MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

34. SABOR HZSN-a: Nikola Lipovac novinar godine, legendarnom fotoreporteru Robertu Valaiju nagrada za životno djelo

Svečanost, kojoj su nazočili predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, obnašateljica dužnosti gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević i Želimir Feitl predsjednik zajednice športova Karlovačke županije održala se na stadionu Mladost u Zagrebu, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Nikola Lipovac iz Jutarnjeg lista novinar je godine u izboru Hrvatskoga zbora sportskih novinara (HZSN), a legendarni fotoreporter Robert Valai dobitnik je nagrade za životno djelo.

„U teškoj 2020. godini, teškoj za sve pa i za sport, analogno tome i za sportsko novinarstvo budući da su odgođene Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo, a domaća natjecanja se održavala reduciranim ritmom – nedostatak događaja mogla je kompenzirati jedino izrazita kvaliteta. Nikola Lipovac je pokazao sklonost analitičnosti kad se ne grebe površinski već zadire u samu srž s ispostavljanjem meritornih zaključaka“, stoji u obrazloženju nagrade.

Dobitnik nagrade za životno djelo Robert Valai ekspert je sportske fotografije, profesor po diplomi s Akademije za kazalište i film, koji je već pedeset godina u Sportskim novostima.

Priznanje za intervju dobio je Željko Janković iz Večernjeg lista, priznanje za TV-novinarstvo otišlo je Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV), dok je priznanje za komentar dobio Predrag Jurišić iz Sportskih novosti.

Priznanje za novinsku priču pripalo je novinaru Jutarnjeg lista Predragu Žukini, priznanje za radijsku emisiju Robert Ferlin s Hrvatskog radija, za reportažu Vlado Boban (Nova TV), dok je najbolju press-službu u protekloj godini imao Hrvatski rukometni savez.

Dobitnik posebnog priznanja za fotografiju pripalo je Luki Stanzlu iz Pixsella, za lokalno novinarstvo nagrađen je Nikola Lukman iz Međimurske sportske mreže, a posebno priznanje za suradnju s medijima dobio je najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić.

Povodom obljetnica Izvršni odbor HZSN-a odlučio je dodijeliti plaketu Sportskim novostima za 75 godina postojanja, Hrvatskom olimpijskom odboru (30 godina), Sportskoj televiziji (10 godina) i Hrvatskoj nogometnoj televiziji (5 godina), a zahvalnicu za dugogodišnju suradnju pripalo je Josipu Čopu.

OBRAZLOŽENJA NAGRAĐENIH

NOVINAR GODINE: NIKOLA LIPOVAC (JUTARNJI LIST)
U teškoj “virusnoj” 2020. godini – teškoj za sve pa i za sport, analogno tome i za sportsko novinarstvo budući da su odgođene Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo a domaća natjecanja plutala reduciranim ritmom – nedostatak događaja mogla je kompenzirati jedino izrazita kvaliteta. Dokazana sklonost analitičnosti kad se ne grebe površinski već zadire u samu srž s ispostavljanjem meritornih zaključaka. Kad je dominantna biti kao putokaz, nit vodilja pobjedi, uspjehu, budućnosti. U toj domeni svestrani Nikola Lipovac je gotovo bez premca. Njegova rečenica ne trpi jeftine parade niti kalkulantsko obilaženje činjenica. Njegova minuciozna raščlamba igre/momčadi/programa/projekta temelji se na argumentima sa snagom kategoričnosti. Njegov se pak stav doima tako razložnim i jednostavnim da čitatelj spontano pomisli “Super, pa tako sam mogao i ja!”. E nisi, zato što se ne zoveš Nikola Lipovac. Čovjek i ekspert kojemu se vjeruje.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: ROBERT VALAI (FOTOREPORTER)
Dok je srpnja ’77. Hajduk s novim trenerom Markovićem bio na pripremama u Slavoniji jedan petak obilježila je naslovnica Studija sa Šurjakom u prvom planu. Pardon, drugom – u prvom je bila zanosna ljepotica odjevena u kupaći kostim. Suigrači Džoni, Katalinić, Jerković, Mužinić, Žungul… pitali su „Ko vas je to snimija?“, a Ivica odgovarao: „Valai“. Samo toliko. Jedno prezime koje govori sve. Premda se žanr baš nije podrazumijevao budući da je Robert Valai ekspert sportske fotografije. Profesor po diplomi s Akademije za kazalište i film, doktor po izvedbi. Suptilna oka i majstorske ruke koja nikad nije zadrhtala i zbog prirodnog mira. Teče pedeseta godina njegove vjernosti Sportskim novostima, što znači da je ljubav i uvažavanje uzajamno. Taj samozatajni gospodin naoružan kamerom i smiješkom ne kani stati. U suprotnom bi prekaljene kolege ostale bez obožavanog suputnika, mlađi pak bez neposrednog uzora. Pred čijim se djelom stoji s punim poštovanjem. Evo stoga i nagrade za životno djelo.

