MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

DANAS PREDSTAVLJAMO, Martina Furdek Hajdin: Odlukama pokazala je da joj sport i nije baš „zadnja rupa na svirali“

Martina Furdek Hajdin kandidatkinja je za županicu Karlovačke županije. Dosad je obnašala funkciju zamjenice župana i to prva, a uz nju funkciju dožupanice obnaša i Vesna Hajsan Dolinar. Nakon odlaska Damira Jelića s funkcije župana prva zamjenica je sad po postala privremena županica, do izbora u nedjelju 16. svibnja 2021. godine.

To je odluka zašto smo baš kandidatkinju gđu Furdek Hajdin izabrali da nam za KAŠ predstavi dijelove svoga programa za sport u Karlovačkoj županiji.

Martina Furdek Hajdin je mlada i perspektivna žena, uvažavana arhitektica s dobrim rezultatima u toj profesiji. Majka je dvaju sinova koji se bave sportom – veslanjem i košarkom. Njihov otac Žarko Hajdin-Žora bio je dugogodišnji karlovački košarkaš i trener, tvorac Košarkaškog kluba Žorona koji se isključivo bavio školom košarke. Kako jabuka ne pada daleko od stabla tako su i sinovi sportaši. Uz njih je hoćeš-nećeš sklona sportu postala i majka Martina pa smo je, unatoč obveza koje ima, znali susretati na veslačkim ili košarkaškim natjecanjima u kojim su nastupali sinovi. I ne samo to, nekim dosadašnjim odlukama kao dožupanica, a u zadnje vrijeme i kao v.d. županica, pokazala je da joj sport i nije baš „zadnja rupa na svirali“.

ŽUPANIJA U ČETIRI GODINE IZDVOJILA 5.000.000 KUNA ZA SPORT

U razdoblju od 2017. do 2020. za sport je iz proračuna Županije izdvojeno 5 milijuna kuna. Sukladno Zakonu o sportu, proračunska sredstva transferiraju se Zajednici športova Karlovačke županije, koja ih putem javnog natječaja dodjeljuje za aktivnosti županijskih strukovnih sportskih saveza, gradskih sportskih zajednica te sportskih društava, klubova i udruga. Na taj način se financira rad 16 strukovnih sportskih saveza i 5 gradskih sportskih zajednica u svih 5 gradova na području Županije.

Osim toga, sredstva koje Županija izdvaja omogućuju rad Športskog saveza invalida Karlovačke županije, koji okuplja sportske udruge osoba s invaliditetom, kao i rad Školskog sportskog saveza Karlovačke županije, koji je osobito važan kako bi se sportske navike i zdravi duh razvijali od najranije dobi. Putem Zajednice športova Karlovačke županije svake se godine financira organizacija sportskih natjecanja na području Karlovačke županije, ali i sudjelovanje naših sportaša na natjecanjima višeg ranga, odnosno na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Sredstva se također osiguravaju i za nabavu sportske opreme i rekvizita.

Ovakav način financiranja sporta putem Zajednice športova kao krovne sportske organizacije na Županiji propisan je zakonom i omogućuje da upravo struka odlučuje o prioritetima financiranja natjecateljskog i rekreativnog sporta.

– U okviru svojih drugih nadležnosti Županija smatra svojom glavnom zadaćom nastojati na stvaranju boljih preduvjeta za razvoj sporta na našem području, za promociju sporta i poticanje na aktivno bavljenje sportom – naglašava Martina Furdek Hajdin.

PREDUVJETI ZA RAZVOJ SPORTA

Županija svoju ulogu ponajviše vidi u:

  • stvaranju dobrih preduvjeta za aktivno bavljenje sportom u odgojno-obrazovnom sustavu
  • stvaranju preduvjeta za rekreativno bavljenje športom radi zaštite i poboljšanja zdravlja građana
  • poticanju što ravnomjernijeg razvoja sporta na čitavom području Županije, osobito u ruralnim područjima, gdje su sportski sadržaji slabije razvijeni i gdje je sportska infrastruktura neadekvatna ili čak i nedostupna.

ŠKOLSKE SPORTSKE DVORANE

– U tom smislu kao pozitivan primjer možemo izdvojiti projekte školskih sportskih dvorana pri područnim školama Kamanje i Jarče Polje. Ove dvije dvorane, od kojih je jedna dovršena, a druga se upravo gradi, omogućit će optimalne uvjete za razvoj školskog sporta u spomenutim područnim školama, a također i stvoriti preduvjete za razvoj rekreativnog sporta u ove dvije općine, koje, kao i mnoge druge općine na području Županije, do sada nisu imale sportskih objekata zatvorenog tipa koji bi omogućavali kontinuirano cjelogodišnje bavljenje sportom – naglašava kandidatkinja za novu županicu Karlovačke županije i dodaje:

– U malim sredinama izgradnja ovakvog objekta ima znatno veći značaj i pozitivan utjecaj na sve aspekte društvenog života, ne samo na odgojno-obrazovni sustav kojem će kroz školski sport najviše služiti, već doprinosi općoj kvaliteti života u našim ruralnim područjima, a može imati pozitivan utjecaj i na demografska kretanja. Upravo zbog tog značaja sporta za širu društvenu zajednicu cilj je Karlovačke županije u narednom razdoblju izgraditi školske sportske dvorane u svim općinama koje imaju osmogodišnje osnovne škole – zaključuje gđa Furdek Hajdin.

PROMOTIVNI TEKST Foto: Facebook, You Tube