MIX VIJESTI IZ HOO

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR: Početkom travnja natječaj za izbor glavnog tajnika

Rukometaši ispali iz Olimpijskog programa, vaterpolistu Kharkovu suglasnost za HR-državljanstvo.

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 11. sjednica Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu. Nazočilo je 15 članova i članica, uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera.

Za početak je prihvaćen prijedlog odluke o raspisivanju natječaja za glavnog tajnika HOO-a u mandatnom razdoblju do 2025. godine, imenovano je peteročlano povjerenstvo za njegovu provedbu te potvrđen rok od osam dana za dostavu kandidatura, nakon objave teksta natječaja u dnevnom tisku (2. travnja).

O novostima i mjerama koje će vrijediti na OI u Tokiju nazočne je informirao voditelj HOO-ova Olimpijskog programa Damir Šegota. Istaknuo je da uz sadašnjih 40 kvalificiranih sportaš(ic)a, možemo očekivati najviše 70-ak te da organizator Igara u velikoj mjeri smanjuje broj pratećeg osoblja i gostiju. Napomenuo je i da HOO treba uskoro krenuti s cijepljenjem sportaša jer će neki od njih, poput jedriličara, dugo izbivati izvan Hrvatske.

Dugu i vrlo konstruktivnu raspravu izazvala je prezentacija dopredsjednice HOO-a Sande Čorak o tome dokud se stiglo s izradom novog Zakona o sportu. Najviše prijepora bilo je na temu financiranja, a zaključeno je da HOO treba sublimirati sve prijedloge i dostaviti ih na razmatranje radnoj skupini za njegovu izradu.

Potom je rješavano statusno pitanje Hrvatskog sportsko penjačkog saveza koji je jednoglasnom odlukom od pridruženog postao punopravni član HOO-a u skupini nacionalnih saveza olimpijskih sportova.

U Razvojni program I s nadnevkom 1. travnja uvršteno je četvero skakača i skakačica u vodu: Jurja Beganović, Matej Nevešćanin, Tesa Smolec i Luka Martinović, a također od 1. travnja korisnica Razvojnog programa II/1 (sa 75 posto iznosa programskih sredstava) postala je preponska jahačica Josipa Koletić (konjički sport). Zbog završetka karijere Juraj Melša (skokovi u vodu) izgubio je s 1. ožujka status korisnika Razvojnog programa III.

U Olimpijskom programu HOO-a dvije su novosti – s 31. ožujkom hrvatskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji prestaje status potencijalnog olimpijskog kandidata za Tokio, a status evidentnog kandidata za Tokio i službeno je potvrđen hrvaču Boži Starčeviću od 1. travnja, uz pravo retroaktivnog ostvarivanja punog iznosa stipendije i programskih sredstava od 1. siječnja 2021. godine.

Dvije su promjene i u Programu trenera čiji rad sufinancira HOO. Na zahtjev Hrvatskog skijaškog saveza, u kategoriji trener(ic)a za razvoj pojedinog sporta Matildu Šolu zamjenjuje Mirko Kvastek (od 1. ožujka), a temeljem zahtjeva Hrvatskog sportsko penjačkog saveza u istoj kategoriji treneru Luki Trumbiću prestaje korisnički status. Članovi Vijeća u cijelosti su prihvatili prijedloge Ureda za lokalni sport HOO-a te odobrili 16 zahtjeva za četiri programa: Promocija olimpizma na lokalnoj razini, Odaberi sport, Međunarodni olimpijski dan i Hrvatski olimpijski dan.

Jednoglasnom odlukom podržan je prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza za davanje hrvatskog državljanstva ruskom vaterpolistu Konstantinu Harkovu (službeno: Kharkov), koji je izrazio želju zaigrati za našu nacionalnu reprezentaciju. Jednako tako reagirali su članovi „olimpijske vlade“ i na prijedlog o primitku uglednog neurokirurga, prof. dr. Krešimira Rotima, u članstvo Zdravstvene komisije HOO-a.

Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje Hrvatskom atletskom savezu za Europsko bacačko prvenstvo 8. i 9. svibnja u Splitu, kao i pokroviteljstvo nad dječjim natjecanjem „Erste Plava liga – Brže, više, jače“ 2021. Za 21. travnja planirana je sjednica skupštine HOO-a, ali je njezino održavanje zasad upitno.

HOO/Vinko Knežević