener Mladen Katalinić te hrvači Božo Starčević i Ivan Huklek te trener Ihar Piatrenka.

Skromni i samozatajni kao i uvijek, nisu krili uzbuđenje zbog puta na OI Tokio 2020. Za maratonku Bojanu Bjeljac, to su prve Olimpijske igre i posvetila im je maksimalnu pozornost. Dio bazičnih visinskih priprema obavila je u talijanskom Livignu, a posljednjih dana uoči puta, trenirala je u Zagrebu da se malo privikne na temperaturu kakva je očekuje i u Tokiju.

Bojana Bjeljac:
– Osjećaj je velikog uzbuđenja, ponosa, sreće. Očekujemo da će biti dobar plasman jer od rezultata ne možemo s obzirom na vremenske uvjete i situaciju kakva je tamo. Vi znate da se maraton ne može trčati na visokim temperaturama. Forma je u redu, na visokom nivou, sve djevojke su top, sve smo vrh svijeta. Dat ćemo sve od sebe pa ćemo vidjeti.“ Božo Starčević i Ivan Huklek u različitom raspoloženju kreću put Japana. Božo zato jer već ima jedne Olimpijske igre iza sebe prije pet godina u Rio de Janeiru, kad mu je za malo izmakla medalja. Na tom iskustvu, pokušat će graditi svoj put do velikog uspjeha. Njegov brat, ujedno i trener Nikola Starčević, već je u Tokiju nekoliko dana i snima sve mogućnosti da bi Božo imao najbolje moguće uvjete. Malo ga muči tjelesna težina, ali hrvači su svjetski prvaci u gubljenju kilograma i ne sumnjamo da Božo Starčević ima sve pod kontrolom te da s kilogramima neće biti problema.

Božo Starčević:
– Iznenađujuće sam miran, ali svjestan sam kad dođem tamo po što sam došao. Sigurno će mi Rio koristiti, iskusniji sam, smireniji zbog toga, svjesniji situacije. Svjestan sam da s velikim pritiskom i tremom nećeš ništa promijeniti. Ivan i ja smo uspjeli uzeti normu i dva smo Hrvata na Olimpijskim igrama. Nikad ne znaš kakav će biti taj dan, ali odradili smo pripreme prema planu i dat ćemo sve od sebe.“ Ivan Huklek je debitant s malih milijun izazova i motiva. Od obiteljske tragedije i prerane smrti sestre, prinove koja je stigla nedavno, do ostvarenja olimpijskog sna. Trenutno, ima manjih problema s ozljedom koju je zaradio posljednji dan treninga u posljednjoj minuti. Gležanj je u pitanju, ali doktori su optimistični. I on će dakako, dati sve od sebe. Po 16 hrvača nalazi se u svakoj kategoriji. Da bi došli do medalje, potrebno je pobijediti tri suparnika. Nimalo jednostavan i lak zadatak u jednom danu. Mnogi velikani zapeli su u kvalifikacijama, koje su za hrvače često teže od osvajanja medalje na Olimpijskim igrama.

Ivan Huklek:
– Iskreno, nisam previše uzbuđen, dosta sam miran, vidjet ćemo kako će biti kad dođem u olimpijsko selo, sve u svemu mislim da će biti dobro, miran sam. Mislim da smo odradili dobar posao i da sam spreman. Zadnju sekundu treninga mi je kolega iz reprezentacije malo nespretno skočio na nogu, išli smo snimati tako da je neka ruptura ligamenata. Ali dobro hodam, sad je dobro, tako da ću biti spreman.“

Press@hoo.hr