MIX VIJESTI IZ HOO

OD SADA I SLUŽBENO: U HOO-ovu razvojnom programu II/1 od 1. lipnja novi korisnik sa 100-postotnim financiranjem uvršten je i veslač Korane Luka Hajdin

Nakon prezentacije direktora Ureda za nacionalne sportske saveze i razvojne programe HOO-a Nevena Šavore, koja je pokazala opadajući trend zastupljenosti sportaš(ic)a u razvojnom programu I u razdoblju 2019. – 2023., doneseni su konkretni zaključci. Budući da problem nadilazi ingerencije krovne udruge hrvatskog sporta, HOO će inicirati sastanke s mjerodavnim tijelima i institucijama (Nacionalno vijeće za sport, dva ministarstva – MZO i MINTS, Hrvatski školski sportski savez i dr.) kao partnerima s kojima će tražiti adekvatna rješenja.

Glavna rasprava na sjednici vodila se na temu kako poboljšati uvjete sportašima mlađih dobnih kategorija (HOO-ov razvojni program I) i animirati mlade za bavljenje sportom u uvjetima iznimno loše demografske situacije u Hrvatskoj. Ta uzrasna kategorija (15 i 16 godina) predstavlja bazu za razvoj i selekciju perspektivnih, kvalitetnih i vrhunskih sportaša juniorskih i seniorskih kategorija.

U HOO-ovu razvojnom programu II/1 od 1. lipnja novi korisnici su Niko Kalvi, Sara Pejak, Paula Polonšćak i Fran Popović (svi iz kuglanje i svi sa 75-postotnim financiranjem), a od istog datuma sa 100-postotnim financiranjem uvršteni su Janko Leskovac (mačevanje), Luka Hajdin, Bartol Medić, David Medica i Mateo Trbuhović (svi veslanje). U razvojnom programu III novi korisnik od 1. svibnja je Matija Jurišić (automobilizam), dok Katarina Burić (brzo klizanje) s 1. srpnja prelazi u zimski olimpijski program Milano Cortina 2026. kao potencijalna B olimpijska kandidatkinja. U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera, na listi trenera ekipnog olimpijskog sporta od 1. travnja više nije Igor Bišćan (nogomet), dok je od istog datuma iz kategorije trenera mlađih dobnih uzrasta u viši „rang“ – „kvalitetni treneri“ promaknut Darko Arapović (stolni tenis).


HRVATSKA NA EUROPSKE IGRE SA 131 PREDSTAVNIKOM U 18 SPORTOVA; STJEGONOŠE NIKOLINA ĆAĆIĆ I MATEJ NEVEŠĆANIN

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) započelo je u Zagrebu 51. redovnu sjednicu u aktualnom mandatnom razdoblju prezentacijom sportske opreme 4F za Europske igre u Krakovu (21. lipnja – 2. srpnja). Za maneken(k)e su se pobrinuli borilački sportovi – Nikolina Ćaćić (boks), Enes Garibović (karate) te Nika Petanjek i Ivan Šapina (taekwondo).

Nastavak sjednice bio je u znaku 3. Europskih igara u Krakovu i Malopoljskoj regiji u Poljskoj. Prema podacima HOO-ova Ureda za olimpijski program, Hrvatsku će na Igrama predstavljati 131 sportaš i sportašica u 18 sportova. Najbrojniji su predstavnici atletike (45), a slijedi taekwondo (15). Vijeće je prihvatilo i prijedlog da stjegonoše na svečanosti otvaranja Igara u Krakovu (21. lipnja) budu boksačica Nikolina Ćaćić i skakač u vodu Matej Nevešćanin.


Hrvatski savate savez dobio je uvjetovano pokroviteljstvo HOO-a za Svjetsko prvenstvo u Varaždinu (19. – 22. srpnja 2023.). Prethodno treba dobiti suglasnost Ministarstva turizma i sporta. Sljedeća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za sredinu srpnja.

Izvor: HOO