MIX

KREŠIMIR PERUŠIĆ: ‘Niti jedna amaterska košarkaška liga u Hrvatskoj nema kontinuitet kao ova naša!’

KAŠ-ev novinar Krešimir Perušić predstavio je u četvrtak, 10. rujna, na Dan Hrvatskog olimpijskog odbora, svoju najnoviju knjigu – Amaterska košarkaška liga u Karlovcu.

Nazočne je na početku predstavljanja pozdravio predsjednik KK Šanac Karlovac Darko Marković, a uz autora knjige Krešimira Perušića, o knjizi je govorio i predstavio sportski novinar Marijan Bakić, urednik KAŠ-a.

– HAKL košarkaška amaterska liga u Karlovcu počela je 2001. godine i do danas je odigrano 26 liga. U 20 godina bilo je i nekoliko zimskih liga pa je ukupan broj 26. Pokušao sam na jednom mjestu objediniti sve ovo što se događalo, u pozitivnom smislu, u Karlovcu, na Švarči i u Dugoj Resi gdje se igralo. Postoje još HAKL košarkaške lige u Slavonskom Brodu, Zagrebu i Zadru ali te su lige krenule 2008. i 2011. godine. Dakle, niti jedna liga u Hrvatskoj nema kontinuitet kao ova naša. Ovo je moja peta knjiga, ovoga puta o 20 godina neprekidnog haklanja košarke u Karlovcu – rekao je Perušić.

Autor se bavi fenomenom košarkaške amaterske lige u Karlovcu. Motivacija za pisanje ove knjige proizašla je iz 20 godina igranja Amaterske košarkaške lige HAKL lige u Karlovcu. Ovu zanimljivu knjižicu na 70-ak stranica i stotinu fotografija, uglavnom na punom koloru formata 26×20 centimetara za tisak je priredio autor Krešimir Perušić – kazao je između ostaloga urednik KAŠ-a Marijan Bakić dodavši:

– Knjiga je nadomjestak sportskoj publicistici Karlovca, nešto što će upotpuniti sportsku povijest našeg grada. Toga nikad dosta i svaki takav uradak je dobrodošao.

Knjiga sadrži 28 crtica kojima se kronološkim redom spominju svi dosadašnji pobjednici HAKL lige, od prvog 2001. do posljednjeg 20. jubilarnog izdanja lige. Pokoji faksimil iz tiska objavljen u knjizi dokazuje i da je javnost bila zainteresirana za praćenje ovog amaterskog ligaškog natjecanja. Navedeni su svi plasmani, rezultati i sastavi momčadi i što je jako važno – svaka je fotografija potpisana. Autor nije zaboravio i jedno poglavlje, crticu, posvetiti najdugovječnijoj momčadi Amaterske košarkaške lige u Karlovcu, igračima Novog Centra.

Košarkaški hakleri su ovime dobili nešto čime će se moći pohvaliti, a i sutra neki novi kroničar KA-sporta, moći će koristiti ovu knjižicu za dodatak novim informacijama koje je tako marljivo godinama prikupljao Krešimir Perušić.

Na terasi Doma Oružanih snaga HV Zrinski uz brojne poklonike košarke i sudionike HAKL lige, na predstavljanje su došli predsjednik Karlovačke sportske zajednice Željko Šančić i predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl.

Prije predstavljanja knjige uručena su priznanja momčadima koje su ove godine sudjelovale u natjecanju i najboljim pojedincima, te zahvalnice onima koji od početka sudjeluju u HAKL ligi. Nagrađeni su: ovogodišnji najbolji igrač Fran Hodak (Rakovac) i najbolji strijelac Tin Panjević (Rakovac), te Krunoslav Laskač, Zoran Vuičić, Željko Pavlinić, Josip Car i Saša Zlatić.

Impressum: U knjizi su korišteni materijali Karlovačkog lista, KAŠ-a, Radio Mrežnice i KAportala te fotografije karlovačkih fotoreportera Roberta Fajta i Darka Pereška te Marka Novakovića, Krešimira Perušića i arhiva KK Šanac Karlovac. Nakladnik jer KK Šanac Karlovac, a grafičko oblikovanje i tisak je od karlovačke Tiskare Pečarić-Radočaj. Naklada je 300 primjeraka.