INTERVJU MIX

KAŠ-ev INTERVJU TJEDNA, Renata Kučan: ‘Najkvalitetniji rad ne može se realizirati bez dovoljno financijskih sredstava i to je odlučujuće’

„Kao privremena ravnateljica, kroz nekoliko mjeseci, imala sam prilike upoznati objekte, okolnosti, poslove. Vidjela sam da mogu doprinijeti i odlučila sam krenuti u taj novi izazov. Svjesna sam toga da neće biti jednostavno i da me prepreke čekaju na svakom koraku“, kaže Renata Kučan.

Važno je znati kako motivirati ljude da daju najbolje od sebe, potičemo suradnju sa zaposlenicima i timski rad

RENATA KUČAN Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Kroz životno obrazovanje educirala se i usavršavala kroz proteklih 25 godina s naglaskom na odgoj, obrazovanje, komunikaciju, digitalnu pismenost, međuresornu suradnju, suradnju javne uprave i civilnog društva, standardima financiranja i ugovaranja programa…U školskom sustavu radila je 14 godina, a nakon toga u Gradu Karlovcu na mjestu Voditelja Odsjeka. Niz godina je obnašala dužnost predsjednice Društva naša djeca, kasnije i predsjednice Koordinacijskog odbora Društva naša djeca Karlovac. Odlukom Vlade RH imenovana je koordinatoricom za integraciju na lokalnoj razini, a odlukom Grada Karlovca bila je imenovana Koordinatorom projekta Karlovac – zdravi grad kojeg provodi Mreža zdravih gradova Republike Hrvatske. Volonterski obnaša dužnost upraviteljice Zaklade Nikola Tesla koja se bavi stipendiranjem darovitih učenika, studenata, mladih znanstvenika i doktoranda.

 • Što se sporta tiče, on je bio u nadležnosti Odsjeka kojemu sam bila voditelj kroz nekoliko godina, tako da mi je ovaj dio upravljačke strukture i poslova koje zahtjeva funkcija ravnatelja u Ustanovi dobro poznat. Osobno sam se sportom bavila tek kroz školski sport, kasnije samo rekreativno – kaže Renata Kučan, ravnateljica ustanove Sportski objekti Karlovac koja je gost u ovotjednom KAŠ-evom intervjuu.

SVATKO IMA PRAVO NA SVOJE MIŠLJENJE

Odluka da se javim na natječaj Sportskim objektima nije bila brzopleta, ni ishitrena, a nije bila ni laka

Vaš izbor za ravnateljicu ustanove Sportski objekti Karlovac ne iznenađuje s obzirom na stranačku iskaznicu – vašu, supruga Silvija, ali i sina Karla?

 • Zanimljiv početak, moram priznati, ali to je nekako i bilo za očekivati. Mi smo društvo kakvo jesmo i sve dok budemo procjenjivali i dijelili jedni druge po bojama ili stranačkim iskaznicama, a ne po osobnom radu i trudu, bit će i ovakvih pitanja – kaže naša sugovornica i dodaje:
 • Dakle, osobno smatram da svatko od nas ima svoj put kojim ide i stvara izbore koji ga određuju kasnije u životu. Moj suprug je u HDZ-u od 1990., a tek je odnedavno to postalo javno i jako bitno. U našoj su obitelji oduvijek bile usađene te temeljne vrijednosti kao što je pravo izbora. Ja sam svoje izbore učinila na svoj način, a moja djeca ih čine i činit će ih onako kako misle da je najbolje za njih, a u čemu imaju moju punu podršku.

Javnost je poprilično kritizirala vaš izbor. Kako ste se nosili s kritikama?

 • Moram priznati da su do mene došle tek pohvale i čestitke na hrabrosti, kao i želje za uspjeh. Moj izbor na mjesto ravnatelja bio je od strane Upravnog vijeća koje je legitimno upravljačko tijelo u kojemu su stručni i kompetentni ljudi kojima je na prvom mjestu dobrobit sportskih objekata i koji iznimno vode računa da sve bude po propisima. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i na to da mu se nešto sviđa ili ne i da nešto kritizira ili hvali …

Prije sadašnje funkcije bili ste voditeljica Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb Grada Karlovca.

 • Da, bila sam voditeljica Odsjeka u Gradu i opseg poslova se kroz godine mijenjao, kao i područja koje sam pratila, a u skladu s time i naziv radnog mjesta. No, kroz ovih osam godina u mojoj nadležnosti je bilo sve što ste nabrojali.

