MIX VIJESTI IZ HOO

HOO-ov poziv za uključivanje u kampanju za sprječavanje manipulacija sportskim natjecanjima

Budući da se, unatoč pandemiji Covid-19, održavaju natjecanja u mnogim sportovima, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nastavlja kampanju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za sprječavanje manipulacije sportskim natjecanjima putem svojih internetskih stranica i društvenih mreža.

Početkom srpnja 2020. godine skupština HOO-a verificirala je prethodno donesenu odluku Vijeća HOO-a te jednoglasno prihvatila Pravilnik o sprječavanju manipulacija sportskim natjecanjima: https://www.hoo.hr/images/dokumenti/antidopinske-aktivnosti/2020/Pravilnik_o_sprje%C4%8Davanju_manipulacije_sportskim_natjecanjima_HOO_broj_455_20.pdf Sve aktivnosti provodit će se pod sloganom Budi iskren, budi svoj. Vjeruj u sport!

Kako su ciljna skupina kampanje upravo sportaši, treneri i službene osobe, HOO moli sportske udruge i kubove za pomoć u prosljeđivanju edukativnih materijala onima kojima su namijenjeni. Svojim kanalima proslijedite edukativni video preveden na hrvatski jezik Što je manipulacija https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/ioc-hub/videos/Why+people+manipulate+competitions+-+ENG+-+720p.mp4 poveznicu na video https://www.hoo.hr/images/Spre%C4%8Davanje_manipulacije_sportskim_natjecanjima/tko_bi_namjerno_izgubio.pdf koji govori o tome zašto ljudi manipuliraju natjecanjem, potom na letak Tko bi namjerno izgubio i na Kodeks ponašanja https://www.hoo.hr/images/Spre%C4%8Davanje_manipulacije_sportskim_natjecanjima/Kodeks_pona%C5%A1anja__Budi_iskren_budi_svoj.pdf

Sportašima je namijenjen i video https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/ioc-hub/videos/IOC_cheating-betting_720p.mp4 Kako sam bio tražen da varam te besplatna mobilna aplikacija BELIEVE IN SPORT.

Za trenere i službene osobe, uza sve spomenuto, korisni su i sljedeći videomaterijali: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/ioc-hub/videos/What+are+the+risks+related+to+sports+betting+-+ENG+-+720p.mp4 Koji su rizici povezani sa sportskim klađenjem i Koja je uloga uzora? https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/ioc-hub/videos/What+is+the+role+of+the+entourage+-+ENG+-+720p.mp4

Važno je napomenuti da MOO ima otvorenu stranicu IOC https://ioc.integrityline.org/index.php
Integrity and Compliance Hotline, na koju se sportaši, treneri i službene osobe direktno mogu javiti ukoliko primijete neki oblik manipulacije natjecanjem.

Sve informacije na tu temu dostupne su na našim mrežnim stranicama: https://www.hoo.hr/hr/centar-za-prava-u-sportu/sprecavanje-manipulacije-sportskim-natjecanjima Centar za prava u sportu.

Ljubazno vas molimo da sve ove edukativne materijale proslijedite na krajnje adrese kako bi se problem manipulacije natjecanjima (namještanja, varanja, nezakonitog klađenja…) dodatno osvijestio, a sve sudionike potaknulo da se obrate stručnjacima. Tako svi zajedno pridonosimo sprječavanju manipulacije natjecanjima i dobivamo čišći sport.

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji uz slogan kampanje Budi iskren, budi svoj. Vjeruj u sport!

Izvor HOO