MIX VIJESTI IZ HOO

HOO potpisao sporazume o suradnji s trima obrazovnim institucijama

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sklopio je sporazum o suradnji na području sporta i obrazovanja sa Športskom gimnazijom i Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. No, kako bi se dodatno ojačala suradnja s obrazovnim ustanovama koje pohađaju kategorizirani sportaši i korisnici razvojnih programa HOO-a, ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a Neven Šavora ovom je prigodom predvidio i potpisivanje sporazuma o suradnji s Privatnom ekonomskom školom i športskom gimnazijom iz Zagreba.

Tropartnerski sporazum potpisali su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, ravnatelj Športske gimnazije Stipe Perišić i dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević, u nazočnosti zamjenice pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Katarine Milković, ujedno i izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Potpisnici su istaknuli naslonjenost krovne sportske i spomenutih obrazovnih institucija jednih na druge te važnost međusobne suradnje u raznim segmentima, kako bi ponajprije sportaši-učenici, ali i oni odveć etablirani sa studentskim statusom, mogli što uspješnije uskladiti sportske i školsko-fakultetske obveze. Tu se najčešće podrazumijeva fleksibilnost obrazovnih ustanova prema izostancima sportaša zbog putovanja na pripreme ili natjecanja, ali, primjerice, i na njihove prilagodbe u modelu online nastave tijekom aktualne koronavirusne pandemije.

Predsjednik HOO Zlatko Mateša i ravnateljica Privatne ekonomske škole i športske gimnazije Sanda Gale stavili su autograme i na sporazum o suradnji, kojim se i u ovoj privatnoj obrazovnoj ustanovi omogućava stjecanje srednjoškolskog obrazovanja sportašima iz HOO-ova sustava, uz osiguranje povoljnih uvjeta u obrazovanju i uspješnog usklađenja obveza u školi i sportu.

Oba sporazuma sklopljena su na razdoblje od četiri godine.

O uspješnosti paralelnog obrazovanja i vrhunske sportske karijere svojim je primjerom svjedočio dvostruki srebrni olimpijac Damir Martin, bivši učenik Športske gimnazije i uspješan student Kineziološkog fakulteta, trenutačno i dopredsjednik HOO-a.