MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

DANAS PREDSTAVLJAMO, Davor Petračić: ‘Kroz budući Holding vidim bolje upravljanje sportskim objektima i financiranje klubova!’

Karlovčanin Davor Petračić kandidat je za gradonačelnika Karlovca (koalicije SDP-HSS-NS Reformisti-NL Naš Karlovac) o stanju u sportu u gradu Karlovcu i što će mijenjati pobijedi li na izborima.

DOLAZI IZ SPORTSKE OBITELJI

Dolazi iz karlovačke sportske obitelji. Pokojni otac Marijan Petračić bio je ravnatelj a kasnije i nastavnik tjelesnog odgoja u tadašnjoj osnovnoj školi „Lola Ribar“ gdje je odgojio mnoge mlade kasnije poznate sportaše našeg grada. Kao rođeni Petrinjac g. Marijan Petračić se prije doseljenja u Karlovac u mladosti bavio nogometom. Igrao je za petrinjsku Mladost, a kasnije kraće vrijeme i za NK Karlovac.

– Za oca kažu da je bio nesuđeni igrač Dinama. No, bio je i prvi karlovački nogometni trener s licencom, odbojkaški i atletski sudac – kaže Davor.

Brat Dubravko bio je nogometaš Karlovca i Dinama iz Malog Erjavca, a Davor je u mladosti igrao košarku za karlovački Željezničara.

– Vjenčani kumovi mojih roditelja također su poznati karlovački sportski radnici i prosvjetni djelatnici, gđa Franca Blašković i g. Andrija Borovčekkaže i dodaje – Eto, zbog svega navedenog osjećam se vrlo odgovorno i na pravi način voditi politiku o karlovačkom sportu s mjesta gradonačelnika u mandatu 2021-2025 godine.

DRŽAVI IZ KARLOVCA ODLAZI 520.000 KUNA PDV-a

– Da bi došlo do značajnijih i kvalitativnih promjena u sportskoj zajednici, vrednovanju i načinu financiranja, novim investicijama u sport, uvjet je da se na izborima 16. svibnja 2021. promjene oni koji već dugo bezuspješno upravljaju gradom i nemaju snage zagristi u strukturne promjene jer su strukture zasićene ljudima iz politike i očekivanjima od politike – misli Davor Petračić kandidat za gradonačelnika grada Karlovca.

Karlovačka sportska zajednica godišnje dobiva prema zadnjem rebalansu 8.540.000 kn, taman toliko koliko troši za energiju javne rasvjete i tim minimalnim novcem zaista je teško podmiriti u potpunosti sve potrebe svih sportskih klubova i udruga.

– Kao osnovni problem financiranja sportske zajednice vidim u udjelu koji se u najvećem dijelu vraća Gradu Karlovcu kroz njenu tvrtku Mladost i naknadu za korištenje sportskih dvorana što iznosi čak 2,6 milijuna ili čak 25% koliko odlazi gradskoj tvrtci Mladost, osnovnim školama u vlasništvu Grada Karlovca i sl. U svim tim računima nalazi se čak 520.000 kn PDV-a koji odlazi iz Karlovca državi i tu vidim značajnu mogućnost uštede kroz budući Holding i drugačiji način podmirenja troškova koje dvorane u vlasništvu Grada Karlovca realno imaju i treba im se nadoknaditi realni a ne tržišni trošak. Sadašnji način financiranja klubova i udruga unutar sportske zajednice treba mijenjati na način da se prvenstveno vrednuje uspješnost, ali i rad s mladima glede brojnosti, kvalitete i sistematičnosti rada – započeo je ovaj razgovor na temu kako on u budućnosti vidi sport u Karlovcu.

KLUBOVIMA U NAJVIŠEM RANGU DODIJELITI 1.000.000 KUNA

Trenutna situacija je takva da kada se ne broje klubovi koji igraju u jedinoj ligi, Karlovac ima jedino Ženski odbojkaški klub Karlovac u najvišem rangu natjecanja. I to treba posebno vrednovati. To nije profesionalni klub, nemaju značajnijeg sponzora, trener ima minimalnu plaću a igračice simboličnu financijsku naknadu iako su trener i igračice na vrhunskom nivou.

