MIX VIJESTI IZ HOO

Olimpijski plamen putuje Francuskom, među nositeljicama baklje i proslavljena hrvatska košarkašica Danira Bilić

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara održat će se 26. srpnja mimohodom sudionika na rijeci Seini.

Velika pomorska parada, organizirana povodom dolaska olimpijskog plamena u Francusku, upriličena je u Marseillu 79 dana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, s 1.024 broda koji su pratili trojarbolni jedrenjak Belem u gradskoj luci. S brodova su se čuli zvuci gajdi, sirena i truba kojima se proslavljao dolazak olimpijske baklje koja je na moru provela 12 dana nakon isplovljavanja iz Grčke. Jedrenjak Belem izgrađen je 1896. godine kada su održane prve moderne Olimpijske igre. Više od 150.000 ljudi nazočiilo je svečanosti nakon šestosatne parade Belema s tri jarbola, koji je napustio Grčku 27. travnja s plamenom, upaljenim u drevnoj Olimpiji 11 dana ranije. Oko četrdeset čamaca francuskih vlasti i 6.000 policajaca mobilizirano je kako bi se osiguralo neometano odvijanje ove parade.

Prvi nositelj baklje na francuskom tlu bio je plivač Florent Manadou. Štafeta je nastavila put, a u četvrtak su je nosili i bivši nogometaši Olympiquea Jean-Pierre Papin, Didier Drogba i Basile Boli. Među sportašima i sportašicama iz drugih država, pozvanim da nošenjem baklje uveličaju ovaj događaj, bila je i proslavljena hrvatska košarkašica Danira Bilić koja je sudjelovanje u ovoj štafeti opisala kao veliku počast i jedinstven doživljaj.

U nastavku štafetnog putovanja olimpijskog plamena sudjelovat će više od 10.000 ljudi, prije nego što baklja stigne do Pariza i bude postavljena u blizini Louvrea, u Jardin des Tuileries.

HOO/Vinko Knežević