NOGOMET

UEFA kaznila osnivače Superlige: ‘Morat će platiti 100 milijuna eura …’

Dobili smo konačni epilog priče oko Superlige! Odlukom Uefe, slijedi amnestija za 9 od 12 klubova “utemeljitelja” natjecanja oko kojeg se vodilo toliko polemike iako nikad nije ni zaživjelo.

U službenom izvještaju objavljenom na Uefinim stranicama u detalje je objašnjeno što slijedi, ali i o kakvoj je točno “amnestiji” riječ.

– Želimo zaključiti ovo poglavlje i nastaviti u pozitivnom duhu jer ovi su klubovi pokazali privrženost europskom nogometu. Tako nešto ne može se reći za one koji ostaju uključeni u tzv. Superligu i pobrinut ćemo se za njih – izjavio je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Naime, UEFA je postavila uvjete pred 9 od 12 klubova “utemeljitelja” i oni nisu ni najmanje bezazleni, ali su bezazleniji od sankcija koje su mogle uslijediti da se pokazalo više nerazumijevanja prema situaciji. Dakle, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Liverpool, Atletico Madrid, Chelsea, Inter i na kraju priče Milan, morat će se ponovno učlaniti u Europsko udruženje klubova (ECA) te donirati ukupno 15 milijuna eura za razvoj nogometa među djecom u lokalnoj zajednici. Nije to sve … Dobit će pet posto manje premije za jednu sezonu u europskim klupskim natjecanjima i moraju se obvezati da će platiti kaznu od stotinu milijuna eura ako zaigraju u natjecanju koje nije pod okriljem Uefe. Uz sve to moraju se obvezati da će poštovati Uefin Statut, navijače, sportsko ponašanje te niz drugih više deklarativnih stavki.

Čekalo se da Milan istupi jer na taj način Superliga, sukladno njenom Statutu, postaje nevažeća. Odnosno, ne može se pokrenuti, automatski se raspušta. Ali, isto tako je sud u Madridu onemogućio Uefu oko ikakve kazne za sudionike projekta. Naravno, postoje viši sudovi i sigurno je da za “buntovnike” Real Madrid, Barcelonu i Juventus sve skupa nije gotovo. Dapače, moglo bi biti rigorozno.

Jer, kako Čeferin, koji je sve ovo doživio osobno, kaže u stilu likova u filmskom serijalu “Kum”:

– Pobrinut ćemo se za njih.

Izvor: VL/V. Deželić Foto: Uefa