PRIZNANJE ZA INTERVJU: ŽELJKO JANKOVIĆ (VEČERNJI LIST)
Željko Janković nije tek izvrstan novinar nego – sav u sportu. Potpuno. Kao igrač, instruktor, inovator, organizator. Specijalist za nogomet, odnedavno i za padel. Član poznate i priznate sportske dinastije iz splitskog zaleđa, ne i offsidea. Neovisno o prioritetima sigurno se ne bi ni bunio ni zbunio pošaljete li ga na rukomet, hokej na travi, tenis ili pikado; glavno da se igra, da se natječe. Lako i odgovorno. Tako i piše. Njegovi intervjui podjednako su ekskluzivni i osebujni. Aktualni i informativni. Napose jednostavni u prikazu sugovornikove sportske klase i ljudske dimenzije, stoga pamtljivi. Odlični u ideji i realizaciji. Pogođeni „u sridu“, onako kako gađaju alkari u neposrednom susjedstvu starog kraja. Uvjereni smo da nakon ove nagrade neće biti malobrojniji. Naprotiv!

PRIZNANJE ZA TV NOVINARSTVO: HRVATSKA NOGOMETNA TELEVIZIJA (HNTV)
Hrvatska nogometna televizija se u petoj godini svog postojanja etablirala kao najbrži, najsveobuhvatniji i najoriginalniji medij koji prati domaći nogomet, od mlađih kategorija, preko nižerazrednih klubova, do elitnih 10 i ženskog nogometa. Nakon dva mjeseca stanke prvoligaški klubovi su započinjali sa zajedničkim treninzima, a HNTV se javljao uživo s prvih treninga devet klubova. Urednik Saša Marić i nekoliko novinara i snimatelja podijelili su se u ekipe koje su u nekoliko dana prokrstarile Hrvatskom i dočarale kako se snalaze nogometaši nakon prisilne stanke. Tu je i podcast “Utakmicu po utakmicu”, koju snimaju mladi novinari HNTV-a, a emitira se u tjednom ritmu u trajanju od sat i pol. Istaknimo i dokumentarni film “Prije bronce i srebra” Davora Komeričkog, koji je producirala HNTV uoči 30. obljetnice prve utakmice hrvatske reprezentacije.

PRIZNANJE ZA KOMENTAR: PREDRAG JURIŠIĆ (SPORTSKE NOVOSTI)
“Povratak sporta, prvi korak za povratak normalnog života”, glasio je naslov komentara novinara Sportskih novosti Predraga Jurišića u svibnju prošle godine kad su nadležne državne službe u sinergiji s epidemiolozima odlučile otpustiti mjere protiv covida-19, a prvi koji su dobili dopuštenje za povratak igranju bili su nogometaši uoči polufinala Kupa. “Povratak utakmica, utrka, brojnih dugih natjecanja. I živimo u nadi da će se to što prije dogoditi, svi želimo pogledati prema naprijed i vjerovati u sunčane dane ispred nas, želimo što prije izaći iz ovog tmastog oblaka, koji nam je definitivno i zauvijek promijenio život. Želimo povratak rutine, želimo osjetiti radost dolazećih nogometnih vikenda, večeri uz Ligu prvaka, slavljenje pobjeda i oplakivanje poraza najdražeg nam kluba. Želimo te male sitne potankosti, koje zapravo život znače”, zaključio je Jurišić.

