MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

DANAS PREDSTAVLJAMO, Damir Mandić: ‘Držim da smo proteklim mandatom zaslužili povjerenje sportaša’

On je vjeroučitelj, ravnatelj i političar – zove se Damir Mandić (48) i želi grad na 8 obala voditi i sljedeće 4 godine!

Damir Mandić je rođen je 1973. godine u Stuttgartu. Dijete je gastarbajtera koji su otišli u Njemačku u prvom valu ekonomske emigracije nakon Drugog svjetskog rata. Potječe iz Ljubuškog, a u Metkoviću je otac napravio kuću gdje je proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu. Pohađao je klasičnu gimnaziju u Sinju. To je inače sjemenište. Htio je biti svećenik pa je upisao Filozofsko-teološki fakultet, objedinjeni studij u Splitu. Diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu s posebnim naglaskom na temama gospodarskog razvoja, socijalne pravde, rada, obitelji, društvenih vrijednosti i zakonodavstva, ekološkoj krizi i njenim aspektima na gospodarskom i društvenom području. U Karlovac ga je 2001. doveo posao u Gimnaziji. Obiteljski je čovjek, otac troje sinova, i prema njegovim riječima Karlovac je grad u kojem se skrasio.

MAŠTA O OLIMPIJSKOJ MEDALJI KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE

Nekako dođe pod normalno da se netko tko je gotovo dva metra visok (198 cm) bavi košarkom. E, upravo se tim sportom u mladosti bavio Damir Mandić, aktualni karlovački gradonačelnik koji po novi četverogodišnji mandat ide uz podršku HDZ-a.

– Odrastao sam uz Dražena Petrovića, a zbog obveza posla danas mi nedostaje hakl košarke na betonu. Maštam o novoj olimpijskoj medalji košarkaške reprezentacije. Navijam za Hajduk i za hrvatsku reprezentaciju u kojem god sportu se natjecala. Naravno da sam navijač i svih karlovačkih sportaša, baš svih …. ! – kaže Damir Mandić o svojim sportskim počecima, sportu koji voli i za koga navija.

– U mandatu koji se bliži svome kraju, sportu kao važnoj društvenoj sastavnici, posvetili smo posebnu pažnju – dodaje na naš upit o tome kako on vidi budućnost sporta u Karlovcu.

OSNOVNE SMJERNICE

Godine 2018. proračunom smo odvojili 1.000.000 kuna više nego 2017. I svih narednih godina izdvajanja za sport su se povećavala, ne samo proračunska nego i po natječajima gradskih tvrtki. S obzirom da smo u tadašnjem programu naglasak stavili na podršku klubovima u razvojnim kategorijama nastojali smo programski osigurati sredstva za osnovne materijalne potrebe, prijevoz i trenere. Uspjeli smo na taj način stabilizirati poslovanje prioritetnih klubova ali podržati i prateće klubove. Sljedeći korak su dodatna sredstva za troškove natjecanja, kotizacije i suce i službene osobe.

O ulaganjima u infrastrukturu već je puno toga rečeno. S obzirom na pandemiju korona virusa sport se našao u jako nezavidnoj poziciji ali nismo posustali te smo zajedno s Karlovačkom športskom zajednicom koordinirali aktivnosti kako bi sačuvali i pomogli klubovima u radu koliko god je bilo moguće.

– Ovdje neću govoriti o pojedinačnim sportovima jer obveza gradske uprave je pratiti razvoj sporta u cijelosti. Ipak, poseban napredak ostvarili su odbojkašice, rukometaši, nogometaši, gimnastičari, atletičari te pojedinci u borilačkim sportovima. Smatram da je stvorena zdrava baza za daljnji razvoj navedenih kao i ostalih sportova – ističe Damir Mandić.

TEMELJ PROGRAMA ZA NOVI MANDAT

Posebno sam ponosan na novu Strategiju razvoja sporta grada Karlovca koja je temelj mog programa za novi mandat. Ovaj dokument, kojeg su radili eminentni stručnjaci zajedno sa svim sportskim djelatnicima našeg grada, garancija je ozbiljnog i odgovornog planiranja i odnosa prema sportu. Strategijom je jasno definirano koje su naše prednosti, na koji način i s kojim resursima u potpunosti vratiti Karlovac na sportsku kartu svijeta gdje i pripada. Posebno mi je drago da je Strategija prepoznata među sportašima i sportskim djelatnicima.

Cilj je na godišnjoj razini povećavati financijsku podršku sportu za 10 do 15%. Jednako tako, veliki izazov kako za klubove tako i za gradsku upravu je motivirati privatne ulagače da nađu svoj interes u razvoju karlovačkog sporta kako bi podržali entuzijazam mnogih sportskih djelatnika i sportaša. Već imamo kvalitetnih primjera.

Cilj je na višu razinu podići stručni rad klubova i trenera. Već ove godine povećali smo iznose za primanja trenera kako bi kao grad bili konkurentni većim sredinama.

Infrastrukturno moramo što prije obnoviti ŠSD ali i riješiti novu sportsku dvoranu kako bi dvoranski sportovi mogli svoja međunarodna natjecanja održavati u Karlovcu.

Kako smo ranije najavili, ulaganjem u geotermalnu energiju otvorit ćemo uvjete za održivu infrastrukturu u turizmu koja će iznjedriti rekreacijsko ali i sportsko bavljenje bazenskim sportovima.

KŠZ je sukladno strategiji pokrenula izradu novog pravilnika o kriterijima praćenja klubova. Cilj je podržati one klubove i sportove koji uključuju veći broj građana ali na taj način ne uskratiti podršku ostalim sportovima. Svi će zadržati stečena prava a za dodatna ulaganja osigurat ćemo i dodatna sredstva.

– Držim da smo proteklim mandatom zaslužili povjerenje sportaša i da ćemo zajedno naredne četiri godine realizirati svoje planove, zajednički – zaključuje Damir Mandić, HDZ-ov kandidat za karlovačkog gradonačelnika.

PROMOTIVNI TEKST Foto: Kasonline

U idućem nastavku predstavljamo sportski program Martine Furdek – Hajdin.