NOGOMET

SPORTSKA PUBLICISTIKA: Autobiografija Luke Modrića u finalu nagrade Telegraph Sports Book Award 2021

„Moja igra“ autora Luke Modrića i Roberta Matteonija uvrštena je u najuži izbor britanske književne nagrade Telegraph Sports Book Award, u kategoriji najbolje međunarodne sportske autobiografije!

Ova nagrada pod pokroviteljstvom uglednih britanskih dnevnih novina The Telegraph dodjeljuje se od 2003. godine za najbolje knjige iz svijeta sporta u nekoliko kategorija, a ocjenjivački žiri čine uvaženi sportski novinari, stručnjaci, komentatori kao i profesionalni sportaši te poznate osobe iz kulture. Osim žirija o pobjedniku odlučuje i publika koja će uskoro imati priliku glasati za svog favorita putem online obrasca, o čemu ćemo naknadno obavijestiti javnost. U ovogodišnjoj je konkurenciji, uz izdanje Modrićeve autobiografije na engleskom jeziku u prijevodu Tomislava Kuzmanovića, koje je 2020. objavio jedan od vodećih britanskih izdavača Bloomsbury, još samo pet knjiga – uključujući autobiografije Marca van Bastena i Arsenea Wengera.

Pobjednike ćemo saznati 20. rujna 2021., a više detalja o nagradi te ostalim finalistima pročitajte ovdje: https://sportsbookawards.com/press-releases/2021-shortlist-out-now/

„Moja igra“ prevedena je na 19 svjetskih jezika od objavljivanja krajem 2019. godine u izdanju Hermes naklade (https://hermes-naklada.com/moja-igra-knjiga) u svijetu je prodano već više od 100.000 primjeraka, a odjeljci iz autobiografije uvršteni su i u udžbenike hrvatskoga jezika za 4., 7. i 8. razred osnovne škole.

Luka Modrić, čije je ime zlatnim slovima upisano u nogometnoj povijesti, i danas pomiče granice profesionalnog sporta nakon što je 2018. osvojio ono što nitko prije njega nije – sve četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta u istoj godini – Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D’OrA. Skroman i odlučan, u svojoj je autobiografiji prvi put otkrio brojne nepoznate detalje iz svog života, od izazova odrastanja i prvih nogometnih koraka do najvećih profesionalnih dostignuća u velikim nogometnim klubovima, ljubavi i osnivanja vlastite obitelji te dramatičnog puta do spektakularnog finala u Rusiji.

KNJIGU SU PREPORUČILI

Zvonimir Boban:
Njegovo, s njegovim i naše, Svjetsko prvenstvo 2018. i povijesni pothvat, svjedoči nam i daje kapetana koji se na totalnom izmaku snaga, u posljednjim sekundama produžetaka, kroz preguste Ruse, probija u trku od centra do šesnaesterca, ne bi li poslao jasnu poruku – poruku potpunog davanja. Poruku pobjede i pristupa. Poruku vrijednosti. I ta je poruka prava zastava čovjeka Luke Modrića. […] Dvije ga riječi, vjerujem, najbolje opisuju: skromni genije.

Sir Alex Ferguson:
Kad analiziramo njegovu karijeru, pogotovo uzevši u obzir njegovu osobnu povijest i najranije djetinjstvo, on je dokaz da talent nadjačava mišiće. Luka Modrić sjajan je uzor svim mladim igračima, bez obzira na visinu, stas i snagu. Imam samo najljepše želje za čovjeka koji je pobijedio sve argumente vezane za tjelesnu građu tako što je pokazao da jednostavno zna igrati!

Gareth Bale:
Kad pročitate njegovu priču, razumjet ćete kako uspjeti u životu unatoč teškoćama i predrasudama na koje nailazite.

Karim Benzema:
Igrajući uz Luku vrlo sam rano shvatio o kakvom je nogometnom geniju riječ. U ovoj knjizi saznao sam više o mukotrpnom putu koji je moj veliki prijatelj morao prijeći kako bi došao do vrha. To mogu samo najjači.

Raphaël Varane:
Luka je divan igrač, talentiran i odgovoran. U igri postaje bjelodano da je usto i velik čovjek jer uvijek stavlja ekipu na prvo mjesto. Pročitavši njegovu autobiografiju, jasnije mi je kako je uspio postati najbolji na svijetu, a i dalje ostati onaj isti skroman dečko.

Marcelo:
Lukina životna i nogometna priča oduzima dah. Emocije su srž ove priče.