PREVAGNUO JE IZAZOV NOVOG

Zar nije lagodnije biti učiteljica u školi?

 • Kad ste već spomenuli učiteljsko zanimanje, moram reći da u njemu nema ničeg lagodnog. S obzirom na to da sam u tom pozivu, a to zaista smatram pozivom, a ne tek zvanjem, bila 14 godina mogu sa sigurnošću reći da je težina i odgovornost koje ono nosi daleko iznad ovog što trenutno radim. Nema bitnijih osoba od odraslih koji se bave odgojem i obrazovanjem djece. Oni određuju našu budućnost kroz djecu. Zato biti učitelj/učiteljica je izuzetno odgovorno i nimalo lako, a u današnjem načinu življenja, otuđenosti, kao i sve većem broju djece s teškoćama, roditeljima koji se bore za bolje uvijete, biti učitelj je možda najteže zanimanje.

Odlučili ste se za promjenu i otišli korak dalje?

 • Posao voditelja Odsjeka je bio izuzetno odgovoran i vrlo dinamičan proteklih 8 godina. Bila sam okružena izuzetnim kolegama i suradnicima, ali prevagnuo je izazov nečeg novog. Odluka da se javim na natječaj U Sportskim objektima nije bila brzopleta, ni ishitrena, a nije bila ni laka. Vrlo sam dobro promislila o njoj. Kao privremena ravnateljica, kroz nekoliko mjeseci, imala sam prilike upoznati objekte, okolnosti, poslove, ali i ono najvažnije ljude koji rade u Ustanovi. Na njihov poticaj počela sam razmišljati o toj opciji. Vidjela sam da mogu doprinijeti i odlučila sam krenuti u taj novi izazov. Svjesna sam toga da neće biti jednostavno i da me prepreke čekaju na svakom koraku.

NJEN POGLED NA SPORT

Počela sam promatrati sport kroz, primjerice, kvalitetu travnjaka na stadionu, ili sigurnosti na strelištu, ili parketu u ŠSD, ili potrebi za grijanjem ili hlađenjem na Sokolu …

Što znate o karlovačkom sportu?

 • Mislim da znam prosječno možda i više od toga. Moji interesi vezani uz sport su uvijek bili vezani uz vrtićku i školsku djecu i njihovo zdravo odrastanje uz bavljenje sportom, općenito zdravlje i slika zdravlja zajednice u kojoj živimo, ali i sportske klubove i praćenje njihovih uspjeha na natjecanjima. No, od nedavno su se interesi promijenili. Naravno u skladu s djelatnostima kojima se Ustanova bavi, a primarno to je stvaranje uvjeta da ovo što sam prije sve navela može biti provedeno. Dakle, počela sam promatrati sport kroz, primjerice, kvalitetu travnjaka na stadionu, ili sigurnosti na strelištu, ili parketu u ŠSD, ili potrebi za grijanjem ili hlađenjem na Sokolu …

Poznavanje karlovačkog sporta i nije toliko bitno za vašu novu funkciju.

 • Ne bih se u potpunosti složila s vama. Poznavanje karlovačkog sporta, uvjeta u kojima se odvija, odnosima koji su među klubovima te načinu njihova rada, potreba koje imaju je izuzetno bitno znati…Po mom skromnom mišljenju sport nisu samo medalje i rezultati, već sportaši, treneri i uvjeti koje imaju i potrebe koje iskazuju. A nekako mi se čini da je to ono što ćemo mi pokušati pružiti i što već pružamo u okviru trenutnih mogućnosti.

VAŽNO JE MOTIVIRATI LJUDE

Što je onda važno znati?

 • Važno je znati kako motivirati ljude da daju najbolje od sebe. Važno je znati privući nove korisnike, nove partnere, nove događaje. Važno je znati promovirati ustanovu, sport, grad, županiju, stvarati pozitivno okruženje u kojemu će se stvoriti kvalitetni uvjeti za sportaše, sportašice ali i rekreativce svih dobi. Težimo k tome stoga mi je, primjerice, plan vratiti tradicionalni malonogometni turnir u ŠSD. To je čini se točka u kojoj se povezuju sve ove sastavnice koje sam malo prije spomenula. Na prvom mjestu sport, očuvanje tradicije, promocija, pozitivno okruženje…

Koja je osnovna zadaća Ustanove?

