MIX VIJESTI IZ HOO

NAGRADA ‘DRAŽEN PETROVIĆ’ Nema pandemije koja može zaustaviti sport!

Kao i svake godine na obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna 1991.), krovna sportska udruga obilježava Hrvatski olimpijski dan i tradicionalno dodjeljuje Nagradu ‘Dražen Petrović’ najuspješnijim mladim sportašima i sportašicama u uzrastu do 20 godina te najvećim sportskim nadama (do 16 godina).

Njihovi rezultati vrjednovani su od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2020. godine, a u tom razdoblju bilo je točno pola godine nesmetanog održavanja natjecanja.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u pozdravnom je govoru na pozornici ispred Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović naglasio da se svečanost održava unatoč protupandemijskim mjerama koje nazivamo „novo normalno“, ali sve u cilju dokazivanja da je sport jači od svega.

– I na ovaj način želimo pokazati da je sport neuništiv. Unatoč svemu, ovi mladi sportaši i sportašice vrijedno rade i postižu svjetske rezultate. Oni su jamstvo opstojnosti našeg sporta i dokaz da nema te pandemije koja može zaustaviti sport – kazao je Mateša, čestitajući svim laureatima.

Pojedinačni laureati ovogodišnjeg izbora dolaze iz borilački sportova – Nika Petanjek iz taekwondoa (zlatno odličje na juniorskom EP-u i bronca na EP-u mlađih seniora) i Renato Rešetar iz karatea (brončana medalja na EP-u do 21 godine u veljači ove godine). U borilačkom sportu je završila i nagrada za najuspješniju žensku ekipu, a dobile su je članice juniorske karate reprezentacije u katama: Stela Horvat, Inga Grgić i Sabina Petković. Zbog velikog broja odgođenih natjecanja nije bilo kandidatura za najuspješniju momčad, pa nagrada u toj kategoriji nije ni uručena. No, momčadski uspjeh nagrađen je u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, a dobitnici su mladi boćari Karlo Šaban i Luka Gašpar. Oni su na SP-u do 23 godine u konkurenciji puno starijih suparnika osvojili brončanu medalju u paru. Sportašicom najvećom nadom hrvatskog sporta očekivano je proglašena 16-ogodišnja skijašica Zrinka Ljutić, osvajačica dva zlatna odličja – u slalomu i veleslalomu na Alpecimbra FIS kupu za mlađe uzraste, što je neslužbeni SP mlađih dobnih kategorija. Zbog Zrinkina boravka na pripremama s reprezentacijom u Austriji, nagradu je primila njezina mama Martina Cvjetko Ljutić. Ni sportaš najveća nada hrvatskog sporta, tenisač Dino Prižmić, pobjednik Europskog Masters turnira u Italiji, nije osobno primio nagradu. Zbog natjecateljskih obveza na turniru u Mostaru, u Prižmićevo ime nagradu je preuzeo njegov zastupnik Dino Marcan.

Svi su dobitnici nagrada istaknuli da im je velika čast primiti nagradu koja nosi ime legendarnog Dražena Petrovića te da će im ona biti velik poticaj u nastavku karijere.

Kao i obično završna riječ pripala je Biserki Petrović koja je, uz čestitku laureatima, podsjetila na postulat kojeg se tijekom karijere držao i prerano preminuli „košarkaški Mozart“, a odnosi se na marljivost i strpljivost:

– Bez rada nema ničega, a ako rezultat ne dođe ovoga časa, doći će kasnije…

Osim plaketa s likom Dražena Petrovića i znakom Hrvatskog olimpijskog odbora, svi laureti dobivaju i novčane nagrade (u bruto iznosu): pojedinačni po 20.000 kuna, ekipni po 2.000 kuna svaka članica ekipe, svaki član sportskog para po 7.000 kuna te najveće nade hrvatskog sporta – po 15.000 kuna.

Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera ovogodišnja HOO-ova svečanost nije održana u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović nego na otvorenom platou ispred muzeja.

Svi dobitnici Nagrade ‘Dražen Petrović 2020.’

  1. NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA – Nika Petanjek (taekwondo)
  2. NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ – Renato Rešetar (karate)
  3. NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA – Juniorska reprezentacija u katama (karate)
  4. NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA EKIPA – nije izabrana (bez ijedne kandidatature)
  5. NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA – Karlo Šaban i Luka Gašpar (boćanje)
  6. SPORTAŠICA NAJVEĆA NADA HRVATSKOG SPORTA – Zrinka Ljutić (skijanje)
  7. SPORTAŠ NAJVEĆA NADA HRVATSKOG SPORTA – Dino Prižmić (tenis)

HOO/Vinko Knežević