PRIZNANJE ZA NOVINSKU PRIČU: PREDRAG ŽUKINA (JUTARNJI LIST)
Rukometašice su nas oduševile na Europskom prvenstvu u prosincu u Danskoj, a tvorac tog najnovijeg hrvatskog sportskog čuda bio je Nenad Šoštarić. Iznenadni heroj, koji je karijeru počeo kao tečajni ekspert u banci, ali koji govori devet jezika, piše pjesme, a kao dječak je čak bio na probi i u Dinamu. A tko je zapravo Šoštarić izvan unaprijed zadanih okvira poznatih s rukometnih terena? Tiranin koji će brzo planuti i derati se na ipak nježne djevojke ili očinska figura koja im je uvijek spremna pomoći?! I jedno i drugo, no, što je stariji, sve je bliži ovoj drugoj opciji, otkrio je u velikoj, nadahnutoj priči za Jutarnji list, Predrag Žukina.

PRIZNANJE ZA RADIJSKU EMISIJU: ROBERT FERLIN (HRVATSKI RADIO)
Emisija “Pod stijenama Kantride” jedna je od dugovječnijih emisija na Radio Rijeci s kontinuitetom emitiranja, od preko 20 godina. Kao idejni začetnik i autor emisije, pok. Korado Vujnović, osmislio je sportsku emisiju prvenstveno s idejom približavanja širom slušateljstvu svih vijesti o HNK Rijeci. Naravno, sam koncept emisije omogućavao je i prijenos svih ostalih relevantnih sportskih novosti o ostalim natjecanjima sportaša diljem Primorsko-goranske županije. Tako zamišljena i ostvarena sportska emisija postala je nezaobilazno etersko štivo, svakog ponedjeljka u 9:30 sati na 104.7 Mhz. Mišljenja sam da je ova radijska emisija kvalitetom rada i višegodišnjem angažmanu urednika i voditelja, zaslužila priznanje HZSN-a za 2020. godinu.

PRIZNANJE ZA REPORTAŽU: VLADO BOBAN (NOVA TV)
Njegova istanbulska reportaža uoči prijateljske utakmice prošle jeseni Turska – Hrvatska, o stadionu Bešiktaša izdvaja se u moru, u današnjem novinarstvu, na žalost, sve češćih “PR-ovskih” izvještavanja. Bobanovo javljanje iz Istanbula počinje uobičajeno: “Ovo je najmoderniji turski nogometni stadion, dom Bešiktaša Vodafone Park”, a onda na scenu stupaju reporterska domišljatost i mašta. Koju novinar-reporter ima – ili nema. Prazne tribine velebnog zdanja u srcu Istanbula dobile su zvučnu kulisu s Bobanom u ulozi vođe Bešiktašovih navijača Karsa i prepoznatljivim ehom iz nekih sretnijih nogometnih dana kad su stadioni bili ispunjeni do posljednjeg mjesta. Ostalo je već viđeno kad je Boban u pitanju: simbioza i balans zanimljivih činjenica i novinarski vic.