 • Zadaća nije ono što samo piše na papiru, poslovi koje treba obavljati. Ustanova treba biti iznad toga. Mjesto okupljanja, druženja, dobre vibre. Osnovno čime se ustanova bavi je održavanje sportskih građevina odnosno objekata i terena kojima upravlja, upravljanjem korištenja sportskih objekata za provođenje programa javnih potreba u sportu grada, davanjem u zakup sportskih objekata i poslovnih prostora, organizacijom sportskih događanja, sportske poduke… Rekli bi, možda, to je jednostavno, malo pokosiš, pometeš, tu i tamo nešto zakrpaš i obojiš ali… Primjerice, samo održavanje travnjaka na stadionu je poseban izazov, to je živo biće kojemu je potrebna dnevno-noćna njega. Ima posebne zahtjeve i stalni nam je izazov. Djelatnici koji se o njemu brinu su izuzetno vrijedni i znaju svoj posao. Dokaz tome su utakmice koje su odigrane u ovoj sezoni. Gostujuće momčadi i delegati utakmica hvale kvalitetu travnjaka. U prilog tome ide i da se kod nas 12. srpnja igra utakmica ženske reprezentacije s reprezentacijom Welsa, a u rujnu očekujemo utakmicu muške reprezentacije U21 s Portugalom.

PORIN U KARLOVCU IDUĆE GODINE

Treba uzeti u obzir da je dvorana, zbog svoje specifične arhitekture, pojedinačno zaštićeno kulturno dobro što otežava proces prijave na natječaje

Što s najmom prostora kojim upravlja Ustanova?

 • Kod najmova, primjerice, uz redovno održavanje treninga, utakmica, potrebno je stvarati prilike u kojima to neće biti tek najam prostora, već i društveni događaji koji će okupljati ljude. Tako smo u ovoj godini imali nekoliko koncerata Dalmatino, Psihomodo pop, Miroslav Škoro, Boemi, Goran Vinčić. Za jesen pripremamo još neke vrlo zanimljive suradnje. Posebno bih istaknula Porin koji će biti u našoj dvorani iduće godine. To je dokaz da koliko god bila stara naša dvorana može biti dobar domaćin ovako velikim događanjima.

Kakvo je bilo stanje sportskih objekata kad ste preuzeli funkciju?

 • Svi objekti imaju jako puno godina i potrebna su znatna ulaganja, a njihovo stanje nije takvo od jučer. U dvorani krovište prokišnjava na više mjesta, instalacije su dotrajale, sustav grijanja nije u funkciji. Potrebna je kompletna obnova objekta te prilagodba potrebama profesionalnog i rekreativnog sporta, kao i sportskih natjecanja. Ugostiteljski objekt u sklopu dvorane je potrebno urediti, a nužno je i uređenje okoliša i južnog parkirališta. Potrebno je uložiti u novi teniski balon i uređenje teniskih terena. Potrebno je urediti sve terene na Vunskom polju, a posebice betonsku stazu za atletiku. Zemljana atletska vapi za kompletnom obnovom…

Imate li kakav plan do kada to što ste spomenuli urediti?

 • Dinamika ulaganja i uređenja objekata ovisit će o priljevu sredstava…Međutim neke od navedenih situacija zahtijevaju hitnu intervenciju. Tako smo već pokrenuli sanaciju krova na sportskoj dvorani koji nam prokišnjava i popravak sustava grijanja u poslovnom dijelu objekta, sanirali smo atletsku stazu, nasipali novi tenisit. Na žalost u tom dijelu veliki problem nam stvara Korana nanošenjem mulja prilikom izlijevanja i odnošenjem tenisita.

S kojim sredstvima planirate to napraviti?

 • Svjesna sam činjenice da se ni najkvalitetniji rad ne može realizirati bez dovoljno financijskih sredstava i to je nešto što je izuzetno bitno i zapravo odlučujuće. Kako bismo opstali u današnjem okruženju, moramo razumjeti i sa sigurnošću koristiti sve alate pa osim Proračuna Grada kao jednog od izvora financiranja morat ćemo se okrenuti i drugim izvorima kroz organizaciju manifestacija, događanja, različite natječaje i javne pozive.

Što ste promijenili otkako ste na dužnosti u Ustanovi?

 • Krenuli smo dobro. Promijenili su se uvjeti poslovanja, računovodstvo je potpuno drugačije, više se ne radi o trgovačkom društvu već o neprofitnoj ustanovi. Jedini dio koji ima gospodarsku djelatnost je ugostiteljstvo koje za sada posluje jako dobro što se i vidi po posjećenoj novoj terasi koju smo napravili. No, prvo što sam promijenila po dolasku bila je kupnja novog stroja, sijačice trave koja u mnogo pomaže održavanju travnjaka i olakšava djelatnicima rad čime je povećana njihova učinkovitost. Dobri rezultati bili su vrlo brzo vidljivi.

