MIX

PONOSIMO SE TIME: Danas je Svjetski dan sportskih novinar – 2. srpnja

Došao je drugi dan srpnja, Svjetski dan sportskih novinara. Ove je godine nešto drugačiji nego prethodnih godina jer AIPS, Svjetska udruga sportskih novinara, slavi 100 godina postojanja. Nismo ni mi baš u zaostatku, Hrvatski zbor sportskih novinara ima 75 godina bogatu povijest. Ponosimo se time.

Mijene kojima svjedočimo u ovo zadnje vrijeme ogromne su i brze. Novinarstvo, pa ni sportsko, nije pošteđeno odluka koje izravno utječu na našu sudbinu, ali u prvom redu na naš posao, vjerodostojnost i odanost sportu. Da, pojava umjetne inteligencije nas sve drži u nedoumici i niskom startu, no još jedna stvar bi možda trebala brinuti. To su tzv “content creators”, tj. oni koji misle da su novinari, ali i oni za koje mnogi koji daju informacije misle da su novinari. A znamo da nisu, no svejedno bi se uskoro mogli pretvoriti u nadolazeću masu vladara informacijama. Posebno kad znamo da nas naše redakcije sve manje šalju na mjesta gdje se sport događa, kad nas otpuštaju i kad nam daju nekoliko poslova odjednom za iste plaće. I, gotovo pa se ne usudim to napisati, posebno kad ti “kreatori” uskoro krenu plaćati da bi imali svoje mjesto na novinarskim tribinama širom svijeta, a nama jave da više nema mjesta.

Dakako, napisah “možda” jer nemojmo biti nojevi, sa zakopanim glavama u pijesku, nemojmo odmah startati s minusima prema njima, budući da moderna vremena trebaju moderne pristupe, a moderna publika želi drugačije tekstove, dakle trebamo i njih. Ipak, realno, ne bude li uz te moderne pisce i nas koji ipak objektivno gledamo na neke stvari u i oko sporta, dok ih objavljujemo i upućujemo na negativnosti, otići će sve u …

Za kraj, ova je godina za nas također važna jer smo nakon 75 godina napustili Novinarski dom i sad nam je adresa vezana uz Hrvatski olimpijski odbor, od danas smo i službeno u Odranskoj 1, Zagreb.

Svima sretan Svjetski dan sportskih novinara!

PREDSJEDNIK HZSN
Jura Ozmec