PRIZNANJE ZA PRESS SLUŽBU: HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ
Hrvatski rukometni savez napravio je golemi iskorak u organizaciji, praćenju rada i aktivnosti svih svojih reprezentacija, klubova, pojedinaca i samoga Saveza. Formirao je Media team čija je zadaća da, osim brige za internetsku stranicu, održavaju redovitu komunikaciju putem društvenih mreža, ali i proizvedu sve sadržaje koje hrvatski mediji danas trebaju. Od pisanih tekstova, izjava sportaša, trenera, izbornika, do video materijala u HD produkciji koje može objaviti svaka televizijska postaja u nas. Najsvježiji primjer toga bilo je Europsko prvenstvo rukometašica u Danskoj. Žensku rukometnu reprezentaciju nije pratio ni jedan hrvatski novinar. Pa ipak svi hrvatski mediji su na dnevnoj bazi dobivali najsvježije informacije iz Koldinga, pratili press konferencije, virtualnim putem obavljali intervjue ili su ih isto tako mogli preuzeti s neke od brojnih platformi HRS-a. Nema medija u Hrvatskoj koji je ostao uskraćen za bilo kakvu informaciju, od veselih proslava pobjeda naših rukometašica do Kod Ćamile na fotelji, sjajnog dočeka u zračnoj luci.

POSEBNO PRIZNANJE ZA FOTOGRAFIJU: LUKA STANZL (PIXSELL)
Luka Stanzl potječe iz obitelji u kojoj su se otac i stariji brat bavili novinskom fotografijom. U takvom okruženju Luki nije bilo teško zagristi udicu. Počeo je i sam snimati, a potom upisao fotografsku školu. Svladavši tehniku, dobio je u Pixsellu priliku za stjecanje prakse. Tu je shvatio da je za njega sportska fotografija „ono pravo“. Kako kaže, tu mu adrenalin diže brzina zbivanja koja traži isto tako brzu reakciju i anticipaciju ključnog momenta. Posebno ga privlači nogomet, pa je na tribinama i onda kad nije dežuran. Prošla godina je zbog Covida 19 bila siromašna sportskim događajima, ipak uspio je u Austriji na EP-u u rukometu ispratiti našu reprezentaciju do finala, a s Dinamom je bio u Nyonu na četvrtfinalu UEFA Youth League, UEFA-ine Lige prvaka mladih. Na njegovim fotografijama vidljiva je fascinacija uzbudljivim situacijama, kao i neprestano traženje novih pozicija za kadar, mijenjanje objektiva za dobivanje bolje atmosfere, ukratko želja da se bude bolji, drugačiji i raznovrsniji.

PRIZNANJE ZA LOKALNO NOVINARSTVO: NIKOLA LUKMAN (MEĐIMURSKA SPORTSKA MREŽA)
Nikola Lukman glavni je urednik, a ujedno i jedini novinar lokalnog sportskog portala Međimurska Sportska Mreža. U prošloj je godini objavio više od 2000 članaka. Ujedno je pokrenuo video serijal “Spominaje” u kojem je cilj bio upoznavanje čitatelja, u ovom slučaju gledatelja, s međimurskim sportašima koji za kruh zarađuju izvan matične županije. Lukman je objavio i serijal priča “Inspirativne priče međimurskih sportaša” u kojem su publici predstavljeni sportaši koji unatoč invaliditetu svladavaju sve prepreke. Preko portala i Facebook stranice organizirao je četiri humanitarne akcije pod nazivom “Međimurski sportaši daruju”.

PRIZNANJE ZA SURADNJU S MEDIJIMA: FILIP ZUBČIĆ (HRVATSKI SKIJAŠKI SAVEZ)
Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić prošle se godine prvi puta popeo na pobjedničko postolje u Svjetskome kupu. Ljubitelji skijanja s oduševljenjem su pratili završnicu prošle sezone u kojoj se borio za veleslalomski globus te još bolji ulazak u novu sezonu. Uvijek dostupan medijima, prije i poslije utrke daje video izjave, iskrene i od srca, neovisno o postignutom rezultatu, dječački zaraznim šarmom.

POVODOM OBLJETNICA IZVRŠNI ODBOR HRVATSKOG ZBORA SPORTSKIH NOVINARA PLAKETU HZSN DODJELJUJE:

  • Sportskim novostima (75 godina)
  • Hrvatskom olimpijskom odboru (30 godina)
  • Sportskoj televiziji (10 godina)
  • Hrvatskoj nogometnoj televiziji (5 godina)
  • Josipu Čopu, zahvalnica za dugogodišnju suradnju

Izvor: HZSN