ATLETIKA OSTALI SPORTOVI

U petak i subotu: 8. izdanje Karlovačkog cenera u nešto skromnijoj verziji

Usprkos pandemiji, Cener će se održati i ove godine, u drugačijem terminu i u nešto skromnijoj verziji, prilagođenoj aktualnoj situaciji. No, najbitnije je da će povijesno središte Karlovca ponovno biti ispunjeno trkačima – u petak u revijalnom uvodu i u subotu u glavnoj priči. Promjena datuma omogućila je da se utrka ove godine održi u sklopu proslave Dana grada (13. srpnja), što joj daje dodatnu draž, a biti će to i lijep poklon gradu za rođendan.

– U neka bolja vremena u ovoj bi utrci sudjelovali i vrlo kvalitetni strani trkači, poput lanjskog pobjednika Mosesa Kuronga iz Ugande, sudionika Olimpijskih igara u Riju, koji je s 28:30 postavio najbolje vrijeme ikad istrčano na 10 km na tlu Hrvatske. Nove okolnosti su smanjile broj stranih trkača, ali bit će ih opet dovoljno da utrku učine kvalitetnom – kaže direktor utrke Robert Franjković.

Osmo izdanje Karlovačkog cenera sastoji se od ukupno četiri utrke. Program kreće u petak 10. srpnja u 19 sati Karlovačkom miljom, utrkom na simboličnih 1579 metara, u čast godine utemeljenja grada. Dan kasnije, u subotu 11. srpnja, ponovno u 19 sati, kreće elitna utrka na 10 km koju trče isključivo natjecatelji koji su prethodno svojim rezultatima, odnosno istrčanim zadanim vremenom, osigurali sudjelovanje.

U 20 sati je start glavne utrke na 10 km koja je otvorena za sve i samim time najmasovnija, a u sklopu nje će se trčati i štafeta. Ukupan broj sudionika u svim utrkama će biti oko 1000, a organizatori su poduzeli brojne zaštitne mjere, između ostaloga će startna ravnina biti podijeljena na zone, a u svakoj će biti ograničen broj ljudi.

Karlovački cener je, inače, prva utrka u Hrvatskoj koja je dobila status Bronze Label koji dodjeljuje Svjetska atletika (WA). Riječ je o prestižnom certifikatu u svijetu cestovnog trčanja kakav dobivaju samo one utrke koje ispunjavaju određenu razinu kvalitete i organizacije. Manje ih je od 200 u svijetu, a u Hrvatskoj ga, osim Cenera, ima još samo Zagrebački maraton.

Utrke s “labelom” trkačima donose i bolje bodove za renking Svjetske atletike, a time i za plasman na Olimpijske igre. S obzirom na situaciji, taj se “label” ove godine neće toliko osjetiti, uostalom WA je i privremeno suspendirao kvalifikacije za OI u Tokiju, ali u perspektivi nudi Karlovcu veliku priliku za podizanje utrke na još višu razinu.

IZVOR Sportske novosti Foto: facebook/Karlovački cener