MIX VIJESTI IZ HOO

HOO i Veleučilište Aspira potpisali sporazum o nastavku suradnje na obrazovanju vrhunskih sportaš(ic)a

U prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu potpisan je sporazum o suradnji na području visokoškolskog obrazovanja vrhunskih sportaša između Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Veleučilišta Aspira.

Sporazum su potpisali glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač i dekan Veleučilišta Aspira Alen Jerkunica, u nazočnosti predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, koordinatorice Aspirina nastavnog centra Zagreb Danijele Čepo i voditeljice HOO-ova Karijernog centra za sportaše Snježane Pejčić.

Od četiri stručna studija koja, kao privatna visokoškolska ustanova, izvodi Veleučilište Aspira, sportašima je svakako najatraktivniji studij sportskog menadžmenta (3+2 godine).

Dekan Aspire Alen Jerkunica nije krio zadovoljstvo nastavkom suradnje s HOO-om:

  • Naša suradnja u smislu školovanja kategoriziranih sportaša potječe još iz 2010. godine, kada je vrlo mali broj sportaša studirao. Tadašnju Aspiru – Visoku školu za sportski menadžment – upisali su Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić, Igor Štimac, Hrvoje Vejić, Tina Mihelić, Ana i Lucija Zaninović i drugi sportaši, ukazavši na važnost ostvarivanja poslovne karijere nakon one sportske. Potom su uslijedili i brojni drugi, poput veslača Martina Sinkovića, vaterpolista Marka Bijača, Anđela Šetke i Lorena Fatovića, rukometaša Marka Mamića…

Dekan Jerkunica je dodao da sportaši tijekom studija ne traže „gledanje kroz prste“, nego samo fleksibilnost, odnosno mogućnost da uz sportske obveze završe i studij. Napomenuo je i da u Agendi do 2030. Veleučilište Aspira predviđa besplatnu školarinu za jednu kategoriziranu hrvatsku sportašicu.

Nakon što je stavio potpis na sporazum, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač je istaknuo:

  • Zadovoljstvo nam je potpisati nastavak suradnje, odnosno novi sporazum, koji ide u korist sportašica i sportaša te njihove dualne karijere. Sportaši su vrlo zadovoljni jer im Veleučilište Aspira izlazi ususret, daje im obrazovnu širinu, upoznaje ih s trendovima iz Europe i svijeta, a nastavak karijere im je pritom osiguran. To je posebno važno za sportašice, budući da im Aspira otvara mogućnost nastavka djelovanja u sportu i velika je stvar odluka našeg partnera o besplatnoj školarini za jednu vrhunsku sportašicu.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglasio je važnost uloge menadžmenta u današnjem sportu:

  • Kada smo započeli suradnju s Aspirom, prvom visokoškolskom ustanovom sa studijem sportskog menadžmenta, prepoznali smo u njoj partnera koji je shvatio da sport nije samo natjecanje nego i industrija. A za takvu industrijsku granu, treću u Europskoj uniji s više od 300 milijardi eura, treba stvarati i menadžere koji nam nedostaju. U svijetu su na tom području daleko otišli ispred nas, uzmimo samo primjere Real Madrida ili Barcelone koje vode vrhunski profesionalci, od kojih su neki i bivši sportaši. Međutim, ta im odrednica nije presudna, važnije je da su kvalificirani za taj posao.

Aktualni sporazum između HOO-a i Veleučilišta Aspira potpisan je za iduće trogodišnje razdoblje, ali dobrobit koji donosi hrvatskim sportaši(ca)ma zasigurno je jamstvo i nove dugoročnosti.

HOO/Vinko Knežević