USTANOVA JE DUŽNA NAPLATITI DAVANJE U NAJAM SVOJIH OBJEKATA

U dvorani krovište prokišnjava na više mjesta, instalacije su dotrajale, sustav grijanja nije u funkciji. Potrebna je kompletna obnova objekta

Glavni izvor financiranje je gradski proračun – direktno ili preko KŠZ koja plaća sate najma objekata za svoje korisnike.

 • Grad je, kao i kod svih ostalih ustanova u gradu jedan od izvora financiranja. Pomaže klubovima i sportu na ovaj način koji je jedini mogući s obzirom na to da Zakon o sportu definira da gradovi mogu financirati sport isključivo dodjelom financijskih sredstava Zajednicama koje su osnovane na području grada, a onda one ta sredstva raspoređuju dalje. Stoga ja na to gledam kao dobar način na koji Grad ulaže u sport. Dakle, Ustanova je neprofitna organizacija, sve se odmah ulaže u održavanje objekata. Samo iz tog razloga težimo da nam zarada bude što veća kako bi mogli napraviti više za korisnike objekata.

Dobro, a što se tiče KŠZ-a?

 • Ustanova je dužna naplatiti najam svojih objekata i terena kako bi na taj način vratila uloženo. Naplaćujemo na temelju donesenog cjenika radilo se to o klubovima, fizičkim osobama ili KŠZ-u. Osim toga sve što se naplati za korištenje objekata, vraća se kao ulog u njihovo održavanje. Iz tih su sredstava nedavno kupljeni novi, samohodni stroj za čišćenje parketa u dvorani, sijačica sjemena na stadionu, više komada potrebnih alata, trimer. U pripremi je i kupovina novih pumpi u kotlovnici kako bi bili spremni za novu sezonu grijanja.

Što još imate u planu?

 • U planu je natkrivanje terase ugostiteljskog objekta u dvorani, sanacija krova dvorane, izmjena 35 metara ograde pri ulazu na stadion te premještanje i proširenje skladišnog prostora za strojeve na stadionu, kao i uređenje sanitarnog čvora kod istočne tribine.

ODGOVORNOST USTANOVE

Samo održavanje travnjaka na stadionu je poseban izazov, to je živo biće kojemu je potrebna dnevno-noćna njega. Ima posebne zahtjeve i stalni nam je izazov

Koliko je Ustanova odgovorna za održavanje sportskih objekata?

 • Odgovorna je u okviru svojih djelatnosti i financijskih mogućnosti. U održavanje od strane Ustanove spada tekuće održavanje objekata i terena, ali ne i investicijsko održavanje koje i dalje obavlja Grad kao vlasnik. Primjerice, u održavanje spadaju radovi na travnjaku, održavanje svlačionica, opremanje istih, razni popravci…Investicijsko ulaganje je, primjerice, trenutna adaptacija objekta na atletskoj stazi ili energetska obnova objekata…

Koji su sve sportski objekti u gradu o kojima skrbi Ustanova?

 • Po Odluci o osnivanju Ustanove u nadležnosti djelovanja su Školska sportska dvorana, teniska igrališta kod ŠSD, Rekreacijski centar Vunsko polje, osim dječjeg igrališta, Strelište Jamadol, atletska staza kraj rijeke Korane, Sokolski dom, Kompleks Nogometnog stadiona „Branko Čavlović – Čavlek“ s pripadajućim objektima.

Kako mislite osigurati prostor za atletičare na novom stadionu, ili obnoviti ga na starom atletskom stadionu?

 • S atletičarima imamo odličnu suradnju. Razgovaramo o opcijama kao bi poboljšali uvjete za korištenje, no prostor im je već osiguran, uređuje se.

Postoji li rješenje za uređenje košarkaškog igrališta u Šancu?

 • Vjerujem da postoji rješenje, ali nije pod našom nadležnosti pa nemam informacije o tome.

Sokolski dom također treba nove investicije …

 • Da, Sokolski dom je prekrasna građevina i potrebna su znatna ulaganja u njega kako bi zasjao punim sjajem. Prijavljena je za energetsku obnovu. Na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Karlovac je prijavio projekt koji je prihvaćen i za što je osigurano 80 posto bespovratnih sredstava. Koliko mi je poznato uskoro kreće javna nabava za izvođenje radova i Sokolski dom ide u obnovu.

