MIX

Na splitskom Poljudu otkriven spomenik srebrnom nogometnom olimpijcu Frani Matošiću

Sukladno epidemiološkim mjerama, HNK Haduk je svečano obilježio 110. rođendan kluba i tom prigodom svečano je otkriven spomenik Frani Matošiću, srebrnom olimpijcu iz Londona 1948. godine. Sve je počelo tradicionalnom misom zadušnicom za sve preminule nogometaše, trenere, dužnosnike, djelatnike, članove i navijače, koja je održana u crkvi Svetog Ante na Poljudu.

Povodom rođendana kluba bilo je više aktivnosti, a najsvečaniji dio obilježavanja Hajdukova 110. rođendana bilo je otkrivanje spomenika legendarnom kapetanu Frani Matošiću, nogometašu s najviše odigranih utakmica i postignutih pogodaka u klupskoj povijesti. Spomenik se nalazi ispred stadiona na Poljudu, a djelo je mladog kipara Davora Kamenjarina.

Na početku svečanosti sve nazočne pozdravio je predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić, a posebno obitelj Frane Matošića, njegove kćeri Katju Spain i Milojku Reić, te ostale uglednike i goste – splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Matu Omazića, klupske veterane, predstavnike Torcide, udruge Naš Hajduk, Bilog srca… Jakobušić je u govoru istaknuo ulogu Frane Matošića u klupskoj povijesti, te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli izgradnji spomenika. U ime veterana Kluba nazočnima se obratio Ante Ivković, koji je također govorio o veličini i autoritetu koji je Frane imao kako u Hajduku, tako i u gradu Splitu, u cijeloj Republici Hrvatskoj i šire. O svom djelu je potom govorio autor spomenika Davor Kamenjarin, uz zahvalu svima, a na samom kraju svima koji su sudjelovali u ovom projektu u ime obitelji Matošić, zahvalio je njegov unuk Frane – Dražen Spain.

Uslijedilo je otkrivanje spomenika Frani Matošiću skidanjem Hajdukove zastave s istog, a zajedno su to obavile Franine kćerke Katja Spain i Milojka Reić, Franin suigrač i prijatelj Bogdan Kragić te predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić. U znak sjećanja na današnji dan predsjednik Jakobušić uručio je kćerima Frane Matošića dresove Hajduka, na kojima na leđnoj strani piše: Frane Matošić, 739 nastupa, 729 zgoditaka, a sprijeda – današnji datum, 13. veljače 2021., dan kada je otkriven spomenik njihovu ocu, Hajdukovu velikanu. Na samom kraju svečanosti praunuci Frane Matošića – Ivan, Duje i Frane – u znak su zahvalnosti za sve što je učinio da se postavi spomenik njihovu pradjedu, predsjedniku Uprave Hajduka Lukši Jakobušiću uručili u ime obitelji monografiju Frane Matošića, pod nazivom Frane Matošić, najveći kapetan i mali odljev spomenika, upravo onakav kakav je danas svečano otkriven na Poljudu.

Izvor:HOO/ J. Gizdić Foto: NK Hajduk