MIX

Predsjednik Merlo na e-konferenciji AIPS-a: „Naši principi su imuni na svaki virus“

1. svjetska e-konferencija AIPS-a održana 2. srpnja trajno je obilježila okruženje sportskih medija. Novinari iz više od 130 zemalja okupili su se na virtualnoj pozornici kako bi raspravili o budućnosti naše profesije i neovisnosti u novoj stvarnosti, koju je oblikovala pandemija.  Ono što je s jedne strane trebalo biti povijesni događaj, AIPS-ova proslava Svjetskog dana sportskih novinara i 96. godišnjice svojeg postojanja, s druge je strane obilježilo novo poglavlje zajednice sportskih novinara u digitalnom dobu.
 
Tijekom svog uvoda, Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo ogroman je broj sudionika postavio pred težak i neizvjestan put, s kojim će se sportsko novinarstvo morati suočiti u svijetu nakon završetka pandemije Covid-19. Prema njegovim riječima, trenutna situacija zahtijeva novu viziju koja će moći stvoriti rješenja koja će novinarima omogućiti preživljavanje i suočavanje s drugačijom stvarnošću bez odustajanja od svojih vrijednosti.
 
Predsjednik Merlo mudro je naglasio problem pristupa izvorima, koji su od ključne važnosti za novinarstvo, ali su postali sve teže dostupni, iz materijalnih ili nekih manje jasnih razloga. Zapravo su mnogi novinari bačeni na koljena smanjenjem plaća i dramatičnim pogoršanjem njihovih radnih uvjeta. Istovremeno je ova izvanredna situacija smanjila prostor slobode medija, čija neovisnost i vjerodostojnost je u velikoj opasnosti, ako se ne bude stalno ulagalo u širenje naše kulture.

Ovo je govor kojim se Gianni Merlo obratio sudionicima na otvorenju e-konferencije:

Dragi kolege,
Ovdje smo kako bismo proslavili 96. godišnjicu naše udruge u jednom od najtežih trenutaka u povijesti čovječanstva. Te su 1924. godine novinari koji su osnovali AIPS imali viziju. Sada smo mi suočeni s najgorim mogućim scenarijem za naš posao, ali moramo imati novu viziju za budućnost, kako bismo nastavili ići putem modernizacije i obrane naše profesije, kojim su krenuli naši prethodnici. Nije lako, ali moramo proučiti nova rješenja.

Doživio sam karantenu zbog Covida-19 u samom središtu zbivanja. Sa svoga sam prozora mogao vidjeti puste ulice u tišini, koju su parale samo sirene kola hitne pomoći, koje su nam slale poruke straha. Vijesti na društvenim medijima obavještavale su me da je prokleti koronavirus ubijao moje prijatelje iz mladosti. Obitelji ih nisu viđale od hospitalizacije. Sprovodi su bili zabranjeni. Neke su obitelji dobivale urne s pepelom, nad kojima su plakale kod kuće. Broj umrlih povećavao se iz dana u dan, gore nego u ratu. Nakon dva mjeseca, dobra vijest bila je da je „jučer umrlo samo 100 osoba“… Užasno. Sada vidimo kraj tunela, nadamo se, ali budućnost nije sigurna.

Tijekom tog užasnog razdoblja nastavili smo raditi, a također smo pokrenuli i nove inicijative za mlade kolege, kao na primjer e-Učilište, jer samo ulaganje u kulturu može stvoriti uvjete za bolju budućnost i obnovu. Jako nas se dojmio entuzijazam mladih kolega, njihova želja za učenjem, za obranom neovisnosti naše profesije.

Rasizam se vratio na površinu, a mi ćemo nastaviti našu borbu protiv svih oblika diskriminacije. Nakon ovog skupa, 21. srpnja ćemo pokrenuti seminar posvećen ženama, koje su u našoj profesiji još uvijek previše getoizirane. Kolege koji će sudjelovati u panelu ponudit će nam sliku o tome što se događalo i moguća rješenja za obnovu.

Sada je velik problem pristup izvorima. Covid-19 dramatično je promijenio radne uvjete. Virus nas je bacio na koljena. Mnogi su kolege izgubili svoje poslove, nekim drugima su plaće prepolovljene, novine i internetski portali su se zatvorili. Učinak virusa bio je razoran.

Trenutno u Europi dolazi do sramežljivog buđenja, no ponovno rođenje još je daleko. Sportovi su još uvijek ograničeni, dakle naš rad na licu mjesta također je ograničen. Tijekom razdoblja karantene, novine, internetske stranice, radijske i televizijske kuće bile su opremljene tako da ponovno obrađuju ranije priče i događaje. Posao su odradili odlično i kvalitetno. No sada moramo nastaviti održavati kvalitetu, a kako bi nam to uspjelo, moramo moći imati pristup izvorima, što je zbog karantene postalo još više problematično.

Savezi, klubovi i različite sportske organizacije opravdano su nam iz sigurnosnih razloga onemogućili pristup početkom pandemije, no sada kad vlade ponovno otvaraju zemlje, potrebno je ponovno razmotriti mnoge akreditacijske kriterije.

Poštujemo sigurnosne razloge, no kada postavljamo legitimne zahtjeve da se vratimo na posao s pristupom izvorima, a kaže nam se da su određeni pristupi izvorima onemogućeni kako bi se zaštitila privatnost sportaša ili menadžera, ne možemo vjerovati tom izgovoru. Postoje oni koji pod izgovorom privatnosti namjeravaju sakriti nejasne planove i djelatnosti. Stoga, budući da svi u sportskom svijetu s pravom govore da sportaši i njihove potrebe moraju biti u središtu, tražimo mogućnost da izravno s njima raspravimo pravila kojih se valja pridržavati, bez filtera agenata ili sportskih menadžera. Niti jedan savez nam nikada do sada nije ponudio tu mogućnost, a sada je došlo vrijeme da se otvori novo poglavlje. Korektan pristup izvorima jedini je način za borbu protiv korupcije, namještanja utakmica, manipulacije rezultatima i dopinga.

Svi mi moramo zajednički raditi na izgradnji nove budućnosti. Naravno, možda će sportska stvarnost biti malo drugačija u usporedbi s našim iskustvima iz prošlosti, ali ona predstavlja novu stvarnost i mi se moramo prilagoditi, kao što se to dogodilo u svakom evolucijskom procesu u povijesti. Važno je da su osnovna načela sporta, kao što su transparentnost i vjerodostojnost, ista, jer su ona imuna na sve viruse.

SNIMKA e-konferencija, 2. srpnja 2020. https://youtu.be/mCRh27fD3GU

Prenosimo HZSN