Treba li još ulagati i u streljanu?

 • Kao i kod održavanja vlastite kuće, stalno je potrebno nešto ulagati, popravljati i mijenjati ako želimo da sve bude u funkciji. Tako je i na strelištu potrebno, bez obzira na sve uloženo u nedavnoj obnovi od strane Grada, još ulagati. Primjerice, u uređenje parkirališta, sportskog poda.

Duže vrijeme već govori se o obnovi Školske sportske dvorane ali to, navodno, „štopaju“ konzervatori.

 • Podsjećam, dvorana je bila prijavljena zajedno Vunskim poljem i košarkaškim igralištem u Šancu. Projekt je bio vrlo dobro pripremljen od strane Grada, završili smo na rezervnoj listi i više nije bilo dovoljno sredstava. U planu je ponovna prijava na prvi natječaj koji to bude omogućio. Imamo korektan odnos s konzervatorima i nemam informaciju da netko nešto „štopa“. Treba uzeti u obzir da je dvorana, zbog svoje specifične arhitekture, pojedinačno zaštićeno kulturno dobro što otežava proces prijave na natječaje.

PLAN ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA

Ustanova je neprofitna organizacija i dužna je naplatiti najam svojih objekata i terena kako bi na taj način vratila uloženo. Sve se odmah ulaže u održavanje objekata

Kako mislite unaprijediti, poboljšati, poslovanje u vašem četverogodišnjem mandatu?

 • Ustanova upravlja s velikim brojem objekata i nije jednostavno napraviti plan s obzirom na specifične potrebe svakog od njih. Međutim, svaku ustanovu ipak velikim dijelom definiraju njeni zaposlenici. Djelatnici u Ustanovi organizirani su u tako da je svatko specijaliziran za određeno područje ili teren čime se postiže dobra učinkovitost radnog mjesta. No, ostavlja poprilično prostora za razvijanje međusobne komunikacije, koordinacije i osjećaja pripadnosti Ustanovi.

U redu, na što ćete staviti naglasak?

 • Na suradnju zaposlenika, poticati timski rad, a po mom osobnom dojmu, već se vidi veliki iskorak u suradnji i djelovanju, a posljedica je očigledna povećana učinkovitost i promjene koje se događaju. Smatram da je nužno ulagati u edukacije djelatnika koji rade na održavanju objekata zbog povećavanja zahtjevnosti starih zadataka, kao i stvaranja potpuno novih zadataka koji se stavljaju pred radnike. Primjerice, stručno održavanje travnjaka, klizališta, provođenje javnih nabava, ali i organizacija događanja, manifestacija te sportske poduke kao nove djelatnosti. Plan je to postići kroz redovito praćenje najnovijih dostignuća, analizu radnih učinaka, procjene i samoprocjene rezultata rada, uvođenje inovativnih pristupa radi boljih rezultata rada, učinkovitog korištenja potencijala i interesa djelatnika – kaže Renata Kučan i dodaje:
 • Posebno veliko područje na koje treba obratiti pozornost su dodatni sadržaji za djecu i osobe starije životne dobi. Bavljenje djece sportom i korištenje sportskih objekata ima dva cilja: formiranje budućih korisnika objekata, dugoročno razumijevanje važnosti bavljenja sportom i zdravih navika življenja. Bavljenje osoba starije životne dobi sportom i rekreacijom ima utjecaj na kvalitetu njihova života, ali i sveukupnu sliku zdravlja zajednice.

Kako bi se po Vama Ustanova trebala uključiti u društveni život zajednice?

 • Kako je jedna od djelatnosti kojima se Ustanova bavi i sportska edukacija, a i kako je uloga sportskih pedagoga sadržana u radu na obrazovanju i posredovanju i zauzima sve značajnije mjesto u modernom vođenju sportskih ustanova, cilj je u narednom razdoblju oformiti odgojno – obrazovne sadržaje Ustanove te potaknuti veći broj organiziranih posjeta djece svih uzrasta, prezentirati im značaj zdravog življenja i bavljenja sportom. To prvenstveno planiramo kroz organiziranje radionica, druženja i predavanja u pojedinim objektima kao i poticanjem vrtića i škola da pojedine programe uvrste u školski kurikulum, poput škole klizanja, trčanja… – zaključuje Kučan.