MIX VIJESTI IZ HOO

Predstavljeni Hrvatski sportski dužnosnici, 85. knjiga sportskog publicista Jurica Gizdića

U Novinarskom domu u Zagrebu održana je promocija knjige Hrvatski sportski dužnosnici, proizašle iz pera uglednog splitskog sportskog publicista Jurice Gizdića i objavljene u nakladi Hrvatskog olimpijskog odbora.

Knjiga predstavlja jedinstvenu kolekciju od 520 životopisa sportskih dužnosnika koji su ostavili trag u hrvatskom sportu tijekom 150 godina povijesti i četiri državne tvorevine u čijem je sastavu bila i današnja Hrvatska. Dakako, posljednje razdoblje – pune državne samostalnosti – obilježili su većinom članovi tijela Hrvatskog olimpijskog odbora, od utemeljenja 1991. do danas. Među njima je i jedini aktivni sportaš koji je uvršten u knjigu sportskih dužnosnika – proslavljeni veslački olimpijac Damir Martin.

O knjizi su govorili predstavnik nakladnika, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, potom sam autor – cijenjeni publicist te kroničar splitskog, ali i hrvatskog sporta Jurica Gizdić. Osvrt na knjigu dao je i glavni i odgovorni urednik izdanja Jura Ozmec, te predsjednica Nacionalnog vijeća za sport i ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić, ovom prigodom i u ulozi sportske dužnosnice sa životopisom u knjizi.

Zahvaljujući Gizdiću na novoj vrijednoj publikaciji, Siniša Krajač je istaknuo činjenicu da je ovo bio autorov najzahtjevniji projekt od svih dosadašnjih 85 knjiga. Dodao je i da će ova knjiga biti od velike koristi studentima i svima koje zanima povijest hrvatskog sporta.

O kriterijima prema kojima je uvrštavao dužnosnike u knjigu govorio je sam autor Gizdić, istaknuvši da se pridržavao pravila o djelovanju pojedinih dužnosnika u vodećim sportskim tijelima svoga vremena – od Hrvatskog sokola preko Hrvatskog športskog saveza, Jugoslavenskog olimpijskog odbora, SOFK-a do HOO-a. Zahvalio je brojnim prijateljima i suradnicima za pomoć u prikupljanju građe, a posebno Đorđu Perišiću iz Srbije.

Danira Bilić je pohvalila suradnju s „najplodnijim hrvatskim sportskim publicistom“, kao i njegova nastojanja da na publicistički način pridonese očuvanju hrvatske sportske baštine.

Glavni urednik knjige Jura Ozmec, između ostaloga, najavio je i dva nova izdavačka projekta koja u nadolazećim godinama planira realizirati Jurica Gizdić, inače član HZSN-a.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u završnoj je riječi kazao kako su sportski dužnosnici kičma sustava sporta, a uz njihova imena najčešće se veže riječ volonter, što je slikovito dočarao na primjerima nazočnih članova Vijeća HOO-a Borisa Mesarića (nogomet i rukomet) te Branimira Bašića (veslanje). Sve pohvale Mateša je izrekao i za autora Gizdića, izrazivši želju da u skoroj budućnosti dosegne i 100. objavljenu knjigu.

HOO/Vinko Knežević Foto/HOO