Kako bi takvi klubovi koji iz amaterizma kreću prema profesionalizmu opstali, napredovali u kvaliteti, zadržali kvalitetu igračica i podmirivali financijske obveze prema ligi u kojoj se natječu, Grad Karlovac morao bi takve klubove dok ne nađu generalnog sponzora i postanu financijski održivi klubovi financirati sa milijun kuna po sezoni što bi omogućilo normalnu trenersku plaću za vrhunskog trenera i pristojnu financijsku naknadu igračicama za vrhunski sport.

NAJBOLJIM POJEDINCIMA PRUŽITI DOSTATNU POMOĆ

Stoga, svakom klubu kolektivnog sporta ako uđe u najviši rang državnog natjecanja dodijeliti ćemo 1.000.000 kuna iz proračuna Grada Karlovca da bi mogli na najbolji način promovirati Karlovac kao grad vrhunskog sporta.

Svim vrhunskim sportašima koji se natječu na europskim i svjetskim prvenstvima i osvajaju medalje potrebno je pružiti pomoć dostatnu za podmirenje svih troškova natjecanja i naknadu za kontinuirano bavljenje vrhunskim sportom.

MLADI I REKREATIVNI SPORT

U Karlovcu treba veliku pažnju posvetiti najmlađima, djeci vrtićke dobi, a vrtići u svojoj blizini moraju imati sportske dvorane i značajno vrijeme predviđeno za bavljenje i učenje svih vrsta sportova ali i higijenskih navika koje uz sport idu. Sport u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj dobi mora biti značajnije zastupljen u satnici nastave.

Rekreativni sport mora biti organiziraniji i dostupan svima, a dvorane i stadion uvijek otvoreni i sa minimalnim troškovima korištenja gradskih sportskih terena i dvorana u večernjim terminima i uz korištenje svlačionica.

Po izgradnji geotermalne elektrane očekujemo jeftinu energiju i samim time izgradnju kompleksa bazena (skokovi, vaterpolo i plivanje) kada ćemo moći postaviti kao uvjet izlaska iz osnovne škole osnovno znanje plivanja.

NEVJEROJATNO ALI ISTINITO

– Meni je nevjerojatno konstatirati kao bivšem košarkašu da Školska sportska dvorana još uvijek ima nepropisne viseće koševe, da nema grijanje i hlađenje centralne dvorane a da staklena fasada dvorane koja ima gubitak topline koeficijenta 5 nije davno zamijenjena izolirajućim staklom koje troši energiju koeficijentom 0,8. Ne treba puno računati, troši se 6 puta više energije nego bi trebalo – ogorčen je Petračić.

– Pri tome se zaboravlja da se sa postavom solarne elektrane na krov dvorane može postići značajna zarada koja bi bila pretočena u boljitak sportske zajednice – dodaje.

PROTIV NAPLATE KORIŠTENJA ATLETSKE STAZE

Oštro se protivimo naplati korištenja novoizgrađene atletske staze jer cilj izgradnje tartan staze je maksimalno korištenje a ne maksimalno “čuvanje” staze što je samo izgovor za veći angažman službi koje se o stadionu brinu.

Ako se atletska staza na stadionu želi čuvati, a ona najviše propada od sunca i utjecaja atmosferilija, onda je to čuvanje bez pokrivanja beskorisno i nelogično gdje se nanosi više štete nego donosi koristi.

OBNOVITI ATLETSKU STAZU NA FOGINOVOM

Zbog potrebe razvoja bazičnog sporta – atletike, potrebno je stari atletski stadion u što skorijem vremenu unaprijediti postavom tartanske staze koja bi osim atletičarima, služila i za mnoštvo rekreativaca koji bi zasigurno radije trčali po tartanu nego prašnjavoj i tvrdoj stazi. Takav zahvat po mojoj procjeni koštao bi za 2.830 m2 oko 900.000.kn i to nije novac koji nije nedostižan. U tome se svakako trebamo ugledati u Osijek koji je na šetnici uz Dravu napravio i tartan stazu.

PROMOTIVNI TEKST Foto: R. Fajt/Kaportal

U idućem nastavku predstavljamo sportski program Damira Mandića.